A kis Petőfi Sándor egy nagyon rejtélyes ügyben nyomoz
Ruff Orsolya

A kis Petőfi Sándor egy nagyon rejtélyes ügyben nyomoz

Petőfi-bicentenárium van, 2023-ra időzítve rengeteg gyerek- és ifjúsági könyv jelent meg, amelyek valamilyen módon a forradalmár költő alakját idézik meg (ezeket ITT gyűjtöttük össze). Kovács Attila új Petőfi-könyve a Móra Kiadó Már tudok olvasni sorozatában jelent meg, amely kimondottan az önálló olvasással most barátkozó gyerekeket célozza meg.

Kovács Attila: Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai
Ill.: Oravecz Gergely, Móra, 2023, 64 oldal
-

A csontváz óra a sorozat harmadik szintjét képviseli, ez azt jelenti, hogy már hosszabb történeteket tartalmaz (de a szöveg oldalanként nem lehet több 17 sornál), a mondat- és a szószerkezetek kicsit bonyolultabbak, és a gyerekek találnak benne szómagyarázatot is. A szerkesztők szándéka szerint a kép-szöveg arány is valamivel az utóbbi felé billen, de az oldalak még így is szellősek, Oravecz Gergely fél-, egyoldalas illusztráció kényelmesen tagolják a történetet.

Ami nem más, mint egy vérbeli nyomozás krónikája, elbeszélője pedig Sass István, a későbbi orvos – itt viszont még gyerek, akárcsak barátja, a kilenc és fél éves Petrovics Sándor. Együtt koptatják a sárszentlőrinci iskola padjait, szabadidejükben szeretnek kirándulni, madarászni, de azt már most sejteni lehet, hogy Sándor komolyan veszi az írást is. A csontváz óra rejtélye viszont nem a verselésről szól, hanem a címbeli szerkentyű eltűnéséről. Utóbbi Haag iskolaigazgató tulajdona, egy szép napon viszont csak a hűlt helyét találja. Még a fiúk is gyanúba keverednek, akik – hogy tisztára mossák a nevüket – a saját szakállukra nyomozni kezdenek.

Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét
Könyvesblokk: A mai gyerekkönyvek egytől egyig leporolnák a tankönyvek Petőfi-képét

Kétszáz éve született Petőfi Sándor, akinek verseit már egészen kiskorukban megismerik a gyerekek. Nem csoda, hogy az emlékévben számos olyan könyv jelent vagy jelenik meg, amelyek nekik szólnak, a gyerek vagy kamaszolvasókhoz igyekeznek közelebb vinni a költőt és műveit. Legújabb Könyvesblokkunkban ezek közül válogattunk.

Tovább olvasok

A történet könnyen nyomon követhető, mondatszövése a célcsoportnak megfelelő, az esetleges idegen szavakat, szólásokat pedig könnyen ki lehet bogarászni a kötetvégi kislexikonból. A kis Petrovics Sándor inkább egy vagány kölyök itt, aki nem fél attól, hogy megszólítsa a környéken portyázó betyárokat, vagy besurranjon az éj leple alatt egy házba, a későbbi költő személyére legfeljebb csak a történet szövetébe elrejtett verssorok utalnak, amelyek felkutatásához ad azért némi fogódzót a kötet. Utóbbi eleve interaktivitással számol (vannak szóösszekötős, magyarázós feladatok is),

de a lényeg úgysem ez, hanem a nyomozás,

amelynek tétje a rejtélyes csontváz óra felkutatása, na meg egy kis gyakorlás, csak úgy mellékesen.