Szélsőségesek kiabálással, kántálással zavarták meg a Meseország-felolvasást

Tüntetések és felolvasások kísérték a hétvégén a Meseország mindenkié című kötetet. Az antológia a marginalizált csoportok történeteinek ad teret, a szélsőjobb ugyanakkor már a kezdet kezdetén homoszexuális propagandának kiáltotta ki, mivel néhány mesében felbukkannak LMBTQ-karakterek.

Könyves Magazin | 2020. október 05. |

Szalai Kriszta és Cserna Antal vasárnap felolvasott több mesét a Meseország mindenkié című kötetből az Átrium előcsarnokában - a rendezvényt végül zárt ajtók mögött, online közvetítéssel tartották meg, miután Budaházy Györgyék demonstrációt jelentettek be az épület elé. A szervezők (Nem tehetsz róla, tehetsz ellene) elöljáróban a következőt írták közleményükben:

"A lényeg: természetesen fel sem merül, hogy kisgyerekeket ordas eszméket kántáló, kirekesztő szövegeket skandáló szélsőségesek felhergelt csoportjával állítsunk szembe, bízva a - jogi főosztályvezető által megígért - hatékony rendőri intézkedésben, ami majd visszamenőleg kitörli a gyerekeket ért traumát. Az eseményt megtartjuk, de gyerekek nélkül, az üres Átriumban, aki szeretné, online követheti. Nem a mi szégyenünk, hogy így alakult."

A felolvasást végül valóban megtartották (előtte Ambrózi Kata pszichológus beszélt arról, miért fontos, hogy mindenkinek legyen meséje), az előadás egy-egy pontján pedig hallani is lehet, hogy közben az utcán folyamatos volt a kiabálás, lármázás:

A Meseország mindenkié nagyjából két hete jelent meg a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában - a kötetben olyan mesék szerepelnek, amelynek egyes szereplői a fülszöveg leírása szerint „nehezebben találják a helyüket a világban”. Az antológiában így például felbukkan háromfülű nyúl, örökbefogadott gyerek, idős ember, több kisebbség képviselője, és néhány mesében szerepelnek LMBTQ-karakterek. A kötetet emiatt rögtön "homoszexuális propagandának" kiáltotta ki a szélsőjobb, Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa pedig példátlan módon ledarált egy példányt a kötetből, ami ellen több híresség, valamint könyvszakmai részről a MKKE és a HUBBY is tiltakozott. A kötetet azonnal elkapkodták, jelenleg csak előrendelni lehet.

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki - Könyves magazin

Egy ultrakonzervatív alapítvány kezdett petíciózni a Labrisz Leszbikus Egyesület által kiadott című mesekönyv ellen, amibe Csehy Zoltán, Tompa Andrea is írt történetet. A hírt felkapta a jobboldali sajtó, írt róla a Magyar Nemzet, a 888.hu és az új felállású Index is.

A hétvégén egyébként a Mi Hazánk tüntetést szervezett a Labrisz székháza elé. Az elmúlt napokban ugyanakkor nem Szalai Krisztáék felolvasása volt az egyetlen: szombat este Lakatos Márk Instagram-oldalán olyan hírességek olvastak fel a kötetből, mint Mautner Dóra, Nagy Ervin, Eke Angéla és Gryllus Dorka:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Meseország mindenkié élő felolvasás ✨✨✨ @eke_angela @dorkagryllus @wheelchairguy @chilivanilia @baderjozsef @nagy_ervin_hivatalos @labrisz_egyesulet @meseorszag_mindenkie @book24hu @index.hu

Mark Lakatos (@markolakatos) által megosztott bejegyzés,

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Gyerekirodalom

Meseország mindenkié - Kezdő meseírókat keres a Labrisz

...
Hírek

A gyerekeknek nem a mese káros, hanem az erőszak

Dúró Dóra hétvégén ledarált egy olyan mesekönyvet, amely éppen az elfogadás és a tolerancia jegyében született. A könyvdarálást elítélte mások mellett a MKKE és a HUBBY is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

Hírek
...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Szórakozás

Itt az első fotó Az éhezők viadala előzményfilmjéből

...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Hírek

Komikusból hadvezér, Chaplinből Churchill – újabb Zelenszkij biográfia jelent meg

...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága