Hogyan fér össze várostörténelem és gasztronómia? A látszólag egymástól távol álló terület sokkal több hasonlóságot rejt magában, mint gondolnánk. Ennek a gondolatnak a mentén született meg Mautner Zsófi gasztroblogger, különleges receptkönyvek írójának, illetve Kordos Szabolcs újságíró, a Budapestet bemutató az Egy város könyvsorozat szerzőjének közös könyve, a Budapest Gasztro. A kötetben a város egyes épületeinek története keveredik az ahhoz tartozó receptekkel.
A kötet koncepciója egyszerű, a várostörténeti könyvek általában kevésbé foglalkoznak a hétköznapi kérdésekkel, mint például azzal, hogy mit ettek a híres épületekben. A Budapest Gasztro olyan történeteket mesél el, mint például a Kádár-kori hamburgerlánc, a City Grill felemelkedés és bukása, a Múzeumkert híres kávézójának albán kötődése, vagy éppen hogy miért a vesepecsenye volt Blaha Lujza kedvenc étele. A könyvben 19 épület és 19 recept vár az olvasókra.
Kordos Szabolcs már gyakorlott mesélője a város különböző történeteinek, az Egy város titkai című kötete, amely Budapest egyes kevésbé ismert helyszíneit, épületeit mutatja be, még 2022-ben jelent meg, azóta pedig több folytatást is megélt.
Mautner Zsófia korábban számos tematikus recepteskönyvet jelentetett meg, amikben az ételek mellett sokszor a környezet, a felfedezés és regionális konyhák is nagy hangsúlyt kapnak. Korábban interjúban beszélgettünk vele, sőt a Túl a plafonon című podcastsorozatunkban is vendégünk volt.
Mautner a könyv kapcsán úgy nyilatkozott, hogy számára az érzelmi kötődés volt az első szempont, így minden épülethez egy autentikus receptet tudott választani. Így jutott el például a Stühmer-sztorihoz a régebben szinte minden háztartásban fellelhető, ikonikus százszorszépes bonbon-doboz, melyet a nagymamák sokszor varróládikának használtak.