Le Carré újra kémregényt írt

.konyvesblog. | 2017. március 08. |

john-le-carre.jpgA Legacy of Spies címmel jelenik meg szeptember 7-én John Le Carré legújabb kémregénye, amelyben nemcsak a Körönd, vagyis a brit titkosszolgálat, de több mint 25 év után George Smiley is visszatér. Bár egyelőre kevés információ szivárgott ki az új regényről, annyi kiderült, hogy felbukkan majd benne Smiley pártfogoltja, Peter Guillam is, aki öregkorában egy farmon él Dél-Bretagne-ban.

Guillamet és kollégáit visszahívják Londonba, és előveszik a múltbéli kihágásokért, amelyeket abban az időben követtek el, amikor még sokkal gátlástalanabbak voltak a módszerek, amellyel a felek próbálták megnyerni a Nyugat és a szovjetek között dúló ideológiai háborút. A múlt és a jelen eseményei fonódnak össze egyetlen történetben, a végeredmény pedig a kiadó szerint épp olyan izgalmas és zseniális, mint a két korábbi kötet, amelyre az új cím visszatekint, vagyis A kém, aki bejött a hidegről és a Suszter, szabó, baka, kém.

A kémek valósága - John le Carré világa

Ha az ember a fikciós irodalomból akar képet kapni arról, hogy milyen lehet egy kém, egy titkos ügynök élete és munkája a való világban, nehezen keresgélhetne jobb helyen, mint John le Carré életművében. A jelenleg 82 éves, de még mindig aktív író olyan szikárságot és...

Le Carré ügynöke, Jonny Geller szerint a könyv lázas munkával íródott az elmúlt 12 hónapban. Bár részleteket ő sem mondott, annyit azért elárult, hogy a szerző ezzel lezárja George Smiley történetét, ami 1961-ben, az Ébresztő a halottnak című debütáló Le Carré-könyvvel kezdődött. Geller szerint ez lesz a szerző legjobb Smiley-regénye, ha nem a legjobb regénye.

Smiley utoljára 1990-ben bukkant fel fikcióban, a The Secret Pilgrimben tért vissza a nyugdíjazásból, hogy elmesélje karrierjét az újoncoknak, 2011-ben pedig Gary Oldman keltette életre a filmvásznon a Suszter, szabó, baka, kém adaptációjában.

Könnyen lehet, hogy Le Carré a jelenlegi politikai helyzet miatt tért vissza régi, jól bevált hőséhez, bár Geller szerint túl egyszerű olyan következtetéseket levonni, hogy a könyv az oroszok nemzetközi választásokba való beavatkozásával, vagy Moszkva és Donald Trump kapcsolatával foglalkozna. Ugyanakkor hozzátette, hogy az olvasók láthatnak némi párhuzamot aközött, ami most zajlik, és aközött, amiről ők azt hitték, már véget ért.

Le Carré 2016-ban megjelentette első életrajzi könyvét, a The Pigeon Tunnelt, ami Galambok alagútja címmel jelenik meg az Agave Kiadónál. 

Forrás: Guardian