Szűcs Krisztián, Saly Noémi és Dragomán György menüje is szerepel a a Fehérvári Irodalmi Napokon

Szeptember 23-25. között rendezik meg a Fehérvári Irodalmi Napokat. A közösségi irodalmi fesztiválon fellép többek közt Ferencz Mónika, Szűcs Krisztián és Saly Noémi, de lesz kiállítás, kocsmaszínház és irodalmi nyomdalátogatás is. 

Könyves Magazin | 2021. augusztus 31. |

Bemutatkozás

A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok közösségi irodalmi fesztivál, amelyet 2016 után hatodszor rendeznek meg Székesfehérváron. A városban az elmúlt évtizedben több helyszínen zajlottak sikeres irodalmi sorozatok, és zajlanak ma is, a FIN célja, hogy ezeket összefogja, és egy háromnapos fesztivál keretében tárja az irodalom iránt érdeklődők elé. Az eseménysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a magyar és nemzetközi gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között.

-

Program

A 2021-es FIN – Fehérvári Irodalmi Napokon mások mellett fellép Ferencz Mónika Junior Szépíró-díjas költő, bemutatkozik a székesfehérvári Crescendo-zenekar, fellép Szűcs Krisztián önálló szerzői estjével, bemutatják Saly Noémi Ha túléljük ezt a marhaságot című prózakötetét, megtekinthetjük Debreczeny Zoltán festőművész „keréktárlatát”, gramofonzene mellett kóstolhatjuk meg a Dragomán György Főzőskönyve alapján készült menüt, fellép Kovács Asztrik és a Grand Bleu-zenekar, elbúcsúztatjuk a KafkaBeat Kocsmaszínházat egy best of-műsorral, a fesztivált pedig Valuska László nyitja meg. Idén ismét lesz „nulladik nap” a FIN-en, ezúttal rendhagyó irodalmi nyomdalátogatást tartanak az ALTO Nyomdában Cserna-Szabó András közreműködésével. 

Partnerek

A fesztivál első számú partnerei a nézők, a helyi és országos irodalomkedvelő közösség tagjai. A FIN a Szépírók Társasága, városi közművelődési intézetek (Fejér Megyei Levéltár), vendéglátóhelyek (Petz Söröző, Paraba), helyi és környékbeli vállalkozások (Study Könyvesbolt, 972 sörfőzde, ALTO Nyomda, LogSol Kft.), helyi szervezetek (Fehérvári Heti Betevő, Garami Richárd Alapítvány) és a közönség összefogásából jön létre. Egyéni támogatóik az Adjukössze.hu adománygyűjtő portálon keresztül, illetve támogatói jegyek megvásárlásával segítették a fesztivált. A FIN – Fehérvári Irodalmi Napok arculatának megtervezésével Varga Gábor Farkas, a nyomdai munkákkal pedig az ALTO Nyomda támogatja a fesztivál megvalósulását.

Szervezet

A Fehérvári Irodalmi Napok 2018-tól a Garami Richárd Alapítvány szervezésében valósul meg. Az öt évvel ezelőtt elhunyt képzőművész állandó, aktív és formáló szereplője volt a székesfehérvári kulturális életnek, számos városi esemény, képzőművészeti akció és kulturális program kapcsolódik össze a nevével. Az emlékét és hagyatékát őrző alapítvány a közösségi irodalmi fesztivál szervezésével és lebonyolításával ezt a hagyományt folytatja, hogy Garami Richárd neve a képzőművészet mellett a kulturális programok világában is fennmaradjon.

Támogatás

Elindult a FIN – Fehérvári Irodalmi Napok adománygyűjtő kampánya. A szervezők azt kérik, a lehetőségeitekhez mérten támogassátok a FIN megvalósulását, hogy továbbra is független, minőségi és valóban közösségi fesztivál maradhasson. Adománygyűjtő bankszámla: Garami Richárd Alapítvány / 16200247-10005752

 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mécs Anna és Simon Márton is fellép a Fehérvári Irodalmi Napokon

Szeptember 24-26. között rendezik meg a Fehérvári Irodalmi Napokat. A közösségi irodalmi fesztiválon fellép többek közt Mécs Anna és Simon Márton is, a rendezvényt Karafiáth Orsolya nyitja meg. 

