Barnás: Ma már az is teljesítmény, ha tisztán látjuk, hogy miben vagyunk benne

.konyvesblog. | 2015. augusztus 03. |

A várost nagyon bírja, de soha nem úgy indul neki, hogy akkor most elkezd figyelni. Beszélt már a kerületéről, a hatodikról szigorú nyugdíjasok előtt, akik elvárták, hogy nyűgözze le őket, és még kérdezni sem hagyták. Kicsit úgy érezte magát, mintha bekopogtatott volna hozzájuk, és megpróbálta volna rávenni őket, hogy szeressék az otthonukat. Kár, hogy jó kávéházat nem nagyon találni Budapesten, mondja, bajban is van, ha egy találkozóhoz kell helyszínt választania: már a Művész sem a régi, pedig anno előfordult, hogy Mándy ült ott vele szemben. Szerinte jó lenne, ha az emberek nemcsak az irodalmi alkotásokon, hanem a tárgyi kultúrán keresztül ismernék meg a város, és nem felejtenének el néha felfelé is nézni. 

       
       

Barnás Ferenc: Másik halál 

Kalligram, 2012, 298 oldal, 2800 HUF

 

Ma már azt is teljesítménynek tartja, ha valaki tisztán látja, hogy mi történik körülötte, bár az ember egy idő után azt veszi észre, hogy a közös ügyek bekebelezik, és már nem a munkájára koncentrál. Aláírni nem szokott, de egyáltalán nem azért, mert nem ért egyet az adott üggyel. Nem akar olyan ember lenni, aki azt hangoztatja, hogy csak az irodalommal foglalkozik, és mindennek felette áll. A fizikai munkából az egyetemre, onnan pedig nyugatra vezetett az útja, ahol ő volt a legjobban meglepve, hogy másoknak tetszett a zenéje. Úgy véli, az egyszerűség Bachot is tud jelenteni, nem csak Szabolcska Mihályt. Barnás Ferenc városról, teremőrségről, jelenről.

Másik halál Budapest hálás helyszín a széthulláshoz. Szürke utcáival, olcsó bort kínáló szupermarketjeivel, és tökéletes rejtekhelyül szolgáló bérlakásaival cinkostársként őrzi az egzisztenciális válságba sodródott Én titkait. A Másik halál Énje a húsüzemtől az egyetemi katedrán át az utcazenéléssel meghódított nyugatig vándorol, hogy onnan hazatérve egy újonnan szerzett barátság mellékhatásaként mentális szakadékba zuhanjon. Az Én a Galéria egyhangúságában kirakózik darabokra hullt életével, a teremőrködést egészen közelről ismerő Barnás pedig hol kicsit fanyar, hol kicsit keserű humorral árnyalja, hogy hősének nincsenek illúziói.

Korábbi Aegon-kisfilmek:

Spiró György (2006)

Rakovszky Zsuzsa (2007)

Térey János (2008)

Jónás Tamásról, 2009 Aegon-díjasáról nem készült film

Csaplár Vilmos (2010)

Esterházy Péter (2011)

Grecsó Krisztián (2012)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.