Hírek iain_banks

Kisbolygót neveztek el Iain Banksről

.konyvesblog. | 2013. július 08. |

Asteroid-5099-Iainbanks-Orbit-Diagram.pngA június 9-én elhunyt Iain Banks rajongóinak ezentúl elég az ég felé nézniük, ha emlékezni akarnak kedvencükre. Az 5099-es számú aszteroida ugyanis június végétől hivatalosan is az Iainbanks nevet viseli.

Dr. Jose Luis Galache, a Nemzetközi Csillagászati Szervezet (IAU) kisbolygókkal foglalkozó intézetének, a Minor Planets Centre-nek (MPC) tudósa azután kérvényezte a névadást, miután áprilisban elolvasta olvasta Banks blogbejegyzését a rákkal való küzdelemről. (A tudóst egy sci-fi rajongó barátja ismertette meg az író munkásságával a doktori iskolában, bár csak nehezen hitte el, hogy cimborája addig még sosem hallott Banks könyveiről.) Galache megkérdezte magától, hogy mit tudna tenni Banksért, és az első dolog, ami eszébe jutott az volt, hogy ad neki egy aszteroidát.

Kapcsolódó anyagok:

Iain Banks rákos, hónapjai vannak hátra

Meghalt Iain Banks

Banks nem azért írt egy rákosról, mert ő is az volt

Az MPC-nek csak arra van engedélye, hogy bejegyezze, és számmal lássa el az újonnan felfedezett kisbolygókat, ám a névadásról egy CSBN nevű (Committee for Small Body Nomenclature) bizottság dönt. Galache remélte, hogy a nevet még Banks életében jóváhagyják, ám ez sajnos nem így történt. Az író június 9-én hunyt el, a kisbolygó átnevezéséről június 23-án született döntés.

Az Iainbanks nevű kisbolygó a Naprendszer belső aszteroida-övén helyezkedik el, és 3, 94 év alatt fejezi be a keringést a Nap körül. Hivatalos leírásában ez áll:

Iain M. Banks (1954-2013)  leginkább a Kultúra-sorazat sci-fi regényeiről ismert skót író volt, fikciót Iain Banks néven publikált. Evangélikus ateista és whiskey-rajongó, megvetette a szociális médiát, és örömét lelte a zeneírásban. Statisztaként szerepelt a Gyalog galopp című Monty Python-filmben.

Forrás: MinorPlanetCenter