Vakcinával várják a látogatókat a Drakula-kastélyban

Vakcinával várják a látogatókat a Drakula-kastélyban

Bármilyen kísértetiesen hangzik is, a Drakula-kastély látogatóit mostantól tűszúrásokkal üdvözlik. Oltóközpont lett ugyanis a híres erdélyi turistalátványosságból. Könyvek hírek mellé.

fk | 2021. május 10. |

A covid egyik újabb abszurd fordulata, hogy Pfizer-vakcinákkal várják az orvosok a látogatókat a 14. században épült törcsvári kastélyban, amelyet a közbeszédben Drakula gróf lakhelyeként tartanak számon.  A múzeumból a kormány oltópontot csinált, hogy így motiválják az oltakozást az országban. Májusban minden hétvégén vakcinákkal várják az embereket, még időpontot sem kell foglalni, sőt, aki megkapta az oltást, a múzeumot is ingyen bejárhatja.

Bram Stoker
Drakula
Ford.: Bartók Imre, Helikon, 2021, 460 oldal
-

A törcsvári kastély Erdélyben, Brassótól harminc kilométerre helyezkedik el. Ez az a kastély, amelyet a popkultúra Drakula grófhoz köt. Sokan úgy gondolják, hogy Bram Stoker ikonikus regényét ez a helyszín ihlette, bár sem a könyvbeli Drakula gróf, sem a vele azonosított Vlad Țepeș nem köthető ehhez a kastélyhoz.

Bram Stoker kultikus könyve 123 évvel ezelőtt született meg. A horrorirodalom klasszikusa magyarul éppen az idén jelent meg teljes terjedelemben, Bartók Imre új fordításában.

A Drakula előzményregényéről, a Draculról ITT írtunk, a Dacre Stokerrel és J.D. Barkerrel készült interjúnk pedig ITT olvasható. 

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A Drakulában Bram Stoker az emberek valós félelmeire játszott rá

...
Kritika

A Drakula előzményregénye az első lépés a ránk hagyott rejtély megértése felé

...
Hírek

Októberben jön a Drakula hivatalos előzményregénye

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.

...

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről