Tamás Gáspár Miklós és Steiger Kornél életműdíjat kapott

Tamás Gáspár Miklós és Steiger Kornél életműdíjat kapott

A Filozófia Világnapja alkalmából a Magyar Filozófiai Társaság pénteken adta át életműdíját, amelyet idén Tamás Gáspár Miklósnak és Steiger Kornélnak ítéltek.

ro | 2021. november 22. |

Tamás Gáspár Miklóst a pénteki díjátadón Perecz László méltatta, aki elmondta, hogy TGM „a korszellemet folyamatosan – bár mindegyre más-más irányból – ostorozó gondolatainak stílusában egyszerre van jelen valami a nyilvánosságot fölbolygatni remélő botrányhős erőszakosságából, a maga igazában bizonyos gondolkodó magabiztosságából és a nézeteivel mindig egyedül maradó közszereplő rezignációjából.” Hozzátette: „Gondolati beállítottságát tekintve pedig mindig is radikális gondolkodó volt és mindig is radikális gondolkodó maradt. Mint radikális gondolkodó, saját álláspontját kíméletlen következetességgel igyekszik végiggondolni. Mélyreható eszmei váltásai mögött bizonnyal ez a radikalizmus munkál.”

Steiger Kornélt Mogyoródi Emese laudálta, aki az ELPIS Steigert köszöntő kötetében a következőt írta: „Ha az efféle sziszifuszi munka és a tanítványoknak szentelt oktatói élet manapság az akadémiai grémiumok számok bűvöletében élő technokrata szemlélete, a filozófia hagyományosan előkelő státuszának megrendülése és a klasszikus nyelvek elsajátításának időigényessége mellett egyre nehezebben elvégezhető, illetve megvalósítható, az csak arról tanúskodik, mennyire eltávolodott korunk a görög szellemi és életideáloktól. Steiger Kornél élete és műve ellenben arról, hogy nemcsak hű tolmácsolója, értelmezője és közvetítője az antik görög filozófusok és kultúra kiemelkedő gondolkodóinak, szellemi irányzatainak, hanem megtestesült képviselője is”.

A Magyar Filozófiai Társaság 2017-ben alapította életműdíját, amelyet elsőként Heller Ágnes és Vajda Mihály vehetett át, a következő években Fehér Márta, Almási Miklós, Ludassy Mária, Vető Miklós és Bacsó Béla munkásságát ismerték el vele.

A Magyar Filozófiai Társaság idei - a fiatal pályakezdő filozófusokat elismerő - Cogito-díját László Laura érdemelte ki doktori disszertációjával. A 2021. évi Munkácsy Gyula-díjat a közoktatásban folytatott kiemelkedő teljesítményéért Mátrai Géza kapta, a 2021-es Nívódíjat Marosán Bence vehette át a Kontextus és fenomén című kötetsorozat idén megjelent második kötetéért.

Forrás: Litera

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy megkerült szakácskönyv és egy elfeledett élet - Kner Piroskáról Parti Nagy Lajos írt regényt

„És meg vagyok róla győződve, hogy könyvem általános közkedveltségre fog találni” – írta határozottan szakácskönyvének bevezetőjében Kner Piroska 1915-ben. A háziasszonyoknak szóló szakácskönyvet azonban csak 106 évvel később veheti kézbe az olvasó. 

...
Hírek

Egy fekete író tapasztalatairól szóló regény nyerte az amerikai Nemzeti Könyvdíjat

 A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértettek.

...
Hírek

Tudsz olyan technológiáról, ami tényleg több kárt okozott, mint hasznot?

A jövő feltárását és legfontosabb kérdéseit célozta meg az MVM Future Talks csütörtöki online rendezvénye, ahol a témában jártas szakemberek vitatták meg, mit gondolnak adatbiztonságról, önvezető autókról, kiberbíróságokról vagy éppen arról, hogy feltölthető-e felhőbe a tudatunk. A beszélgetés résztvevője volt  Andy Weir amerikai író is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk.