Őrület volt az új Harry Potter-könyv bemutatója
Általános cikkek beszámoló libri harry potter d:book

Őrület volt az új Harry Potter-könyv bemutatója

.konyvesblog. | 2016. október 25. |

harrypotter_mg_8515.JPG

Fotó: Németh Dániel / Libri

Az Apple telefonjainak és a nagyobb konzoljátékoknak szoktak ilyen magával ragadóan őrült launch partyt tartani, az apropó, hogy hivatalosan is elindult az új Harry Potter-könyv, a Harry Potter és az elátkozott gyermek árusítása. A több mint könyvbemutatón a legvérmesebb rajongók jelentek meg, akik izgalmasan vegyes társaságot alkottak: a Harry Potter-sorozat sikerének egyik titka, hogy 1997, az első kötet megjelenése óta gyűjti a rajongókat, így már több generáció nőtt fel a könyvvel együtt.  Itt az se zavart senkit a 8 évesektől a nyugdíjasokig, hogy a könyvet nem J.K. Rowling írta, és hogy nem regényt, hanem drámát tartanak majd a kezükben. A könyvet Rowling és a darabot rendező John Tiffany sztorija alapján Jack Thorne forgatókönyv- és drámaíró írta, amit júniusban bemutattak a londoni West Enden, és még jó kritikákat is kapott.

J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany: Harry Potter és az elátkozott gyermek - Első és második rész

Fordította: Tóth Tamás Boldizsár, Animus Kiadó, 2016, 311 oldal, 3390 HUF

 

A Könyvesblogon így foglaltuk össze az alapsztorit:

A sztori kezdetén tizenkilenc évvel vagyunk a roxforti csata után, szereplőink mind középkorúvá öregedtek, és már a saját gyerekeiket kísérgetik ki a varázslóiskolába tartó vonathoz. Harrynek és Ginnynek három gyereke született, közülük a középső, Albus az, aki a legkevésbé tudja, hogy mihez kezdjen apja hírnevével. 

Harry egy életközepi válsággal küzdő főosztályvezető, aki szeretné szeretni a fiát, de egyszerűen nem tudja, hogyan kell.

Október 24-én este rendezték meg a Rákóczi úti Libri Könyvpalotában a Harry Potter és az elátkozott gyermek köré szerveződő estet, hiszen a könyvet csak 25-én 00:00-tól lehetett megvásárolni a boltban. A premier előtt kvízekkel és programokkal hozták lázba az érdeklődőket, akik az első akartak lenni a rajongók között, így az ügyesebbek a reggeli matek órára már kiolvashatták a könyvet. Az óránként kezdődő játékokon a legjobbak már a többiek előtt megnyerhették az új könyvet, sokan a könyvekbe, mások mobiltelefonjukba bújva keresték a helyes válaszokat. Vetítettek egy werkfilmet a filmsorozat forgatási helyszíneiről, felolvastak az új könyvből, valamint beszélgettek Tóth Tamás Boldizsárral a fordítói kulisszatitkokról is.

Az különösen szórakoztató volt, hogy rengetegen jelmezben érkeztek, különböző sálakban, köpenyekben, valaki varázslópálcával a hajában mutatta meg rajongását, de még a szervezők is a témához illően öltöztek fel, az ajtó előtt álló segítők például varázslókalapot húztak. Az érdeklődés akkora volt, hogy gyorsan megtelt a könyvesbolt, ami előtt a rajongók hosszú sorban várakoztak.

harrypotter_mg_7943.JPG

harrypotter_mg_8347.JPG

harrypotter_mg_8467.JPG

harrypotter_mg_8539.JPG

Szerző: Herold Renáta

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.