Szélsőségesek kiabálással, kántálással zavarták meg a Meseország-felolvasást

Tüntetések és felolvasások kísérték a hétvégén a Meseország mindenkié című kötetet. Az antológia a marginalizált csoportok történeteinek ad teret, a szélsőjobb ugyanakkor már a kezdet kezdetén homoszexuális propagandának kiáltotta ki, mivel néhány mesében felbukkannak LMBTQ-karakterek.

Könyves Magazin | 2020. október 05. |

Szalai Kriszta és Cserna Antal vasárnap felolvasott több mesét a Meseország mindenkié című kötetből az Átrium előcsarnokában - a rendezvényt végül zárt ajtók mögött, online közvetítéssel tartották meg, miután Budaházy Györgyék demonstrációt jelentettek be az épület elé. A szervezők (Nem tehetsz róla, tehetsz ellene) elöljáróban a következőt írták közleményükben:

"A lényeg: természetesen fel sem merül, hogy kisgyerekeket ordas eszméket kántáló, kirekesztő szövegeket skandáló szélsőségesek felhergelt csoportjával állítsunk szembe, bízva a - jogi főosztályvezető által megígért - hatékony rendőri intézkedésben, ami majd visszamenőleg kitörli a gyerekeket ért traumát. Az eseményt megtartjuk, de gyerekek nélkül, az üres Átriumban, aki szeretné, online követheti. Nem a mi szégyenünk, hogy így alakult."

A felolvasást végül valóban megtartották (előtte Ambrózi Kata pszichológus beszélt arról, miért fontos, hogy mindenkinek legyen meséje), az előadás egy-egy pontján pedig hallani is lehet, hogy közben az utcán folyamatos volt a kiabálás, lármázás:

A Meseország mindenkié nagyjából két hete jelent meg a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában - a kötetben olyan mesék szerepelnek, amelynek egyes szereplői a fülszöveg leírása szerint „nehezebben találják a helyüket a világban”. Az antológiában így például felbukkan háromfülű nyúl, örökbefogadott gyerek, idős ember, több kisebbség képviselője, és néhány mesében szerepelnek LMBTQ-karakterek. A kötetet emiatt rögtön "homoszexuális propagandának" kiáltotta ki a szélsőjobb, Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa pedig példátlan módon ledarált egy példányt a kötetből, ami ellen több híresség, valamint könyvszakmai részről a MKKE és a HUBBY is tiltakozott. A kötetet azonnal elkapkodták, jelenleg csak előrendelni lehet.

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki - Könyves magazin

Egy ultrakonzervatív alapítvány kezdett petíciózni a Labrisz Leszbikus Egyesület által kiadott című mesekönyv ellen, amibe Csehy Zoltán, Tompa Andrea is írt történetet. A hírt felkapta a jobboldali sajtó, írt róla a Magyar Nemzet, a 888.hu és az új felállású Index is.

A hétvégén egyébként a Mi Hazánk tüntetést szervezett a Labrisz székháza elé. Az elmúlt napokban ugyanakkor nem Szalai Krisztáék felolvasása volt az egyetlen: szombat este Lakatos Márk Instagram-oldalán olyan hírességek olvastak fel a kötetből, mint Mautner Dóra, Nagy Ervin, Eke Angéla és Gryllus Dorka:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Meseország mindenkié élő felolvasás ✨✨✨ @eke_angela @dorkagryllus @wheelchairguy @chilivanilia @baderjozsef @nagy_ervin_hivatalos @labrisz_egyesulet @meseorszag_mindenkie @book24hu @index.hu

Mark Lakatos (@markolakatos) által megosztott bejegyzés,

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Gyerekirodalom

Meseország mindenkié - Kezdő meseírókat keres a Labrisz

...
Hírek

A gyerekeknek nem a mese káros, hanem az erőszak

Dúró Dóra hétvégén ledarált egy olyan mesekönyvet, amely éppen az elfogadás és a tolerancia jegyében született. A könyvdarálást elítélte mások mellett a MKKE és a HUBBY is.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

A hét könyve
Kritika
Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias
...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.

Hírek
...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Ismerd meg az illusztrátort, akit Murakami történetei inspirálnak

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Inspiráló Barbie lett Maya Angelou költő

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja

...
Hírek

Egy sebezhető Amerika képével vitte el a showt a 22 éves költő az elnöki beiktatáson

...
Hírek

Labrisz: Billogot ütne a fogyasztóvédelem az LMBTQI szereplőket is bemutató könyvekre

...
Hírek

Ősszel lesz a könyvfesztivál, nyáron az Ünnepi Könyvhét

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet