Tom Hanks szerint regényt írni nem nehéz

ro | 2023. június 05. |

Alig néhány hete jelent meg Amerikában Tom Hanks első regénye, a címe The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece. Szabad fordításban ez annyit tesz, Egy újabb filmes remekmű elkészítése, és fontos szerepet játszik benne egy veterán katona, az ő képregény-bolond unokaöccse, és egy rendező, aki szuperhős-filmekben utazik.

A megjelenés alkalmából David Remnick kérdezte a színészt a New York-i Symphony Space-ben, ennek rövidített leirata jelent meg nemrég a The New Yorkerben. Tom Hanks a beszélgetés közben természetesen sokat beszélt a filmkészítésről általában, és elárulta, hogy amikor például a Forrest Gumpot forgatták, akkor borzasztóan kimerült volt: emlékezetes a futós jelenetsor - a sztori szerint Forrest futása 3 éven, 2 hónapon, 14 napon és 16 órán keresztül tartott -, így aztán mire eljutottak az utóbb híressé vált padon ücsörgős jelenet forgatásához, már nagyon fáradt volt. A rendező, Robert Zemeckis tartotta benne a lelket, miközben ő teljesen zizinek érezte magát, ráadásul rengeteg szövege is volt akkor, de végül minden jól haladt. Tom Hanks viszont váratlanul egy kérdéssel fordult Zemeckishez, aminek az volt a lényege, hogy vajon ki a csudát fog érdekelni egy film, aminek egy ilyen fura fickó a főszereplője. A rendező elismerte, hogy mindannyian egy aknamezőn lépkednek, ezzel együtt Tom Hanks aznap egy nagy igazságot is megtanult tőle, amit a következőképpen foglalt össze: "Elhatároztuk, hogy ma filmre viszünk valamit. Nem tudjuk, hogy működni fog-e. Csak hinni lehet benne."

Hanks beszélt a filmkészítés "elvetemült valóságáról" (ami röviden összefoglalva abban ragadható meg, hogy örökké fennmarad, így ha valaki elszúrja - csináljon bármit is az adott filmben -, az élete végéig kísérteni fogja), ahogy arról is, miben más Steven Spielberggel vagy épp Nora Ephronnal forgatni. De természetesen elkerülhetetlen volt, hogy az írásról is beszéljenek. Tom Hanks korábban már írt novellákat (a budapesti, berlini, New York-i forgatásai alatt írt Különleges karakterek című kötetéről ITT írtunk), de a The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece az első regénye. A színész a mostani beszélgetésen úgy fogalmazott, hogy regényt írni nem nehéz, viszont olyan regényt írni, amit el akarnak olvasni az emberek, már annál inkább. Bárki képes arra, hogy néhány hónapon keresztül minden reggel leüljön és írjon pár órát, kigépeljen magából valamit, ami végül kiad mondjuk háromszázhatvan oldalt. Ott dől el a dolog, hogy "szar lesz-e vagy sem". Szerinte nincs is izgalmasabb annál, mint amikor azt halljuk, hogy valaki arról beszél, hogy miből él, mi a szenvedélye, és hogyan jutott el odáig, hogy azt a bizonyos dolgot csinálja. "Számomra ez egy nagyszerű történet" - tette hozzá.

Tom Hanksről legutóbb akkor beszéltünk, amikor podcastben kitárgyaltuk a húsz éve megjelent A Da Vinci-kódot, a filmes adaptációban ugyanis ő játszotta Robert Langdont:

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig
20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

2003-ban jelent meg angolul A Da Vinci-kód, a kötet sikerére pedig jellemző, hogy abban az évben az eladásokat tekintve csak egy másik giga-bestseller, a Harry Potter és a Főnix Rendje tudta túlszárnyalni. De mit tudott és mit tud a regény most? Podcastben kibeszéltük.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ősszel jön az új Pinokkió, Tom Hanks csodálatos Gepetto lesz benne

A Disney élőszereplős Pinokkió-feldolgozása szeptember 8-án érkezik a Disney+-ra, az első előzetese sok varázslatot, Tom Hanks személyében pedig egy vérbeli Gepettót ígér.

...
Kritika

Ez itt a Déli Krónika, a hírmondó: Tom Hanks

Az amerikai polgárháború dúlta Délen Tom Hanks híreket olvas és gyereket pesztrál, miközben a felelősségvállalásról mesél.

...
Kritika

Tom Hanks könyvében régen minden jobb volt

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Olvass!
...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Luiz Schwarcz Sao Paulo egyik legjelentősebb könyvkiadójának alapítója, aki Légszomj című könyvében családjáról és a bipoláris zavarral való küzdelméről is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál