Margófeszt, Szabó Magda, kuflik, Rejtő és Csend-etűdök [PROGRAMAJÁNLÓ]

Bár ezen a héten szerintünk mindenkinek a Margófeszten van a helye, azért gyűjtöttünk más programokat is. Ezúttal a Szabó Magda-napokat, egy Rejtő-előadást, Csend-etűdöket és az új kufli-filmet ajánljuk. 

fk | 2021. augusztus 12. |

Margófeszt

-

Első alkalommal rendezi meg a Mastercard támogatásával a Margófesztet a Margó Irodalmi Fesztivál. Irodalmi programok, színházi előadások és koncertek is várják az érdeklődőket. A helyszín Szentgyörgyvár, ami Keszthelytől, Hévíztől és Zalaegerszegtől is 15 percre van autóval. A Margófeszt, ami már el is kezdődött a mai napon, lazulós, nyaralós kulturális fesztivált kínál, amin fellép Thuróczy Szabolcs, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska, Adorjáni Bálint, Járó Zsuzsa, és láthatod az Űrpikniket, a Tobi színeit és a Becsúszó szerelmet is. A Margófeszt kínálatából ajánlottunk már pár szuper koncertet, és jóféle irodalmi programokat, de összeszedtük a színházi és filmes néznivalókat is.

Szabó Magda-napok Gyulán

-

Székely János, Weöres Sándor és Márai Sándor után idén Szabó Magda előtt tiszteleg a Gyulai Várszínház a magyar klasszikusok életművét középpontba állító sorozatával. Augusztus 16. és 18. között hat előadást és egy fotókiállítást is láthatnak a nézők – írta a Deszkavízió. A Szabó Magda Napok nyitóelőadása a Gózon Gyula Kamaraszínház Agyigó című produkciója lesz, Nagyváradi Erzsébet játssza a Czeizel Gábor szerkesztette estet, amelyet Vasicsek János kísér gitáron. Azt követi a Nemzeti Színház bemutatója: Az ajtó című előadást Szabó K. István rendezésében, Söptei Andrea és Udvaros Dorottya főszereplésével láthatják a nézők. Másnap a Rózsavölgyi Szalon Az őz című darabja mutatkozik be a Kamarateremben, Őze Áron rendezésében színpadra lép Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Timea és Sipos Imre. A Régimódi történet színpadi változatát a Szolnoki Szigligeti Színház viszi Gyulára, a többgenerációs családtörténetet Csiszár Imre álmodta színpadra Radó Denise, Gombos Judit, Molnár Nikolett, Pertics Villő, Dósa Mátyás, Barabás Botond és Molnár László közreműködésével. A programsorozat zárónapja a Nagyváradi Szigligeti Színház gyermekelőadásával kezdődik, a Tündér Lala Egressy Zoltán átiratában, Tóth Tünde rendezésében lesz látható a Kamaraszínházban. Ezt követően Az a szép, fényes nap címmel érkezik a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadása a Tószínpadra, a történelmi játékot Bagó Bertalan rendezte Gáspár Sándorral és Kovács Tamással a főszerepben.

Rejtő Jenő: A szőke ciklon

Rejtő Jenő: A szőke ciklon

„Az élethez kell egy kis őrültség!” – és Evelyn Weston személyesen hozza el nekünk, miközben egy fegyenc szoros kíséretében az Álmodó Buddha nevű szobrocskát hajszolja, s bár az autóvezetés terén erős hiányosságokat mutat, ez nem zavarja abban, hogy szőke ciklonként kapja föl s hurcolja Európán és a Szaharán át a borostát nem tűrő tudós Sir Bannistert. Ezekután még néhány családi kapcsolatra is fény derül, és megkerül egy bizonyos neszesszer, hogy aztán levonhassuk a konzekvenciát: „az élet olyan, mint egy nyári ruha mellénye – rövid és céltalan”. Rejtő Jenő népszerű regényéből Szente Vajk készített színpadi adaptációt, melyben maga Rejtő Jenő is fölbukkan… Öt színész huszonöt szerepben, meg még egy zongorista.

Mikor? augusztus 26. 19:00 Hol? Városmajori Szabadtéri Színpad

Részletek és jegyvásárlás ITT.

Csend-etűdök

Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember, emberek hangszerrel, álló emberek és szabadtéri

Egy egyetemista lány, egy huszonéves zenész, egy vlogger, egy nagymama, egy negyvenes férfi… Öt alak, akikkel már mind találkozhattunk valahol – vagy akikben akár magunkra ismerhetünk. Szokol Judit és Fabacsovics Lili drámája, a Szentendrei Teátrum ősbemutatója öt párhuzamos történeten keresztül foglalkozik napjaink egyik legaktuálisabb témájával, az elmagányosodás jelenségével.

Mikor? augusztus 14. 20:30 Hol? Ferenczy Múzeumi Centrum

Facebook-esemény ITT.

A kuflik és az Akármi

Augusztus 12-én kerül a mozikba A kuflik és az Akármi. A hét főhős – Zödön, Pofánka, Titusz, Hilda, Valér, Bélabá és Fityirc – harmadjára csábítják a moziba a bolondozásra, felhőtlen szórakozásra vágyó családokat. A kuflik ez alkalommal 10+1 vadonatúj, különálló, humoros történetet tartogatnak a nézőknek. A filmből azt is megtudhatjuk, miért bánjunk csínján a szőrbogyókkal, mit tegyünk, ha elfurcsul az árnyékunk, hogyan néz ki egy vadonatúj évszak, mire használható az odavissza-gumó, no és legfőképpen: hogy mi is az az Akármi!

Hírlevél feliratkozásKapcsolódó cikkek
...
Hírek

6 város 6 színházának 6 előadása érkezik a Városmajorba

Az elmúlt év hat nem budapesti előadása lesz látható a Színházi Szemle idei versenyprogramjában. A budaörsi, a miskolci, a szombathelyi, valamint a szabadkai, az újvidéki és a nagyváradi teátrumok figyelemre méltó előadásait augusztus 25. és szeptember 9. között tekintheti meg a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

...
Hírek

Filmekkel, kiállításokkal és kuflikkal vár a KAFF

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol három moziban és két szabadtéri helyszínen várják az érdeklődőket. Itt mutatják be az új Kufli-mozifilmet, Orosz Istvánnak pedig kiállítása, könyvbemutatója és retrospektív vetítése is lesz.

...
Hírek

Thuróczy, Prieger, Törőcsik, Adorjáni, Tobi - Ilyen színházi és filmes programokkal várunk a Margófeszten

Első alkalommal rendezi meg a Mastercard támogatásával a Margófesztet a Margó Irodalmi Fesztivál. A helyszín Szentgyörgyvár, Zala. Mutatjuk, milyen színházi és filmes programok lesznek. 

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot