Nyáry Krisztián: Minden szolidaritásom a Himnuszt éneklő kárpátaljai magyaroké

Nyáry Krisztián: Minden szolidaritásom a Himnuszt éneklő kárpátaljai magyaroké

Hazaárulás címén indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői ellen, amiért az ünnepélyes beiktatási ülésen elénekelték a magyar himnuszt. Nyáry Krisztián – akinek idén jelent meg a Himnuszról szóló kötete – Facebook-oldalán kommentálta az esetet. Könyvek hírek mellé. 

fk | 2020. december 16. |

Nyáry Krisztián, az Általad nyert szép hazát szerzője azt írta, az egyszerre ostoba és felháborító intézkedés mindenben követi a Trianon előtti és utáni himnuszperek koreográfiáját. 

„Az etnikai türelmetlenség, politikai feszültségkeltés máig leghatásosabb eszköze egymás himnuszainak betiltása.”

Nyáry Krisztán
Általad nyert szép hazát
Corvina, 2020, 183 oldal
Nyáry Krisztián: Általad nyert szép hazát

Posztjában több hasonló példát is említett a történelemből. Az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiben a vallás- és közoktatásügyi miniszter elrendelte, hogy valamennyi iskolában ki kell helyezni a Himnusz szövegét és kottáját, és nem tettek kivételt a nemzetiségi iskolákkal sem, ami több helyen ellenállást váltott ki. Idővel egyre több helyen büntették más himnuszok éneklését.„Az érvelésen felbuzdulva Serbán Miklós román nemzetiségű politikus a brassói városi közgyűlésben öt társával együtt elénekelte a magyar hatóságok által betiltott román nemzeti indulót. A képviselőt 1911-ben izgatás vétsége miatt kéthavi államfogházra és 200 korona pénzbírságra ítélték. Hasonló eset történt a felvidéki Nyitrán is, ahol egy szlovák pap ellen azért emeltek vádat, mert a kocsmában rászólt a cigányokra, hogy ne a Himnuszt, hanem a Hej, slovaci című dalt húzzák.”

Hazaárulás címén indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat a kárpátaljai Szürte település helyi képviselői...

Közzétette: Nyáry Krisztián – 2020. december 15., kedd

Mint írja, Trianon után minden folytatódott tovább, csak a szereplők cseréltek helyet egymással. A legtöbb utódállamban izgatásnak vagy államellenes tevékenységnek számított a magyar himnusz nyilvános éneklése. „1923 nyarán Rimaszombatban azért tartóztattak le két magyar papot a hatóságok, mert híveikkel nyilvánosan énekeltették a Himnuszt. Bár ez önmagában nem számított büntetendő cselekménynek, a körülmények miatt államellenes izgatásnak minősítették a papok tettét.”

Könyvek hírek mellé 

Rengeteg rövid hírt olvasunk, a könyvek viszont segítenek más-más nézőpontból értelmezni a hírek mögötti világot. A post-truth korszakában mi a könyvekhez fordulunk, hogy jobban értsük a körülöttünk lévő világot. Ha még több könyv érdekel a hírekhez kapcsolódva, kattints ide>>

Nyáry Krisztián a himnuszpereket felsoroló posztját azzal zárta, hogy Ukrajna jó pár évtized késéssel vetette be a nemzetiségi feszültségkeltésnek ezen jól bevált eszközét, ami a populista politikusoknak pusztán eszköz, másoknak azonban félelemmel teli mindennapokat jelent. „Minden szolidaritásom a Himnuszt éneklő kárpátaljai magyaroké” – írta.

Olvassátok el a teljes bejegyzést ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Nyáry Krisztián: Ez egy szamizdat himnusz volt [PODCAST]

Általad nyert szép hazát címmel jelent meg Nyáry Krisztián legújabb kötete. A sokoldalú szerző ezúttal a himnuszok világába kalauzolja olvasóját. A könyvbemutatóra az őszi Margó Irodalmi Fesztivál színpadán került sor. A szerzőt Nádasdy Ádám kérdezte.

...
Nagy

Nyáry Krisztián: Kölcsey úgy halt meg, hogy eszébe sem jutott, hogy a verséből nemzeti himnusz lesz

Kölcsey valószínűleg nem gondolta, hogy a verséből jelkép, nemzeti himnusz lesz. Életének egy depressziós szakaszában írta, és később nem tartotta számon a fontos költeményei közt. Többek közt erről, és rengeteg más érdekességről is szó esett Nyáry Krisztián Általad nyert szép hazát című kötetének bemutatóján tegnap, ahol a szerzőt Nádasdy Ádám kérdezte.

...
Hírek

190 éves a Himnusz

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Putyinnak ajánlaná az új könyvét Ken Follett

...
Hírek

David Attenborough elmeséli, mi történt a természettel, míg mi karanténban ültünk

...
Hírek

Bookline: Orvos-Tóth, Kepes és Matthew McConaughey a top3-ban

...
Hírek

Jól halad az Esterházy-könyvek feldolgozása

...
Beleolvasó

Az osztálytalálkozónál hazugabb műfaj nem létezik

...
Hírek

Egy felmérés szerint a többség nem ért egyet Tóth Krisztinával Az arany ember ügyében

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.