Ian M. Banks: Félemmetes gépjpezet (39 oldalas részlet)

.konyvesblog. | 2013. március 28. |

Ian M. Banks: Félemmetes géjpezet

Agave Könyvek, Budapest, 2013, 352 oldal, 2624 Ft

Sessine gróf halni készül, ezúttal utoljára. Gadfium, a tudós, különös üzenetet kap a Vándorkövek völgyéből, amire már évek óta várt. Mindeközben pedig Latra, a látó, egy elveszett hangya után kutat, egyre mélyebbre merülve a kód káoszában. Aztán egy csapásra minden megváltozik.  

Sűrűsödik a naprendszerben terjeszkedő köd, s bár még pislákol némi fény Serehfa falai fölött, a katasztrófa megállíthatatlanul közeledik. Tudja ezt a király, tudják a tanácsnokai is, mégis folytatják a mérnökök ellen vívott, esztelen háborújukat. A kód titokzatos teremtményei tisztában vannak a helyzet súlyosságával, és mindent egy lapra tesznek fel: követet küldenek az emberek világába.
Iain M. Banks 1954-ben született Skóciában. A skót Stirling Universityn irodalmat hallgatott.

Az első regényét - A darázsgyárat - az Independent című angol napilap szavazása alapján beválasztották az évszázad 100 legjobb könyve közé. Azóta folyamatosan jelennek meg könyvei hol Iain M. Banks, hol Iain Banks néven, kirobbanó sikert aratva. John Sutherland, a London Review of Booksban 1993-ban ezt írta róla: „Ahogy Graham Greene-ből kettő volt, úgy Banksből is. Iain Banks hat 'klasszikus' regényt írt, míg Iain M. Banks hat sci-fi regényt. Banks olyan tehát, mint a sziámi ikrek: születésétől fogva egy test, de két lélek.“

Banks legújabb sci-fi regénye 2012 októberében jelent meg The Hydrogen Sonata címmel, ami immáron a tizedik kötete a Kultúra-ciklusnak, ráadásul a sorozat éppen tavaly ünnepelte létezése huszonötödik évfordulóját.

Iain M Banks Felemmetes Gejpezet Reszlet