Először jelenik meg egy nemrég megtalált Hemingway-novella magyarul

Exkluzív, eddig magyarul még soha publikált novella jelent meg Hemingwaytől a 21. Század Kiadó gondozásában megjelenő Magazin21-ben. A világhírű író szövege Totth Benedek fordításában olvasható.

fk | 2022. november 30. |

Ernest Hemingway A boldogság hajszolása című novellája most olvasható először magyarul. A szöveget két éve adta közre a New Yorker magazin, az író unokájával, Seán Hemingwayjel készült beszélgetés kíséretében, amelyből kiderül, hogy az eredeti gépirat a bostoni John F. Kennedy Könyvtár és Múzeum Hemingway-gyűjteményében található, és egyike azon kevés Hemingway-novellának, amelyek a szerző életében nem jelentek meg. Seán Az öreg halász és a tenger új kiadásának előkészítése során bukkant rá, és valószínűnek tartja, hogy a szöveget egy 1933 nyarán tett horgászkirándulás ihlette, de pontos keletkezési időpontja nem határolható be, Ernest Hemingway 1936 és 1956 között bármikor megírhatta. (Ez utóbbi év Az öreg halász és a tenger filmre alkalmazásának ideje.) Hemingway nem adott címet a történetnek, a jelenlegi címet az író fia, Patrick – Seán nagybátyja – választotta, Hemingway magyarul Afrikai vadásznapló címmel megjelent művének negyedik, egyben utolsó fejezetcímét átemelve. 

Hemingway élete túlzás nélkül kész regény volt
Hemingway élete túlzás nélkül kész regény volt

Az öreg halász és a tenger, valamint a Búcsú a fegyverektől című kötetekkel indult újra a Hemingway-életműsorozat a 21. Század Kiadó gondozásában. Hemingway életére kicsit sem túlzás a regényes jelző - összeszedtünk öt érdekességet, ami ezt bizonyítja.

Tovább olvasok

Ernest Hemingway: A boldogság hajszolása (részlet)

 

Úgy terveztük, hogy abban az évben egy hónapig a kubai partoknál fogunk marlinra horgászni. A hónap április tizedikén kezdődött, és május tizedikéig, ameddig a hajóbérlet tartott, huszonöt marlint fogtunk. Már csak annyi dolgom lett volna, hogy megvegyem az ajándékokat, amiket Key Westbe viszek, és a szükségesnél valamivel többet tankolok az Anitába a drágább kubai gázolajból, hogy elhúzhassunk végre, kijózanodjunk és hazamehessünk. De a nagy halak még mindig nem indultak el.

– Nem akarsz még egy hónapot ráhúzni, Kapitány? – kérdezte Mr. Josie. Az övé volt az Anita, amit napi tíz dollárért béreltem. A normál ár napi harmincöt lett volna. – Ha maradsz, odaadom napi kilenc dollárért.

– És honnan szerezzek annyi pénzt?

– Majd kifizeted, amikor lesz. Belotban, az öböl túloldalán a Standard Oil Company ad neked jó hitelt, aztán amikor megkapjuk a számlát, ki tudom fizetni őket az előző havi bérleti díjból. És ha rossz idő lesz, majd írsz.

– Rendben van – mondtam, és még egy hónapig horgásztunk. Addigra negyvenkét marlint fogtunk, de a nagyok továbbra sem jöttek. A Morróhoz közel volt egy sötét, erős áramlat, néha óriási rajokban úsztak el a csalihalak, és repülőhalak törtek ki a hajó orra alól, a madarak egész nap vadásztak rájuk. A hatalmas marlinok közül azonban egyet sem tudtunk megakasztani, annak ellenére, hogy fehér marlint mindennap fogtunk, és bár néha leakadtak, az egyik nap ötöt is horogra csaltam. Nagyon népszerűek voltunk a vízparton, mert minden halat leöltünk és szétosztottunk, és amikor felfelé hajóztunk a csatornán a San Fransisco-móló felé, és felhúzott marlinzászlóval elhaladtunk a Morro kastély mellett, a tömeg már rohant is a kikötőbe. A halászoktól abban az évben nyolc és tizenkét cent között lehetett venni egy font halat, a piacon ennek a duplájáért árulták. Aznap öt zászlót húztunk fel, a rendőrök pedig botokkal vágtak rendet a tömegben. Csúnya és mocskos ügy volt. De az egy csúnya és mocskos év volt a parton.

– Ezek az istenverte rendőrök elhajtják a vásárlóinkat, és lenyúlják az összes halat – mondta Mr. Josie. – A fene vigyen el – szólt oda az egyik rendőrnek, aki épp fel akart markolni egy tíz font súlyú marlindarabot.
– Nem láttam még errefelé a ronda pofádat. Hogy hívnak?

A rendőr bemutatkozott.

– Szerepel a neve a compromisokönyvben, Kapitány?

– Nem.

A compromisokönyvbe írtuk fel azoknak a nevét, akiknek megígértük, hogy kapnak a halból.

– Akkor írd fel a compromisokönyvbe, hogy jövő héten kaphat egy kis darab halat, Kapitány – mondta Mr. Josie.

– Most pedig, biztos úr, húzzon el a fenébe, és csépeljen valaki mást, ne a mi barátainkat. Volt elég dolgom a rendőrséggel életemben. Na, nyomás. Fogja a botját meg a pisztolyát, és tűnjön el a kikötőből.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Előkerült Hemingway egy eddig ismeretlen novellája, amiben megkérdőjelezi F. Scott Fitzgerald férfiasságát

Hemingway hagyatékában egy olyan passzív-agresszív történetre bukkantak, amiben kigúnyolja a bokszoló Kid Fitz, vagyis F. Scott Fitzgerald fizikai képességeit. 

...
Hírek

Egy floridai ügyvédből lett idén a legjobb Hemingway

“Mindenki úgy akar írni, mint Hemingway” - mondta a hasonmásverseny győztese.

...
Hírek

Hemingwaynek dedikált kultúrkocsmát lőttek szét Harkivban

A bő egy évtizede megnyitott Old Hambe főleg a helyi fiatal művészek és kreatív szakemberek jártak, sok tehetség mutatkozott be itt-

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.