Meghalt Kóbor János

Meghalt Kóbor János

ro | 2021. december 06. |

Rövid betegség után elhunyt Kóbor János, az Omega együttes Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas alapítója - tudatta a zenekar. Rövid közleményükben felidézték, hogy Kóbort rajongók milliói imádták itthon és külföldön, a rockzene állócsillaga volt: "Felfoghatatlan űrt hagy maga után. Nincsenek szavak, marad a csend. Mecky a szívünkben örökre velünk marad".

Kóbor János 1943-ban született Budapesten, építészként végzett az egyetemen, de soha nem dolgozott a szakmájában. Első együttesét gimnazistaként alapította osztálytársaival: a hangszereket sorsolással választották ki, Kóbornak a ritmusgitár jutott. A hatvanas évek elején alapították az Omegát, amellyel aztán sikert sikerre halmoztak - legutolsó albumuk 2020-ban jelent meg Testamentum címmel.

A pályakezdés szóba került egy korábbi interjújában is, amikor Kóbor János felidézte a gimnáziumi indulást: "Úgy éreztük, hogy az aktív sportolás, és a közelgő érettségi, egyetemi felvétel előtt nekünk még arra is lesz időnk, hogy alakítsunk egy kis iskola zenekart, azzal a szándékkal, hogy ezt aztán valami nagyon sokáig vigyük. Úgy gondoltuk, hogy még a harmadik, negyedik évfolyamban is ezt fogjuk csinálni, aztán majd mikor az egyetemre kerültünk, akkor az egész úgyis már a múlté. Senkiben se merült fel, hogy ez több mint 55, közel 60 év múlva is még mindig egy aktualitás zenekar lesz."

Kóbor János 78 éves volt.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Csűrös Karola

85 éves korában meghalt Csűrös Karola színművész – írta a Madách Színház. A Szomszédok Etusa 85 éves volt.

...
Hírek

Meghalt Bitó László

87 éves korában meghalt Bitó László író, kutatóorvos.

...
Hírek

Meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró

Életének 73. évében meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró - tudatta a család az MTI-vel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.

Hírek
...
Hírek

Meghalt Czakó Gábor író

...
Hírek

Radnóti első kötetének egy példányát tragikus sorsú költőtársának dedikálta

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Beleolvasó

Navalnijt akkor is napokig rejtegették, amikor novicsokkal mérgezték meg

...
Hírek

Bret Easton Ellis párja függőségéről ír annak letartóztatása után

...
Hírek

Richard Osman új nyomozópárost küld a gyilkosok után

...
Szórakozás

Rákay Philip: Petőfi a maga korában szintén megosztó ember volt

...
Hírek

Navalnij a börtönből: A napom nagy részét könyvvel a kezemben töltöm

...
Promóció

Álarcok, meghasonulások és pörgés – az Egy kozmetikus tükre bemutatja a szépségipar mindennapjait