John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

Az idei Budapest Nagydíjas szerző a Whatever című blogján reagált a Könyvfesztiválon őt laudáló Szabados Ágit a médiában ért kritikákra.

Fotó: Valuska Gábor

vn | 2023. október 03. |

Mint azt korábban megírtuk, a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szeptember 28-i megnyitóján Nagy Ervin és Szabados Ági feladata volt, hogy a rangos esemény megnyitóinak hagyományos elemeként méltassa a rendezvény díszvendégét. Ez alkalommal azonban, ahogy beszámolónkban is írtuk: „Szabados Ági saját magát és a NIOK-ot laudálta: előbb önmagáról mesélt, majd a NIOK-ot promózta, aztán az olvasás értékét részletezte a Könyvfesztivál közönségének, körülbelül két mondatban megemlítette Scalzit, és végül egy olyan olvasói üzenettel zárta a beszédet, ami őt és a NIOK-ot dicsérte.”

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál
John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? Boldizsár Ildikó megnyitó beszédével, a Hugo-díjas sci-fi szerző John Scalzival (interjúnk itt) és a holland díszvendégséggel indult el csütörtökön a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. 

Tovább olvasok

A médiában és a közösségi oldalakon többen kritikát fogalmaztak meg a Nincs időm olvasni kihívás alapítójának beszédével kapcsolatban. Amint a Blikk kiszúrta, Szabados Ági a közösségi oldalán reagált, és a következőket fogalmazta meg:

„Némelyek szerint kissé elragadtattam magam a laudációban, és túl sokat beszéltem a NIOK-ról.

Remélem ezzel nem bántottam meg senkit, szerencsére a szerzőt biztosan nem. Nézzétek el nekem, hiszen minden napom a NIOK-ról és az olvasás népszerűsítéséről szól”.

Azt, hogy John Scalzi (a vele készült interjúnkat ITT olvashatjátok) tényleg nem vette rossz néven a Libertine könyvesbolt tulajdonosának „bevezető beszédét”, arról a huszonöt éve vezetett blogján, a Whateveren posztolt.

Miután Oprah Winfrey vagy Reese Witherspoon könyvklubjához hasonlítja a NIOK-ot, kifejti, hogy Szabados Áginak az olvasás fontosságával kapcsolatban megfogalmazott, ellentmondást nem tűrő gondolataival természetesen teljes mértékben egyetért. Azzal pedig – folytatja Scalzi ‒, hogy az olvasóklubja szeptemberi olvasmányának a Vének háborúja című kötetét választotta, még a Könyvfesztiválra való érkezése előtt megismertette őt és a műveit számos olyan olvasóval,

akik egyébként talán soha nem találkoztak volna a regényeivel.

Minket, magyar olvasókat Scalzi azzal szólít meg, hogy ne vegyünk magunkra olyan terhet, amit ő maga nem visel, aztán nyomatékosítja: „Ismétlem, semmi kivetnivalót nem találtam a megnyitó ünnepség közönségének tett megjegyzéseiben”.

Forrás: Whatever

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Hírek

John Scalzi lesz az idei Könyvfesztivál díszvendége

Az immáron 28. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Az idei könyves találkozóra szeptember 28. és október 1. között kerül sor a Millenárison, az esemény díszvendég országaként Hollandiát köszönthetjük.
...
Nagy

John Scalzi nem szégyelli, hogy science-fictiont ír

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni