Hawking sokaknak zseni volt, másoknak hálátlan hisztérika

Hawking sokaknak zseni volt, másoknak hálátlan hisztérika

.konyvesblog. | 2018. március 14. |

b6aca4aee2fb38cd457ee044f3439b19_1.jpg

76 éves korában, március 14-én, vagyis a π-napon meghalt Stephen Hawking, az elméleti fizikusok legnagyobb kortárs celebje. Hawking számos könyve megjelent magyarul, köztük Az idő rövid története című tudományos kötelező olvasmány, amit több mint 40 nyelvre lefordítottak, és 9 millió példányban adtak el szerte a világon. A fizikus írt könyvet a fekete lyukakról, a tér és az idő természetéről, a lányával, Lucyval közösen egy kozmikus kincsvadászatról mesélt a gyerekeknek, Az én rövid történetem című kötetében pedig a saját életébe is betekintést enged.  (Apró érdekesség, hogy március 14. Albert Einstein születésnapja.)

Ezt az életet ismerheti meg az olvasó teljesen más perspektívából Hawking első felesége, Jane Wilde memoárjából, amely Utazás a végtelenbe – A mindenség elmélete címmel jelent meg magyarul 2015-ben, a Librinél, nem sokkal a kettejük történetéből készült film bemutatása előtt.

Wilde kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekes történetet Hawking életéről, akit az első felesége emlékei alapján akár „egy manipulálható, érzéketlen és hálátlan hisztérikának” is gondolhatnánk, „aki a négy fal között tökéletesítette Isten-komplexusát”.

A cikket itt olvashatjátok:

Tíz történet a mindenség ura, Stephen Hawking életéből

Ha Jane Wilde-nak 1965 és 1990 között lett volna névjegykártyája, valószínűleg ez állt volna rajta: „A sofőr, a nővér, az inas, a felszolgáló és a tolmács - meg persze a szerető hitves." A haszonélvező mindenesetben férje, a világhírű elméleti fizikus, kozmológus,...

ilyenekről esik szó benne:

  • Hawkingnál már első házassága előtt amiotrófiás laterálszklerózist diagnosztizáltak, vagyis Wilde tudta (vagy legalábbis el tudta képzelni), hogy mi vár a rájuk. Bár a nőnek az öngyilkosság is eszébe jutott a kapcsolatuk alatt, arra sosem gondolt, hogy elhagyja a férjét.
  • A Hawking család még akkor is súlyos anyagi gondokkal küszködött, amikor a fizikus hírneve már kontinenseken ívelt át. Első elektromos tolókocsiját egy jótékonysági szervezettől kapta. A Cambridge-en is csak akkor kezdtek el rajongani érte, amikor megneszelték, hogy Amerika tárt karokkal várja.
  • 1985-ben Hawking kórházba került Svájcban. Állapota olyan súlyos volt, hogy az orvosok megkérdezték a feleségét, hogy lekapcsolják-e a férfit a gépekről, ám Wilde ebbe nem egyezett bele.
  • 5 évvel később Hawking szó nélkül elhagyta a családját, méghozzá az ápolónőjével, akit 1995-ben feleségül is vett. Házasságuknak 2006-ban lett vége. Elaine Mason akkori férje volt egyébként az a mérnök, aki „hordozhatóvá tette a berendezést, amivel a fizikus (az 1985-ös) gégemetszését követően kommunikálni tudott”.

A fizikusnak a popkultúrára is óriási hatása volt, Stephen Hawking: Riddles of Time & Space címmel képregény jelent meg róla, szerepelt a Simpson családban, a Futuramában, saját magát alakította az Agymenők és a Star Trek: Az új nemzedék című sorozatban.