Vakcinával várják a látogatókat a Drakula-kastélyban

Vakcinával várják a látogatókat a Drakula-kastélyban

Bármilyen kísértetiesen hangzik is, a Drakula-kastély látogatóit mostantól tűszúrásokkal üdvözlik. Oltóközpont lett ugyanis a híres erdélyi turistalátványosságból. Könyvek hírek mellé.

fk | 2021. május 10. |

A covid egyik újabb abszurd fordulata, hogy Pfizer-vakcinákkal várják az orvosok a látogatókat a 14. században épült törcsvári kastélyban, amelyet a közbeszédben Drakula gróf lakhelyeként tartanak számon.  A múzeumból a kormány oltópontot csinált, hogy így motiválják az oltakozást az országban. Májusban minden hétvégén vakcinákkal várják az embereket, még időpontot sem kell foglalni, sőt, aki megkapta az oltást, a múzeumot is ingyen bejárhatja.

Bram Stoker
Drakula
Ford.: Bartók Imre, Helikon, 2021, 460 oldal
-

A törcsvári kastély Erdélyben, Brassótól harminc kilométerre helyezkedik el. Ez az a kastély, amelyet a popkultúra Drakula grófhoz köt. Sokan úgy gondolják, hogy Bram Stoker ikonikus regényét ez a helyszín ihlette, bár sem a könyvbeli Drakula gróf, sem a vele azonosított Vlad Țepeș nem köthető ehhez a kastélyhoz.

Bram Stoker kultikus könyve 123 évvel ezelőtt született meg. A horrorirodalom klasszikusa magyarul éppen az idén jelent meg teljes terjedelemben, Bartók Imre új fordításában.

A Drakula előzményregényéről, a Draculról ITT írtunk, a Dacre Stokerrel és J.D. Barkerrel készült interjúnk pedig ITT olvasható. 

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A Drakulában Bram Stoker az emberek valós félelmeire játszott rá

...
Kritika

A Drakula előzményregénye az első lépés a ránk hagyott rejtély megértése felé

...
Hírek

Októberben jön a Drakula hivatalos előzményregénye

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé: A rovarirtón és a Technokol Rapidon túl (Hogyan gyűjt információkat a prózaíró?)

"Elbeszélőnk áprilisban magokat vet a kertben, de milyen zöldségeket lehet elvetni áprilisban? Például mángoldot, azt mindig vadászni kellett a vásárcsarnokban. Lássuk a mángold típusait: a Lucullus fehér szárú, a Rhubarb Chard piros. Grüner Schnitt, ez nagyon jól hangzik, valamire egyszer még jó lesz." Kiss Tibor Noé esszésorozatának második részében a regényírás egyik legalapvetőbb feladatát mutatja be: az információgyűjtéssel és a kutatómunkával kapcsolatos tapasztalatairól mesél.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

Olvass!
...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!