Rászoruló irodalmárokat támogat a MISZJE

Könyves Magazin | 2022. február 18. |

Ismét igényelhető a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) Szociális Támogatása. Az elsődlegesen a könyvtári haszonkölcsönzések után járó jogdíjak kifizetésével foglalkozó jogvédő és jogkezelő szervezet erre vonatkozó 2022. februári felhívása az egyesület tagjai és jogosultjai számára már elérhető, írják a sajtóközleményükben.

Az irodalmárokat – szerzők, fordítók, szerkesztők, vagy ezek jogutódjai – támogatás keretében 3.420.481 forint szétosztására van lehetőség. A pályázók egyszeri, legfeljebb bruttó 100.000 forint összegű támogatást igényelhetnek kérelmükben. A kérelmek beérkezésének határideje: 2022. 03. 07.

A MISZJE támogatási politikája alapján az egyesület tagjai és jogosultjai évente egy alkalommal kérelmezhetnek szociális támogatást a felhívásban foglaltaknak megfelelően. 

A támogatás súlyos vagy tartósan fennálló egészségügyi és/vagy anyagi probléma, rendkívüli élethelyzet esetén igényelhető. A támogatás egyszeri.

A Szociális Bizottság indokolt esetben az igényelt összegtől eltérő összegű támogatást is megítélhet, a mérlegelés elsődleges kritériuma a rászorultság mértéke. A rendelkezésre álló források szűkössége miatt előfordulhat, hogy nem minden pályázó részesül támogatásban vagy csak kisebb összegű támogatásban részesül az igényeltnél.

A kérelem indokoltságának tömör, de konkrétumokra támaszkodó kifejtése mindenképp szükséges ahhoz, hogy a támogatásról döntés születhessen. A kérelmező adatait és az általa szolgáltatott információkat a MISZJE minden esetben bizalmasan kezeli. A szolgáltatott adatok hitelességéért a pályázó felelős.

A beérkezett kérelmekről és a támogatás mértékéről az Elnökség Szociális Bizottsága a beérkezési határidő után 15 napon belül dönt. Az összeg átutalása a döntést követően 30 napon belül történik meg. A szociális támogatást csak banki átutalással áll a MISZJE módjában eljuttatni a pályázókhoz.

A támogatási kérelem az ezen a linken található űrlap kitöltésével nyújtható be. Minden további részlet megtalálható a MISZJE honlapján.

A MISZJE-ről:

A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület elsődlegesen a könyvtári haszonkölcsönzések után járó jogdíjak kifizetésével foglalkozó jogvédő és jogkezelő szervezet. Feladatai közé tartozik a referenciakönyvtárak kiválasztása és évenkénti felkérése adatszolgáltatásra. Ezt követően a jogdíjjogosultság és a jogdíjak összegének megállapítása, az adott szerző (író, költő, egyéb szerző, szerkesztő, fordító, illetve jogutód, jogutódok) felkutatása, majd a jogdíj átutalása. Emellett szerzői jogi kérdésekben konzultációt és tanácsadást biztosít a MISZJE, míg nehéz anyagi helyzetben lévő tagjainak szociális támogatást ír ki.

A Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület létrehozására tíz szakmai civil szervezet vállalkozott, a MISZJE alapítói: Drámaíró Kerekasztal, Fiatal Írók Szövetsége, Írók Szakszervezete, József Attila Kör Irodalmi Egyesület, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (irodalmi tagozat), Magyar Írók Egyesülete, Magyar Írószövetség, Magyar Műfordítók Egyesülete, Magyar PEN Club, Szépírók Társasága.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

2022-ben is folytatódik a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíj

A nagy sikerre való tekintettel idén is folytatódik a Mastercard-Alkotótárs program. Az ösztöndíjra ismét nyílt pályázaton jelentkezhet minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek önálló kötetként már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. Kattints a részletekért!

...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs 2022: Pályázati információk

...
Hírek

Elmarad a lipcsei könyvvásár

Eredetileg március 17-20. között tartották volna a lipcsei könyvvásárt, de az elmúlt napokban olyan sok résztvevő lépett vissza, hogy a szervezők a lemondás mellett döntöttek.

...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Az első hindiből fordított regény kapta a Nemzetközi Booker-díjat 2022-ben

...
Alkotótárs

Mucha Dorka: Éreztem, hogy ebből nem lehet tingli-tangli történetet írni [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László lesz az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége 

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

...
Gyerekirodalom

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...
Hírek

Először térképezték fel a pompeji vulkánkitörés egy áldozatának teljes génkészletét

...
Hírek

Budapest környékén kószál egy medve

...
Szórakozás

A Top Gunon kívül is van repülős élet

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.