Nyáry Krisztián: Minden szolidaritásom a Himnuszt éneklő kárpátaljai magyaroké

Nyáry Krisztián: Minden szolidaritásom a Himnuszt éneklő kárpátaljai magyaroké

Hazaárulás címén indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért az ünnepélyes beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt. Nyáry Krisztián – akinek idén jelent meg a Himnuszról szóló kötete – Facebook-oldalán kommentálta az esetet. Könyvek hírek mellé. 

fk | 2020. december 16. |

Nyáry Krisztián, az Általad nyert szép hazát szerzője azt írta, az egyszerre ostoba és felháborító intézkedés mindenben követi a Trianon előtti és utáni himnuszperek koreográfiáját. 

„Az etnikai türelmetlenség, politikai feszültségkeltés máig leghatásosabb eszköze egymás himnuszainak betiltása.”

Nyáry Krisztán
Általad nyert szép hazát
Corvina, 2020, 183 oldal
Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát

Posztjában több hasonló példát is említett a történelemből. Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiben a vallás- és közoktatásügyi miniszter elrendelte, hogy valamennyi iskolában ki kell helyezni a Himnusz szövegét és kottáját, és nem tettek kivételt a nemzetiségi iskolákkal sem, ami több helyen ellenállást váltott ki. Idővel egyre több helyen büntették más himnuszok éneklését.„Az érvelésen felbuzdulva Serbán Miklós román nemzetiségű politikus a brassói városi közgyűlésben öt társával együtt elénekelte a magyar hatóságok által betiltott román nemzeti indulót. A képviselőt 1911-ben izgatás vétsége miatt kéthavi államfogházra és 200 korona pénzbírságra ítélték. Hasonló eset történt a felvidéki Nyitrán is, ahol egy szlovák pap ellen azért emeltek vádat, mert a kocsmában rászólt a cigányokra, hogy ne a Himnuszt, hanem a Hej, slovaci című dalt húzzák.”

Hazaárulás címén indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői...

Közzétette: Nyáry Krisztián – 2020. december 15., kedd

Mint írja, Trianon után minden folytatódott tovább, csak a szereplők cseréltek helyet egymással. A legtöbb utódállamban izgatásnak vagy államellenes tevékenységnek számított a magyar himnusz nyilvános éneklése. „1923 nyarán Rimaszombatban azért tartóztattak le két magyar papot a hatóságok, mert híveikkel nyilvánosan énekeltették a Himnuszt. Bár ez önmagában nem számított büntetendő cselekménynek, a körülmények miatt államellenes izgatásnak minősítették a papok tettét.”

Könyvek hírek mellé 

Rengeteg rövid hírt olvasunk, a könyvek viszont segítenek más-más nézőpontból értelmezni a hírek mögötti világot. A post-truth korszakában mi a könyvekhez fordulunk, hogy jobban értsük a körülöttünk lévő világot. Ha még több könyv érdekel a hírekhez kapcsolódva, kattints ide>>

Nyáry Krisztián a himnuszpereket felsoroló posztját azzal zárta, hogy Ukrajna jó pár évtized késéssel vetette be a nemzetiségi feszültségkeltésnek ezen jól bevált eszközét, ami a populista politikusoknak pusztán eszköz, másoknak azonban félelemmel teli mindennapokat jelent. „Minden szolidaritásom a Himnuszt éneklő kárpátaljai magyaroké” – írta.

Olvassátok el a teljes bejegyzést ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Nyáry Krisztián: Ez egy szamizdat himnusz volt [PODCAST]

Általad nyert szép hazát címmel jelent meg Nyáry Krisztián legújabb kötete. A sokoldalú szerző ezúttal a himnuszok világába kalauzolja olvasóját. A könyvbemutatóra az őszi Margó Irodalmi Fesztivál színpadán került sor. A szerzőt Nádasdy Ádám kérdezte.

...
Nagy

Nyáry Krisztián: Kölcsey úgy halt meg, hogy eszébe sem jutott, hogy a verséből nemzeti himnusz lesz

Kölcsey valószínűleg nem gondolta, hogy a verséből jelkép, nemzeti himnusz lesz. Életének egy depressziós szakaszában írta, és később nem tartotta számon a fontos költeményei közt. Többek közt erről, és rengeteg más érdekességről is szó esett Nyáry Krisztián Általad nyert szép hazát című kötetének bemutatóján tegnap, ahol a szerzőt Nádasdy Ádám kérdezte.

...
Hírek

190 éves a Himnusz

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

...
Könyves Advent

Repülő autóktól a gondolkodó drónokig: egykor merész ötletek a repülés világából

Hírek
...
20/21

20/21

...
Nagy

„A világjárvány rákényszerített minket arra, hogy kicsit megálljunk”

...
Szórakozás

Harlan Coben világában a múlt mindenkit utolér

...
Könyves Advent

Dickens levélben panaszkodott egy neki rendezett, karácsonyi előtti vacsoráról

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Hírek

Ők hárman vannak még versenyben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjért

...
Hírek

Mary Shelley otthonában nem találunk sötét romantikát, de így is érdemes beköltözni

...
Szórakozás

Offenbach, West Side Story, PUF, Bálnadal, Volt egy ház [Programajánló]

...
Nagy

5 könyv, amiben van valami japán

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

Az év utolsó, hosszúra nyúlt estéi tökéletesek a nagy közös mesélésekre, ezért most olyan könyveket választottunk a Szívünk rajta matricásai közül, amelyek a hagyományos vagy újramesélt népmesék közül válogatnak.

...
Gyerekirodalom

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

Zalán Tibor személyében november 27-én új kulcsőrt avatnak a Mesemúzeumban.

...
Szívünk rajta

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk.