Korábban kiadatlan Proust-írások kerültek elő

Mindenkinek, aki imádja Az eltűnt idő nyomábant, (illetve azoknak is, akik éppen a karantén alatt vetik bele magukat a sok száz oldalas műbe) izgalmas olvasmány lehet az a tavasszal megjelenő új kötet, amely Marcel Proust elveszettnek hitt, eddig kiadatlan írásait tartalmazza.

fk | 2021. február 17. |

A Gallimard francia kiadó bejelentette, hogy március 18-án megjelenik egy nagyon izgalmas kötet, amely Marcel Proust korábban soha nem látott, soha ki nem adott szövegeit tartalmazza. A könyv címe Les soixante-quinze feuillets et autres manuscrits inédits (A hetvenöt lap és más kiadatlan kéziratok) lesz. A szöveg 1908 környékén született, akkoriban, amikor Proust elkezdett dolgozni Az eltűnt idő nyomában című könyvén. A feljegyzések mindeddig Bernard de Fallois könyvkiadónál bújtak meg, aki 2018-ban hunyt el. A szöveg létezéséről ő először az 50-es években számolt be, akkor azt nyilatkozta, az írás kiváló útmutató Az eltűnt idő nyomában megértéséhez, és több olyan jelenet is szerepel benne, amelyet az író később beépített mesterművébe is.  

A hetvenöt lapról korábban azt hitték, elveszett. Évtizedeken át próbáltak a nyomára bukkanni a kutatók, sokan pedig már kezdték azt hinni, nem is létezett. Ezen a héten azonban a Gallimard hírül adta, hogy Fallois archívumában megtalálták a feljegyzéseket. A kiadó szerint a könyv nagyban hozzájárul majd, hogy teljesebb legyen a képünk Proustról, és új megvilágításba helyezi a főművét is.

Utoljára tavalyelőtt jelentek meg korábban elveszettnek hitt Proust-szövegek. Akkor novellákra bukkantak rá, amelyeket a francia író vélhetőleg annak idején azért nem publikált, mert a homoszexualitás témája is megjelenik bennünk.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kiadják Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történeteit

...
Nagy

Prousthoz hasonlították külföldön Szabó Magdát

...
Hírek

A 19 éves Proust álnéven írt 11 írása jelenik meg

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt.