Patrick Modiano kapta a Nobel-díjat

.konyvesblog. | 2014. október 09. |
K  AP20141009029

A 69 éves francia Patrick Modiano kapta idén az irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Királyi Akadémia indoklása szerint a Modianót az emlékezés művészetéért tüntették ki, amellyel megidézte a legfelfoghatatlanabb emberi sorsokat és feltárta a náci megszállás mindennapjait. Ő a tizenegyedik francia író, aki megkapta a díjat. 

A Ladbrokes-nál a bejelentés előtt alig egy nappal előretört a francia szerző. A francia író 1945-ben született Párizs  külvárosában, Boulogne-Billancourt-ban, üzletember apától és színésznő anyától. Középiskolai geometriatanára a francia író, Raymond Queneau volt, aki meghatározó szerepet játszott abban, hogy az irodalom felé fordult.  A tanulás helyett mindig is inkább az irodalom érdekelte, 1968-ban jelent meg első regénye, a La Place de l’Étoile címmel. 1978-ban a Sötét boltok utcája című regényéért megkapta a Goncourt-díjat. "Regényei témája a holocaust utáni nemzedék én- és múltkeresése. Kíméletlen és egyben megbocsátó a háborúval, a múlttal, a gyermekkorral és a szülőkkel kapcsolatban. A második világháború utáni fiatalság öröksége az a nehezen meghatározható, talán a tisztázás helyett a felejtésbe fojtott, meg nem értett számos probléma, amely jó néhányukat morális, olykor lelki vagy fizikai életképtelenségre ítélte" - írta róla Rőhrig Eszter a 2012-es Műhelyben.

Magamon kívül vagyok az örömtől - mondta Rőhrig, Modiano fordítója és kutatója a Könyvesblog megkeresésére. Rőhrig Eszter kiváló íróként és humanista íróként jellemezte Modianót, aki szerinte nagyon megérdemelte a díjat. Rőhrig Eszter kilenc éve kutatja Modiano munkásságát, ő fordította a Dora Bruder és a Kis Bizsu című regényeit magyarra (utóbbi idén jelent meg a Tarandus Kiadónál), és ő fordította az Éjfű (L'Herbe des nuits) című kötetet is, amely várhatóan a jövő évi könyvfesztiválra időzítve jelenik meg magyarul.

Modiano művei tömörségükről és filozófiai mélységükről ismertek, regényei olyan témákat járnak körbe, mint az emlékezés, felejtés, a bűn és az identitás. Lakhelye, Párizs szinte az összes könyvében óriási szerepet kap. 

Patrick Modiano regényei közül eddig a Sötét boltok utcája (1980), az Augusztusi vasárnapok (1996), a Dora Bruder (2006) és A Kis Bizsu (2014) jelentek meg magyarul.

Modiano egyébként a búgóhangú francia énekesnő, Marie Modiano apukája. Lánya még nem kommentálta a díjat a Twitteren, amíg ezt megteszi, hallgassátok meg az egyik dalát. 

Külön érdekesség, hogy 50 évvel ezelőtt is francia írót díjaztak - hamarosan az is kiderül, hogy pontosan mivel érveltek Jean-Paul Sartre mellett a döntéshozók, a bírák indoklását ugyanis csak 50 év után fedik fel. 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.