Nyáry Krisztián: Minden szolidaritásom a Himnuszt éneklő kárpátaljai magyaroké

Nyáry Krisztián: Minden szolidaritásom a Himnuszt éneklő kárpátaljai magyaroké

Hazaárulás címén indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért az ünnepélyes beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt. Nyáry Krisztián – akinek idén jelent meg a Himnuszról szóló kötete – Facebook-oldalán kommentálta az esetet. Könyvek hírek mellé. 

fk | 2020. december 16. |

Nyáry Krisztián, az Általad nyert szép hazát szerzője azt írta, az egyszerre ostoba és felháborító intézkedés mindenben követi a Trianon előtti és utáni himnuszperek koreográfiáját. 

„Az etnikai türelmetlenség, politikai feszültségkeltés máig leghatásosabb eszköze egymás himnuszainak betiltása.”

Nyáry Krisztán
Általad nyert szép hazát
Corvina, 2020, 183 oldal
Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát

Posztjában több hasonló példát is említett a történelemből. Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiben a vallás- és közoktatásügyi miniszter elrendelte, hogy valamennyi iskolában ki kell helyezni a Himnusz szövegét és kottáját, és nem tettek kivételt a nemzetiségi iskolákkal sem, ami több helyen ellenállást váltott ki. Idővel egyre több helyen büntették más himnuszok éneklését.„Az érvelésen felbuzdulva Serbán Miklós román nemzetiségű politikus a brassói városi közgyűlésben öt társával együtt elénekelte a magyar hatóságok által betiltott román nemzeti indulót. A képviselőt 1911-ben izgatás vétsége miatt kéthavi államfogházra és 200 korona pénzbírságra ítélték. Hasonló eset történt a felvidéki Nyitrán is, ahol egy szlovák pap ellen azért emeltek vádat, mert a kocsmában rászólt a cigányokra, hogy ne a Himnuszt, hanem a Hej, slovaci című dalt húzzák.”

Hazaárulás címén indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői...

Közzétette: Nyáry Krisztián – 2020. december 15., kedd

Mint írja, Trianon után minden folytatódott tovább, csak a szereplők cseréltek helyet egymással. A legtöbb utódállamban izgatásnak vagy államellenes tevékenységnek számított a magyar himnusz nyilvános éneklése. „1923 nyarán Rimaszombatban azért tartóztattak le két magyar papot a hatóságok, mert híveikkel nyilvánosan énekeltették a Himnuszt. Bár ez önmagában nem számított büntetendő cselekménynek, a körülmények miatt államellenes izgatásnak minősítették a papok tettét.”

Könyvek hírek mellé 

Rengeteg rövid hírt olvasunk, a könyvek viszont segítenek más-más nézőpontból értelmezni a hírek mögötti világot. A post-truth korszakában mi a könyvekhez fordulunk, hogy jobban értsük a körülöttünk lévő világot. Ha még több könyv érdekel a hírekhez kapcsolódva, kattints ide>>

Nyáry Krisztián a himnuszpereket felsoroló posztját azzal zárta, hogy Ukrajna jó pár évtized késéssel vetette be a nemzetiségi feszültségkeltésnek ezen jól bevált eszközét, ami a populista politikusoknak pusztán eszköz, másoknak azonban félelemmel teli mindennapokat jelent. „Minden szolidaritásom a Himnuszt éneklő kárpátaljai magyaroké” – írta.

Olvassátok el a teljes bejegyzést ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Nyáry Krisztián: Ez egy szamizdat himnusz volt [PODCAST]

Általad nyert szép hazát címmel jelent meg Nyáry Krisztián legújabb kötete. A sokoldalú szerző ezúttal a himnuszok világába kalauzolja olvasóját. A könyvbemutatóra az őszi Margó Irodalmi Fesztivál színpadán került sor. A szerzőt Nádasdy Ádám kérdezte.

...
Nagy

Nyáry Krisztián: Kölcsey úgy halt meg, hogy eszébe sem jutott, hogy a verséből nemzeti himnusz lesz

Kölcsey valószínűleg nem gondolta, hogy a verséből jelkép, nemzeti himnusz lesz. Életének egy depressziós szakaszában írta, és később nem tartotta számon a fontos költeményei közt. Többek közt erről, és rengeteg más érdekességről is szó esett Nyáry Krisztián Általad nyert szép hazát című kötetének bemutatóján tegnap, ahol a szerzőt Nádasdy Ádám kérdezte.

...
Hírek

190 éves a Himnusz

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Hírek

Bret Easton Ellis: Minden könyvemet magamnak írtam, soha nem másoknak

...
Hírek

Bödőcs Tibor: A népi-urbánus vita itt zajlik, bennem

...
Hírek

Múló idő, várandósság és beszélgetés önmagunkkal - magyar irodalom a Könyvfesztiválon

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

...
Nagy

A bőség zavara: non-fiction ajánlatunk a Könyvfesztiválra

...
Hírek

Harari a fóliázott könyveiről: Nem a genderkérdés a legnagyobb probléma Magyarországon

...
Zöld

Medvelepke vagy ablakosmoly? Szavazz a 2024-es év lepkéjéről!

...
Hírek

Rendkívüli kötelékek és kihűlő kapcsolatok – tíz izgalmas világirodalmi megjelenés a Könyvfesztiválon

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

A titokzatos gombáktól a krillekig [Könyvesblokk]

Szeptemberi Könyvesblokkunkban ezúttal a gyerekeknek (és szüleiknek) kedvezünk: válogatásunkban ismeretterjesztő kötetet, akciódús meseregényt és zseblámpás könyvet ajánlunk.