...
Hírek

Segíts, nélküled nem lesz Fehérvári Irodalmi Napok!

Adományokat gyűjtenek a Fehérvári Irodalmi Napok megvalósításához, amelyet idén szeptember 24-26. között rendeznének meg. A fesztivál vendége lenne többek közt Bereményi Géza, Karafiáth Orsolya és Mécs Anna is. Adományozni ezen az oldalon lehet. 

...
Hírek

Ezekkel az újdonságokkal készülnek a kiadók a Könyvhétre

Szeptember 2-án megnyitja kapuit a 92. Ünnepi Könyvhét, amelyre idén is rengeteg új könyvvel készülnek a kiadók.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Hírek

Elveszett bibliai fát támasztottak fel egy 1000 éves magból

A Bibliában szereplő fa magját a Júdeai-sivatag egy barlangjában találták. Olyan növényről van szó, ami lokálisan kihalt, a Bibliában viszont többször is említik a gyógyító hatása miatt.

...
Zöld

A barátságaid is lehetnek mélyebbek és bensőségesebbek – olvasd el, hogyan

Cziglán Karolina pszichológus Elfogadó kapcsolódás című könyvével abban igyekszik segíteni, hogy a kapcsolatainkban merjünk sebezhetőbbek lenni, legyen szó barátságról, szülő-gyerek viszonyról vagy párkapcsolatról. Mutatunk egy részletet a kötetből.

...
Zöld

A zöld tea szuperegészséges, de nem csodaszer – 5 könyv a teázásról

A zöld teának nemcsak az illata elbűvölő, de számos nagyszerű hatással is számoltatnak azok, akik rendszeresen fogyasztják. Bemutatjuk a frissítő itallal kapcsolatos tényeket és mítoszokat, aztán ajánlunk öt könyvet a teázás szerelmeseinek.

...
Kritika

Irene Solà, a nők, az ördög, meg a történetekben rejlő erő

Harmadik regényének helyszínéül ismét Katalóniát választotta Irene Solà, ám a zord hegyek mellett a szereplőknek ezúttal az ördöggel is meggyűlik a bajuk. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Ott Anna

Lehet-e szépen válni? – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

...
Tasi Annabella

Claudia Durastanti: Infantilizáljuk a fogyatékkal élőket, akik csak elszenvedői a sorsuknak

...
K. Varga Bence

K. Varga Bence: Újrasarjadás

A hét könyve
Kritika
Irene Solà, a nők, az ördög, meg a történetekben rejlő erő
...
Nagy

Lehet-e szépen válni? – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Elindult az Ezt senki nem mondta! című podcastunk második évada, legutóbbi vendégünk Gryllus Dorka és édesanyja, Kőváry Katalin volt. A beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

Kiemeltek
...
Nagy

Claudia Durastanti: Infantilizáljuk a fogyatékkal élőket, akik csak elszenvedői a sorsuknak

A fiatal olasz íróval, Claudia Durastantival emlékezésről és fikcióról, migrációról és gyökerekről beszélgettünk, és arról is, hogy hogyan viszonyul az irodalom a fogyatékkal élő emberekhez.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újrasarjadás

„Honnan is tudhatták volna, hogy miután eltűnik a mosdó ajtaja mögött, ebből a rendíthetetlen asszonyból fékezhetetlenül kirobban a sírás?” K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a nyolcadik rész.

...
Nagy

Narine Abgarjan: A háború olyan, mint egy fertőző betegség

Az örmény Narine Abgarjannak, a boldogtalan történetek mélyén feltámadó remény írójával a Margón tartott könyvbemutatója után beszélgettünk. Interjú.