Írók dolgozószobájába leshetünk be Ugron Zsolnával

Jaj, írni kell címmel új online irodalmi sorozatot indított Ugron Zsolna. A Várkert Irodalom Facebook-oldalán elérhető videókban az írók, költők dolgozószobáiba, munkamódszereibe, rigolyáiba leshetünk bele. Az első részekben Balzac és Mark Twain életéről derültek ki érdekességek. 

Könyves Magazin | 2020. április 28. |

-

Mennyi kávét ivott Honoré de Balzac, a realista nagyregény megteremtője? Milyen diétát követett azokban az időszakokban, amikor írt, és mit evett, amikor épp nem dolgozott? Hogyan zajlott a napi rutinja? Többek közt ezekre a kérdésekre ad választ Ugron Zsolna a Jaj, írni kell első részében. Az új videósorozat címe Tandori Dezsőtől származik és a Várkert Irodalom Facebook-oldalán lehet követni. Ugron Zsolnát saját alkotói válsága motiválta arra, hogy megvizsgálja, miként dolgoztak a legnagyobb írók, milyen időbeosztás szerint írtak, és milyen volt a dolgozószobájuk. Az első részben Balzacról tudhattunk meg izgalmas információkat.

A második epizód Mark Twain rigolyáit járta körül. A Tom Sawyer kalandjainak írójáról például kiderült, milyen volt az írópavilonja, hogyan tudtak vele kommunikálni a családtagjai írás közben, ahogy az is, miért szeretett ágyban dolgozni. 

Hamarosan érkezik a következő rész, amelyben Jane Austenról lesz szó. 

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Nagy

Így néz ki Ugron Zsolna dolgozószőnyege

...
Nagy

Ugron Zsolna: Az utolsó négyszáz év elég rosszul sikerült

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

A hét könyve
Kritika
Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia
...
Nagy

A nők számára tragédiával ért fel, amikor láthatóvá vált a testük

Miért sokkolta a Monarchia asszonyait, amikor végre elhagyhatták a fűzőt, miért számított botrányosnak a maga idejében a körömlakk, miért tüntettek az első magyar szépségkirálynő ellen, és jó száz éve miért voltak sokszorosan kiszolgáltatott helyzetben a cselédlányok? Csak néhány izgalmas kérdés azok közül, melyeket Czingel Szilvia A női test alakváltozatai című új kötetében tárgyal. A szerzővel városi ízlésről, a cselédlányok közvetítő szerepéről és a menstruációs traumáról is beszélgettünk.