Márait kedveli, Modianóval beégett a francia miniszter

.konyvesblog. | 2014. október 28. |

(Kép forrása)

Csúnyán beégett a francia kulturális miniszter, aki egy televíziós interjúban először azzal dicsekedett, hogy korábban csodálatos ebédet költött el a friss Nobel-díjas Patrick Modianóval, amikor azonban azt kérte a műsorvezető, hogy nevezze meg a kedvenc Modiano-regényét, az alábbi választ adta: "Ö, ö, őszintén bevallom, hogy két éve egyáltalán nincs időm olvasni. Rengeteg jegyzetet, törvényszöveget, hírt, AFP-jelentést futok át, de nagyon keveset olvasok".

Fleur Pellerin október 9-én elsőként gratulált a francia szerzőnek; Twitter-bejegyzésében akkor azt írta: meghatott, boldog és büszke erre a csodálatos Nobel-díjra. "Mély csodálat Patrick Modiano nagyon megérdemelten díjazott művészetének".

"Szomorú, sajnálom őt. Egy kulturális miniszternek bele kellene vetnie magát az irodalomba, már csak politikai kötelezettségből is" - idézte az MTI Tahar Ben Jelloun franciául író marokkói szerző, a nagy presztízsű Goncourt-díj zsűrijének tagja. "Olyan nem lehet, hogy ne tudjon egy könyvet se idézni Modianótól. Szégyen. Siralmasnak tartom, de olyan korban élünk, ahol a kultúrát semmibe veszik" - tette hozzá.

Bernard Pivot volt televíziós műsorvezető, a Goncourt Akadémia elnöke szerint viszont nem szabad ezért elítélni a minisztert. "Attól, hogy nem olvasott Modianót, még nem biztos, hogy nem intelligens és alkalmatlan a kulturális tárca vezetésére" - mondta Pivot.

A dél-koreai születésű Fleur Pellerin hathónapos volt, amikor adoptálták, Franciaországban nőtt fel. Augusztusban nevezték ki kulturális miniszternek, kedvenc művei között akkor A romlás virágait említette Charles Baudelaire-től, valamint Márai Sándor Vendégjáték Bolzanóban című kötetét.

Forrás: Guardian, MTI