Híres írók, akik pontosan ugyanazon a napon haltak meg

.konyvesblog. | 2018. augusztus 14. |

A Literary Hub összegyűjtötte „az irodalomtörténet legrosszabb napjait”, azaz azokat a napokat, amelyeken a világ egyszerre két fontos írót is elveszített. Meglepő, de ilyen esetből nem is volt kevés: tíz olyan híres írópárost is találtak, akik pontosan ugyanabban az évben, pontosan ugyanazon a napon távoztak az élők sorából. Az ilyen egybeesések mindig döbbenetesek, ugyanilyen borzongató volt például a felismerés, hogy Stephen Hawking éppen Albert Einstein születésnapján hunyt el. Hogy mindez csupán a véletlen műve, vagy Isten ujja, mindenki döntse el maga. De csak miután végignézte a felsorolást: 

1616. április 23. – William Shakespeare és Miguel de Cervantes

Shakespeare, a világ leghíresebb drámaírója az 52. születésnapján halt meg szülővárosában, Stratford-upon-Avonban, valószínűleg betegség következtében. A Don Quijote szerzője 68 éves korában hunyt el, három nappal azután, hogy befejezte a Lemos grófjának ajánlott regényét, a Persiles és Sigismunda hőstetteit. 

cervantes_1.jpg

1957. június 26. – Alfred Döblin és Malcolm Lowry

A Berlin Alexanderplatz szerzője hosszú küzdelmet folytatott a Parkinson-kórral. Németországban halt meg 78 éves korában. Malcolm Lowry angol regényíró, aki a Vulkán alatt című könyvével futott be, csak 47 éves koráig élt. A halála oka gyógyszertúladagolás volt.

1963. november 22. – Aldous Huxley és C. S. Lewis

Szép új világ írója 69 évesen halt meg. A Narnia krónikáinak megálmodója is csak 64 évig élt. Mindkettejükkel betegség végzett. 

1982. június 18. – Djuna Barnes és John Cheever

Djuna Barnes hosszú életű író volt, nem sokkal 90. születésnapja után érte a halál. Éjerdő című kisregényével írta be magát az irodalomtörténetbe, könyve később nagyon sok íróra hatással volt. John Cheever, akit az amerikai kritika az egyik legnagyobb novellaírónak tartott, 70 évig élt.

barnes.jpg

1987. április 11. – Primo Levi és Erskine Caldwell

Primo Levi, az Ember ez? írója 67 évesen halt meg Olaszországban, miután kiesett egy háromemeletes házból. Caldwell, akinek legismertebb műve a Tobacco Road volt, 83 évesen betegségben vesztette életét. 

2010. január 27. – J.D. Salinger és Howard Zinn

A Zabhegyező világhírű írója 91 évig élt. Howard Zinn történész, drámaíró, akit a A People’s History of the United States című műve tett híressé, 87 évesen hunyt el. 

salinger_1.jpg

2012. május 15. –  Carlos Fuentes és Jean Craighead George

Carlos Fuentes, az egyik legismertebb modern mexikói író, az Artemio Cruz halálának szerzője 83 éves korában halt meg. Jean Craighead George amerikai gyerekkönyvszerző 92 évig élt.

2015. április 13. –  Günter Grass és Eduardo Galeano

Günter Grass, a kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb német nyelvű szerzője 87 évesen hunyt el. Eduardo Galeano uruguay-i író 74 évesen betegségben halt meg. 

2016. február 19. – Umberto Eco és Harper Lee

A rózsa neve és a Foucault-inga szerzője két éve halt meg, 84 éves korában. Harper Lee amerikai regényíró, aki Ne bántsátok a feketerigót! című regényéért 1961-ben megkapta a Pulitzer-díjat, ugyanazon a napon, 89 évesen hunyt el. 

lee.jpg

2016. szeptember 16. – Edward Albee és W.P. Kinsella

A modern amerikai drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alakját, Edward Albee-t otthonában érte a halál 88 éves korában. W.P. Kinsella kanadai író 81 évig élt. 

Forrás: Literary Hub