Margófeszt, Szabó Magda, kuflik, Rejtő és Csend-etűdök [PROGRAMAJÁNLÓ]

Bár ezen a héten szerintünk mindenkinek a Margófeszten van a helye, azért gyűjtöttünk más programokat is. Ezúttal a Szabó Magda-napokat, egy Rejtő-előadást, Csend-etűdöket és az új kufli-filmet ajánljuk. 

fk | 2021. augusztus 12. |

Margófeszt

-

Első alkalommal rendezi meg a Mastercard támogatásával a Margófesztet a Margó Irodalmi Fesztivál. Irodalmi programok, színházi előadások és koncertek is várják az érdeklődőket. A helyszín Szentgyörgyvár, ami Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is 15 percre van autóval. A Margófeszt, ami már el is kezdődött a mai napon, lazulós, nyaralós kulturális fesztivált kínál, amin fellép Thuróczy Szabolcs, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska, Adorjáni Bálint, Járó Zsuzsa, és láthatod az Űrpikniket, a Tobi színeit és a Becsúszó szerelmet is. A Margófeszt kínálatából ajánlottunk már pár szuper koncertet, és jóféle irodalmi programokat, de összeszedtük a színházi és filmes néznivalókat is.

Szabó Magda-napok Gyulán

-

Székely János, Weöres Sándor és Márai Sándor után idén Szabó Magda előtt tiszteleg a Gyulai Várszínház a magyar klasszikusok életművét középpontba állító sorozatával. Augusztus 16. és 18. között hat előadást és egy fotókiállítást is láthatnak a nézők – írta a Deszkavízió. A Szabó Magda Napok nyitóelőadása a Gózon Gyula Kamaraszínház Agyigó című produkciója lesz, Nagyváradi Erzsébet játssza a Czeizel Gábor szerkesztette estet, amelyet Vasicsek János kísér gitáron. Azt követi a Nemzeti Színház bemutatója: Az ajtó című előadást Szabó K. István rendezésében, Söptei Andrea és Udvaros Dorottya főszereplésével láthatják a nézők. Másnap a Rózsavölgyi Szalon Az őz című darabja mutatkozik be a Kamarateremben, Őze Áron rendezésében színpadra lép Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Timea és Sipos Imre. A Régimódi történet színpadi változatát a Szolnoki Szigligeti Színház viszi Gyulára, a többgenerációs családtörténetet Csiszár Imre álmodta színpadra Radó Denise, Gombos Judit, Molnár Nikolett, Pertics Villő, Dósa Mátyás, Barabás Botond és Molnár László közreműködésével. A programsorozat zárónapja a Nagyváradi Szigligeti Színház gyermekelőadásával kezdődik, a Tündér Lala Egressy Zoltán átiratában, Tóth Tünde rendezésében lesz látható a Kamaraszínházban. Ezt követően Az a szép, fényes nap címmel érkezik a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadása a Tószínpadra, a történelmi játékot Bagó Bertalan rendezte Gáspár Sándorral és Kovács Tamással a főszerepben.

Rejtő Jenő: A szőke ciklon

Rejtő Jenő: A szőke ciklon

„Az élethez kell egy kis őrültség!” – és Evelyn Weston személyesen hozza el nekünk, miközben egy fegyenc szoros kíséretében az Álmodó Buddha nevű szobrocskát hajszolja, s bár az autóvezetés terén erős hiányosságokat mutat, ez nem zavarja abban, hogy szőke ciklonként kapja föl s hurcolja Európán és a Szaharán át a borostát nem tűrő tudós Sir Bannistert. Ezekután még néhány családi kapcsolatra is fény derül, és megkerül egy bizonyos neszesszer, hogy aztán levonhassuk a konzekvenciát: „az élet olyan, mint egy nyári ruha mellénye – rövid és céltalan”. Rejtő Jenő népszerű regényéből Szente Vajk készített színpadi adaptációt, melyben maga Rejtő Jenő is fölbukkan… Öt színész huszonöt szerepben, meg még egy zongorista.

Mikor? augusztus 26. 19:00 Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Részletek és jegyvásárlás ITT.

Csend-etűdök

Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember, emberek hangszerrel, álló emberek és szabadtéri

Egy egyetemista lány, egy huszonéves zenész, egy vlogger, egy nagymama, egy negyvenes férfi… Öt alak, akikkel már mind találkozhattunk valahol – vagy akikben akár magunkra ismerhetünk. Szokol Judit és Fabacsovics Lili drámája, a Szentendrei Teátrum ősbemutatója öt párhuzamos történeten keresztül foglalkozik napjaink egyik legaktuálisabb témájával, az elmagányosodás jelenségével.

Mikor? augusztus 14. 20:30 Hol? Ferenczy Múzeumi Centrum

Facebook-esemény ITT.

A kuflik és az Akármi

Augusztus 12-én kerül a mozikba A kuflik és az Akármi. A hét főhős – Zödön, Pofánka, Titusz, Hilda, Valér, Bélabá és Fityirc – harmadjára csábítják a moziba a bolondozásra, felhőtlen szórakozásra vágyó családokat. A kuflik ez alkalommal 10+1 vadonatúj, különálló, humoros történetet tartogatnak a nézőknek. A filmből azt is megtudhatjuk, miért bánjunk csínján a szőrbogyókkal, mit tegyünk, ha elfurcsul az árnyékunk, hogyan néz ki egy vadonatúj évszak, mire használható az odavissza-gumó, no és legfőképpen: hogy mi is az az Akármi!

Hírlevél feliratkozásKapcsolódó cikkek
...
Hírek

6 város 6 színházának 6 előadása érkezik a Városmajorba

Az elmúlt év hat nem budapesti előadása lesz látható a Színházi Szemle idei versenyprogramjában. A budaörsi, a miskolci, a szombathelyi, valamint a szabadkai, az újvidéki és a nagyváradi teátrumok figyelemre méltó előadásait augusztus 25. és szeptember 9. között tekintheti meg a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

...
Hírek

Filmekkel, kiállításokkal és kuflikkal vár a KAFF

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol három moziban és két szabadtéri helyszínen várják az érdeklődőket. Itt mutatják be az új Kufli-mozifilmet, Orosz Istvánnak pedig kiállítása, könyvbemutatója és retrospektív vetítése is lesz.

...
Hírek

Thuróczy, Prieger, Törőcsik, Adorjáni, Tobi - Ilyen színházi és filmes programokkal várunk a Margófeszten

Első alkalommal rendezi meg a Mastercard támogatásával a Margófesztet a Margó Irodalmi Fesztivál. A helyszín Szentgyörgyvár, Zala. Mutatjuk, milyen színházi és filmes programok lesznek. 

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]