Hírek iain_banks

Banks nem azért írt egy rákosról, mert ő is az volt

.konyvesblog. | 2013. június 20. |

Iain Banks utolsó regényében nem azért írt egy végstádiumban lévő rákosról, mert ő maga is ebben a betegségben szenvedett. „Ha tudta volna, hogy rákos, soha nem írt volna erről”, közölte az író özvegye, Adele, aki ezzel egy sor, az interneten terjedő pletykát akart eloszlatni, melyek mind Banks témaválasztását firtatják.

Banks éppen The Quarry című regényén dolgozott, amikor kiderült, hogy epehólyagrákja van. A regény egy Kit nevű tinédzserről szól, akinek apja, Guy gyógyíthatatlan daganatos betegségben szenved. A történet ötlete már 2012 nyarán megfogant Banksben, egész ősszel és télen ezen dolgozott. A rákot azonban csak március elején diagnosztizálták nála. A Guardiannek adott utolsó interjújában az író bizarrnak nevezte, hogy akkor állapították meg nála a betegséget, amikor már majdnem befejezte a könyvét.

Bár a kiadó a tervezettnél korábban jelentette meg a könyvet (a regény ezen a héten kerül a könyvesboltokba), Banks azonban ezt már nem érhette meg. Az író özvegye a Banksophilián megjelent bejegyzésében gyönyörűnek, lélegzetállító olvasmánynak nevezte a művet, melyről az első kritikák ugyancsak kedvezően vélekedtek.

Forrás: Guardian