Harari maga engedélyezte, hogy kihagyjanak részeket könyvének orosz kiadásából

Harari maga engedélyezte, hogy kihagyjanak részeket könyvének orosz kiadásából

.konyvesblog. | 2019. július 25. |

harari_3.jpg

Fotó: Németh Dániel

Oroszul is megjelent az egyik legnagyobb hatású sztártörténész, Yuval Noah Harari 21 lecke a 21. századra című könyve, csakhogy néhány részletet kihagytak, néhányat pedig átírtak benne – szúrta ki a 444. Az egyik fejezetben ugyanis az igazságon túli kor fogalmát Harari eredetileg a Krím-félsziget orosz megszállásának példájával szemléltette, az oroszok példányából azonban ezek a mondatok kifelejtődtek:

„2014 februárjának végén például katonai felségjelzést nem viselő orosz különleges egységek megtámadták Ukrajnát, és stratégiailag fontos létesítményeket foglaltak el a Krím-félszigeten. Az orosz kormány és Putyin elnök következetesen tagadta, hogy az elkövetők orosz egységek voltak, hanem spontán szerveződésű »önvédelmi csoportokról« beszéltek, akik talán a helyi üzletekben szereztek orosznak látszó felszerelést. Amikor ezeket az abszurd állításokat tették, Putyin és segítői tökéletesen jól tudták, hogy hazudnak.”  

A helyére egy olyan bekezdést illesztettek, ami Donald Trumpról szól és arról, hogy már 6000 alkalommal hazudott. De vannak olyan részek is az orosz kiadásban, ahol pedig eltérő, lágyabb kifejezéseket használtak a Krím megszállására és az ukrajnai háborúra, mint az eredeti verzióban.

A különbségekről Hararit a Newsru.co.il kérdezte meg, így kiderült, hogy a változtatások az ő engedélyével történtek. A döntését azzal indokolta, hogy azt szerette volna, ha szélesebb közönséghez eljut a gondolat, hogy milyen veszélyt jelenthet a diktatúra, a szélsőségesség és a fanatizmus. Az alapvető tézisei szerinte megmaradtak, csak néhány példát engedett megváltoztatni. 

Hararival a könyve kapcsán májusban interjúztunk, amikor többek közt éppen az érzelmi manipulációról, a fake newsról és az emberek meghekkelhetőségéről beszélgettünk vele, de azt is kifejtette, hogy szerinte miért naiv azt gondolni, hogy szabad akarattal rendelkezünk.

„Azokat a legkönnyebb manipulálni, akik azt gondolják, hogy minden döntésüket szabad akaratukból hozták meg. Az igazi szabadságért viszont meg kell küzdeni, és rá kell ébredni, hogy sok döntésünk egyáltalán nem tükrözi a szabad akaratot, hanem manipuláció eredménye. Jobban meg kell ismernünk saját magunkat és tényleg meg kell értenünk, mi zajlik az elménkben. Ha felismerjük a bennünk lévő erőket, mint a gyűlölet, a félelem vagy a kapzsiság, és azt is, hogy a külső erők időnként bátorítják és kihasználják a gyengeségeinket, csak akkor van esélyünk az igazi szabadságra.”

Forrás: Haaretz, 444