Nem várt sikert aratott egy nyolcéves fiú könyvtárban hagyott meséje

Nem várt sikert aratott egy nyolcéves fiú könyvtárban hagyott meséje

Mesébe illő történet egy nyolcéves amerikai fiúról, aki a helyi könyvtár kötetei közé csempészte saját, kézzel írt mesekönyvét.

ro | 2022. február 02. |

Egy másodikos idahói kisfiú karácsonyi meséje minden várakozást fellmúlóan nagy sikert aratott szülővárosában. Dillon Helbig egy piros jegyzetfüzetbe írta a mesét, saját rajzaival illusztrálta, majd Boise-ban, egy könyvtár gyerekrészlegén hagyta az egyik könyvespolcon.

Amikor két nappal később visszatértek az édesanyjával, a The Adventures of Dillon Helbig’s Crismis című kötet (~ Dillon Helbig krcsonyi kalandjai) már nem volt a polcon, ahol hagyta. A kisfiú először attól tartott, hogy kidobták a jegyzetfüzetét, de később kiderült, hogy a könyvtárosok megtalálták, és annyira különlegesnek és szórakoztatónak találták, hogy eszük ágában sem volt megszabadulni tőle. Arra jutottak, hogy az egyedülálló kötet tulajdonképpen megfelel a könyvtári kritériumoknak, és miután engedélyt kértek a nyolcéves írótól, katalogizálták a könyvet.

Az egyik könyvtáros nyilatkozott a Washington Postnak, és azt mondta, szerinte ez esetben szó sem volt önreklámról, a kisfiú egészen egyszerűen meg akarta osztani másokkal is a történetét. Egész életében könyvtárba járó volt, így pontosan tudta, hogyan teszünk közkinccsé könyvet. Dillon Helbiget a könyvtár még ki is tüntette egy frissiben kreált, a legjobb fiatal írót elismerő díjjal.

A kisfiú anyja azt mondja, Dillon borzasztóan kreatív gyerek, és örökké az általa kitalált történetekkel szórakoztatja a családját. Miután Boise-ban híre ment a könyvnek, azonnal várólista alakult ki rá, amelyen a hétvégén 55-en szerepeltek - ennyien vártak arra, hogy elolvashassák Dillon Helbig meséjét.

Miután ilyen hosszú várólista alakult ki, a könyvtár úgy döntött, hogy a kölcsönzés meghosszabbítására ezúttal nem lesz lehetőség. A nagy érdeklődésre való tekintettel felmerült az is, hogy a mesét kiadnák e-könyvként. Közben egy helyi gyerekkönyv-szerző, Cristianne Lane felajánlotta, hogy Dillonnal közösen írókurzust tartana a könyvtárban, hátha más gyerekek is kedvet kapnak az íráshoz.

Dillon Helbig közben bejelentette, hogy már dolgozik a folytatáson, amelyben szerepet kap a Grinch és Dillon kutyája, Rusty is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Titokzatos könyvszobrok bukkantak fel egy skót könyvtárban, és a történetnek nincs vége

Árverésre bocsátják azt az öt könyvszobrot, amit egy rejtélyes művész készített. 

...
Hírek

Terjed a neten Umberto Eco könyvtárának fotója - pedig az nem is az övé volt

Richard Macksey amerikai professzor gyűjteményébe mintegy 51 ezer kötet tartozott.

...
Hírek

A gyöngyösi könyvtár berúgta a hetet: az orosz irodalomról rappelnek

A paródiaklip szórakoztató rímekkel, az oroszok legjobb íróinak felsorolásával buzdít olvasásra.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Hírek
...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

...
Hírek

Nádas Péter a Világló részletekért elnyerte a Berman Irodalmi Díjat

...
Hírek

Meghalt Vangelis

...
Hírek

Megmenekült és megújult a Hévíz folyóirat

...
Szórakozás

Megvan, ki játssza Coriolanus Snow-t az Éhezők viadala előzményfilmjében

...
Hírek

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...
Szórakozás

Julianne Moore főszereplésével készül az új Atwood-adaptáció

...
Hírek

Ősszel jelennek meg Alan Rickman naplói

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!