Vakcinával várják a látogatókat a Drakula-kastélyban

Vakcinával várják a látogatókat a Drakula-kastélyban

Bármilyen kísértetiesen hangzik is, a Drakula-kastély látogatóit mostantól tűszúrásokkal üdvözlik. Oltóközpont lett ugyanis a híres erdélyi turistalátványosságból. Könyvek hírek mellé.

fk | 2021. május 10. |

A covid egyik újabb abszurd fordulata, hogy Pfizer-vakcinákkal várják az orvosok a látogatókat a 14. században épült törcsvári kastélyban, amelyet a közbeszédben Drakula gróf lakhelyeként tartanak számon.  A múzeumból a kormány oltópontot csinált, hogy így motiválják az oltakozást az országban. Májusban minden hétvégén vakcinákkal várják az embereket, még időpontot sem kell foglalni, sőt, aki megkapta az oltást, a múzeumot is ingyen bejárhatja.

Bram Stoker
Drakula
Ford.: Bartók Imre, Helikon, 2021, 460 oldal
-

A törcsvári kastély Erdélyben, Brassótól harminc kilométerre helyezkedik el. Ez az a kastély, amelyet a popkultúra Drakula grófhoz köt. Sokan úgy gondolják, hogy Bram Stoker ikonikus regényét ez a helyszín ihlette, bár sem a könyvbeli Drakula gróf, sem a vele azonosított Vlad Țepeș nem köthető ehhez a kastélyhoz.

Bram Stoker kultikus könyve 123 évvel ezelőtt született meg. A horrorirodalom klasszikusa magyarul éppen az idén jelent meg teljes terjedelemben, Bartók Imre új fordításában.

A Drakula előzményregényéről, a Draculról ITT írtunk, a Dacre Stokerrel és J.D. Barkerrel készült interjúnk pedig ITT olvasható. 

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A Drakulában Bram Stoker az emberek valós félelmeire játszott rá

...
Kritika

A Drakula előzményregénye az első lépés a ránk hagyott rejtély megértése felé

...
Hírek

Októberben jön a Drakula hivatalos előzményregénye

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

A család egy nagy elbeszélés, fikció, ami alakít minket, állítja Gerlóczy Márton tavaly júniusban megjelent regényében, ami egy többkötetes projekt első része: Fikció - A katlan. 

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

...

Kalapos Éva Veronika: Egy életen át írni fogom a szüleimet [PODCAST]

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

Olvass!
...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!