Jövőre érkezik Iain Banks utolsó könyve

.konyvesblog. | 2014. február 19. |

Banks-001_1.jpg2015 februárjában jelenik meg Iain Banks utolsó könyve, egy verseskötet. Ezt a tavaly júniusban elhunyt író kiadója, a Little, Brown jelentette be az író hivatalos oldalán.

Banks jövőre lenne hatvan éves, a kerek évfordulóra pedig megjelenik verseskötete, amit barátjával és kollégájával, a sci-fi író Ken MacLeoddal közösen írt. A kötetet MacLeod szerkeszti.

Kapcsolódó cikkeink:

Akinek még a rossz könyvei is jók voltak - a jók pedig lenyűgözőek

Félemmetes gépjpezet (RÉSZLET)

Kisbolygót neveztek el Iain Banksről

Guardiannak adott utolsó interjújában Banks beszélt a versekről, amiket publikálni szeretne.Elárulta, hogy regénye, az A Song of Stone eredetileg versnek készült, a versek pedig annak a kétségbeesett rohanásnak a részei, mellyel kiad magából mindent, ami nagyobb szabású projektet érdemelt volna, de már nincs rá ideje. Körülbelül ötven verse van, amire büszke, nyilatkozta Banks, és kíváncsi, sikerül-e kiadni őket, mielőtt túl késő lesz. A munkába barátját, Macleodot is be akarta vonni, akinek mindig is szerette a líráját. A kolléga bevonásában a hiúság is közrejátszott, mert a társszerzőségtől a könyv kicsit más lenne, mint ami a körülmények miatt lehet, vagyis az utolsó Banks-könyv, ami megjelent. Akkor még nem tudta, hogy Macloeod igent mond-e neki, és találnak-e kiadót a kötetnek, de elszántságról árulkodott, hogy akár magánkiadásban is megjelentetné a verseket.

Banks-t alig két hónappal azután érte a halál, hogy nyilvánosságra hozta, rákos. Utolsó regénye, a sürgősnek, fontosnak, kétségbeesetten szomorúnak titulált The Quarry 2013 júniusában jelent meg. A könyv egy végstádiumú rákos betegről szól, de Banks nem azért választotta őt a hősének, mert a betegségéről akart írni.

Forrás: Guardian