Korábban kiadatlan Proust-írások kerültek elő

Mindenkinek, aki imádja Az eltűnt idő nyomábant, (illetve azoknak is, akik éppen a karantén alatt vetik bele magukat a sok száz oldalas műbe) izgalmas olvasmány lehet az a tavasszal megjelenő új kötet, amely Marcel Proust elveszettnek hitt, eddig kiadatlan írásait tartalmazza.

fk | 2021. február 17. |

A Gallimard francia kiadó bejelentette, hogy március 18-án megjelenik egy nagyon izgalmas kötet, amely Marcel Proust korábban soha nem látott, soha ki nem adott szövegeit tartalmazza. A könyv címe Les soixante-quinze feuillets et autres manuscrits inédits (A hetvenöt lap és más kiadatlan kéziratok) lesz. A szöveg 1908 környékén született, akkoriban, amikor Proust elkezdett dolgozni Az eltűnt idő nyomában című könyvén. A feljegyzések mindeddig Bernard de Fallois könyvkiadónál bújtak meg, aki 2018-ban hunyt el. A szöveg létezéséről ő először az 50-es években számolt be, akkor azt nyilatkozta, az írás kiváló útmutató Az eltűnt idő nyomában megértéséhez, és több olyan jelenet is szerepel benne, amelyet az író később beépített mesterművébe is.  

A hetvenöt lapról korábban azt hitték, elveszett. Évtizedeken át próbáltak a nyomára bukkanni a kutatók, sokan pedig már kezdték azt hinni, nem is létezett. Ezen a héten azonban a Gallimard hírül adta, hogy Fallois archívumában megtalálták a feljegyzéseket. A kiadó szerint a könyv nagyban hozzájárul majd, hogy teljesebb legyen a képünk Proustról, és új megvilágításba helyezi a főművét is.

Utoljára tavalyelőtt jelentek meg korábban elveszettnek hitt Proust-szövegek. Akkor novellákra bukkantak rá, amelyeket a francia író vélhetőleg annak idején azért nem publikált, mert a homoszexualitás témája is megjelenik bennünk.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kiadják Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történeteit

...
Nagy

Prousthoz hasonlították külföldön Szabó Magdát

...
Hírek

A 19 éves Proust álnéven írt 11 írása jelenik meg

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (3. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Folytatjuk az idei nevezettek bemutatását!

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (4. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Mutatjuk, kiket neveztek!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A magyar történelemben jobb sztorik vannak, mint bármelyik fantasyben

Nógrádi Gergely új kötete, a történelmi és fantasyszálakat vegyítő Brunar – A Mirrén titka nyolcszáz évet visz vissza az időben. A regényt a két Nógrádi, apa és fia társaságában mutatták be.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: állati kommunikációról szóló non-fiction lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a választás szeptemberben Peter Wohlleben gyerekkönyvére esett.

...
Gyerekirodalom

II. Rákóczi Ferenc a pestissel küzd, közben a szerelmével csetel

Miről folytatott kommentháborút Kazinczy és Batsányi, hogyan működött Kempelen Farkas sakkautomatája és milyen praktikákkal védekeztek elődeink a pestis ellen - mindez kiderül Lőrinc László 25 szelfi-sorozatának új kötetéből, amely ezúttal a felvilágosodás korába vezet.