“Mindenki magának akarja a világvégét”

“Mindenki magának akarja a világvégét”

Benedek Márton | 2020. március 22. |

Mivel a Nulla K az egyik leghíresebb amerikai író tizenhetedik regénye, célszerű lenne a recenziót azzal kezdeni, hogy ez a könyv mégis hol, mihez képest, hogyan helyezkedik el a masszív életműben. Azonban ez a híres író nem más, mint Don DeLillo, akinek számos amerikai pályatársával ellentétben (Paul Austertől Bret Easton Ellisig vagy Philip Roth-tól Jonathan Franzenig) sajnos elég kevés munkája jelent meg magyarul. 

Don DeLillo
Nulla K
Jelenkor Kiadó, 2020, 324 old.

Viszont ha olvastuk a magyarul nemrég újra kiadott Fehér zajt, akkor már szerencsésebb a helyzetünk, hiszen az a regény is hasonló témákat jár körbe, mint a Nulla K:

halálfélelem, szorongás, diszfunkcionális család és nem utolsósorban a katasztrófa mibenléte.

Természetesen ezek mindkét esetben sokkal összetettebb módon jelennek meg, mint a címszavak felsorolása, és további hasonlóság, vagyis inkább DeLillo-módi, hogy mindkét esetben tobzódnak a nyelvi rétegek, és a humoros vagy drámai, de nagyon pontos megfigyelések.

Közvetlen pusztítás ugyan nem következik be a Nulla K-ban, de a történet fő helyszínén, egy nagyon titkos, nagyon modern laboratóriumban mégis minden erről szól: a folyosók kivetítőin folyamatosan háborús szörnyűségek, természeti vagy vegyi katasztrófák, tömeges elhalálozások képsorai peregnek. Itt, valahol Kirgizisztán és Kazahsztán határán, a Konvergencia nevű központban, mindenki arra számít, hogy

előbb-utóbb úgyis megtörténik a világvége, de nem tétlenül várják azt, hanem egy megoldáson dolgoznak, ami nem más, mint a halál legyőzése.

Manapság már ez, mármint a halál legyőzése vagy az élet meghosszabbítása nem kizárólag a tudományos-fantasztikum területe, gondoljunk csak a Szílicium-völgy evangelistáinak hasonló törekvéseire, genetikai kutatásokra, biohackelésre. A Nulla K-ban mindenesetre hagyományosabb megoldást választanak, a test lefagyasztását, de azért van párhuzam a valósággal: ott is és itt is egy kiváltságos elit, már-már szekta teheti meg akár csak azt is, hogy egyáltalán kutassa ezt a területet.

A Nulla K-ban megjelenő elitnek több célja is van a halál legyőzésével vagy inkább kikerülésével. Van, aki arra bazíroz, hogy ha úgyis eljön a világvége, akkor majd azután is uralkodni kell valakinek, ehhez pedig nemcsak a hibernálás jön jól, hanem az is, hogy az eljárás során “felfrissítik a szerveket”, “regenerálják a szervrendszert” és “nanobotokkal telepítik be a testet”. Ez persze nem feltétlen csak azoknak hasznos, akik mindenáron ragaszkodnak a pozíciókhoz, hanem azoknak is, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, mint például a regény főszereplő narrátorának, Jeffreynek a mostohaanyja, aki végstádiumos szklerózis-multiplexesként kerül a Konvergenciába. Persze azt, hogy mi lesz a lefagyasztott, kapszulában tárolt páciensekkel, pontosan senki nem tudja, de bíznak benne, hogy a jövő tudománya erre is talál majd megoldást.

Az alapvetően kiüresedett életet élő Jeffrey dollármilliárdos apja miatt van jelen, aki bőkezűen támogatja a programot, és talán azért is menekül a jövőbe vetett hitbe, mert a múlt hibáit már nem tudja kijavítani - azt, ahogyan magára hagyta fiát és első feleségét (aki azóta meg is halt). A leginkább az élet és a halál viszonyát, a világ sötét és világos oldalának kapcsolatát vizsgáló regénybe így kúszik bele a jelenkori amerikai irodalom nélkülözhetetlen motívuma, a helytelenül működő család.

(“Nem voltam katolikus, a szüleim nem voltak katolikusok, nem tudtam, mik vagyunk. Egyél és Aludj voltunk. Vidd El Apa Öltönyét a Tisztítóba voltunk.”)

És ez valamennyire kitart a Nulla K második részében is, amikor a New Yorkba (vagy ha úgy tetszik, a halálból az életbe) már visszatért Jeffrey párkapcsolatát is megismerjük. Ehhez egy bravúrosan megírt taxis jeleneten keresztül vezet az út (Jeffrey útitársa még barátnője és annak Ukrajnában örökbefogadott fia), ami megidézhet egy másik, a magyar olvasó számára szintén elérhető DeLillo-regényt, a Cosmopolist. Csak amíg ott egy egész regényt töltünk a kocsiban, itt csupán egy fejezet egy részét.

Don DeLillo sosem boncolgat egyszerű témákat és amint látjuk, a Nulla K is messzemenően beleillik a sorba. A regény eredeti megjelenésekor a szerző 80 éves volt, a hagyományos témái mellett valószínűleg ezért is hangsúlyos az élet és a halál kapcsolata, és az, hogy mi lesz az emberiség sorsa.

A magunk részéről talán maradjunk annyiban, hogy amíg Don Delillo alkot, addig nem lehetünk annyira rossz kezekben.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Megfigyelés és paranoia - Don DeLillo portréja

...
Hírek

Don DeLillo, az első nő, aki játszott az NHL-ben

...
Kritika

Csak a zaj a fejében - Kritika a Cosmpolis című könyvről

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást

...

Babarczy Eszter: Nem próbálok szép sztorit kerekíteni abból, hogy az ember ifjúsága elmúlik

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.