Szélsőségesek kiabálással, kántálással zavarták meg a Meseország-felolvasást

Tüntetések és felolvasások kísérték a hétvégén a Meseország mindenkié című kötetet. Az antológia a marginalizált csoportok történeteinek ad teret, a szélsőjobb ugyanakkor már a kezdet kezdetén homoszexuális propagandának kiáltotta ki, mivel néhány mesében felbukkannak LMBTQ-karakterek.

Könyves Magazin | 2020. október 05. |

Szalai Kriszta és Cserna Antal vasárnap felolvasott több mesét a Meseország mindenkié című kötetből az Átrium előcsarnokában - a rendezvényt végül zárt ajtók mögött, online közvetítéssel tartották meg, miután Budaházy Györgyék demonstrációt jelentettek be az épület elé. A szervezők (Nem tehetsz róla, tehetsz ellene) elöljáróban a következőt írták közleményükben:

"A lényeg: természetesen fel sem merül, hogy kisgyerekeket ordas eszméket kántáló, kirekesztő szövegeket skandáló szélsőségesek felhergelt csoportjával állítsunk szembe, bízva a - jogi főosztályvezető által megígért - hatékony rendőri intézkedésben, ami majd visszamenőleg kitörli a gyerekeket ért traumát. Az eseményt megtartjuk, de gyerekek nélkül, az üres Átriumban, aki szeretné, online követheti. Nem a mi szégyenünk, hogy így alakult."

A felolvasást végül valóban megtartották (előtte Ambrózi Kata pszichológus beszélt arról, miért fontos, hogy mindenkinek legyen meséje), az előadás egy-egy pontján pedig hallani is lehet, hogy közben az utcán folyamatos volt a kiabálás, lármázás:

A Meseország mindenkié nagyjából két hete jelent meg a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában - a kötetben olyan mesék szerepelnek, amelynek egyes szereplői a fülszöveg leírása szerint „nehezebben találják a helyüket a világban”. Az antológiában így például felbukkan háromfülű nyúl, örökbefogadott gyerek, idős ember, több kisebbség képviselője, és néhány mesében szerepelnek LMBTQ-karakterek. A kötetet emiatt rögtön "homoszexuális propagandának" kiáltotta ki a szélsőjobb, Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa pedig példátlan módon ledarált egy példányt a kötetből, ami ellen több híresség, valamint könyvszakmai részről a MKKE és a HUBBY is tiltakozott. A kötetet azonnal elkapkodták, jelenleg csak előrendelni lehet.

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki - Könyves magazin

Egy ultrakonzervatív alapítvány kezdett petíciózni a Labrisz Leszbikus Egyesület által kiadott című mesekönyv ellen, amibe Csehy Zoltán, Tompa Andrea is írt történetet. A hírt felkapta a jobboldali sajtó, írt róla a Magyar Nemzet, a 888.hu és az új felállású Index is.

A hétvégén egyébként a Mi Hazánk tüntetést szervezett a Labrisz székháza elé. Az elmúlt napokban ugyanakkor nem Szalai Krisztáék felolvasása volt az egyetlen: szombat este Lakatos Márk Instagram-oldalán olyan hírességek olvastak fel a kötetből, mint Mautner Dóra, Nagy Ervin, Eke Angéla és Gryllus Dorka:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Meseország mindenkié élő felolvasás ✨✨✨ @eke_angela @dorkagryllus @wheelchairguy @chilivanilia @baderjozsef @nagy_ervin_hivatalos @labrisz_egyesulet @meseorszag_mindenkie @book24hu @index.hu

Mark Lakatos (@markolakatos) által megosztott bejegyzés,

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Gyerekirodalom

Meseország mindenkié - Kezdő meseírókat keres a Labrisz

...
Hírek

A gyerekeknek nem a mese káros, hanem az erőszak

Dúró Dóra hétvégén ledarált egy olyan mesekönyvet, amely éppen az elfogadás és a tolerancia jegyében született. A könyvdarálást elítélte mások mellett a MKKE és a HUBBY is.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Meseország mindig is mindenkié volt, csak erről nem tudott mindenki

Nagy Boldizsárt, a kötet szerkesztőjét kérdeztük a Meseország mindenkié koncepciójáról, és beszélt a Grimm-mesék hatásáról, a Disney-film változásáról és a kötet szakértőcsapatáról.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

...
Gyerekirodalom

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

Mindig élénk figyelem kíséri és parázs vita zajlik akörül, hogy mi kerüljön fel az iskolai kötelező olvasmányok listájára. A téma örök, mi pedig eljátszottunk a gondolattal, ha tehetnék, a hazai gyerekkönyvkiadók vajon milyen kortárs műveket ajánlanának a tanárok figyelmébe. Ezúttal a Manó Könyvek alternatíváit mutatjuk.

A hét könyve
Kritika
Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei
...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

Hírek
...
Hírek

Dragomán egypercesben írta meg az SZFE körüli helyzetet

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

...
Hírek

Minisorozatot készít az HBO Nesbo A fiújából

...
Hírek

Nem jelenhetett meg a Péterfy-Novák Évával készült interjú a 168 órában

...
Hírek

Jövőre két Philip Roth-életrajz jön Amerikában

...
Hírek

A cyberpunktól a Dűnéig - Hétfőtől ismét Világok Találkozása