Demeter Szilárd: A támogatás ellenére nem jó irányba mennek a dolgok

Demeter Szilárd: A támogatás ellenére nem jó irányba mennek a dolgok

ro | 2021. november 12. |

„Nem véletlen az időzítés” – mondta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Blikknek, amely a nagy port kavart, a kortárs irodalom 80 százalékát kikukázó kijelentéséről faggatta. A főigazgató hozzátette, most jár le a 45 Térey-ösztöndíjban részesülő író és költő támogatása, akik két évig havi közel 300 ezer forintot kaptak az alkotásra; közülük öt alkotó most kiesik, a helyükre öt másikat választanak. „Azt láttam, a támogatás ellenére

nem jó irányba mennek a dolgok”

– mondta Demeter, aki olyan irodalmi alkotásokat szeretne látni, amelyek az olvasónak szólnak, ugyanakkor eladhatóak külföldre is. „Úgy vélem, Parti-Nagy Lajos például eddig 90 millió forint támogatást kapott tőlünk, joggal elvárható, hogy minőségi irodalmat alkosson” – tette még hozzá. 

Az interjúban elmondta azt is, hogy a telexes videó után rengetegen hívták telefonon, hogy egyetértenek vele, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója pedig – azok után, hogy Demeter azt mondta, utál színházba járni – elhívta, hogy nézzen meg néhány darabot.

Közben a Magyar Hang megszólaltatta Szécsi Noémi József Attila-díjas írót, aki arra kérdésre, hogy milyen célja lehetett a PIM-főigazgatónak az elhíresült kijelentésével, a következőt válaszolta:

„Bizonyára lehetne erről mindenféle elméleteket gyártani, hogy milyen politikai taktika áll a megszólalás mögött, de talán a legegyszerűbb verzió az igaz:

egy figyelemre áhítozó, kamaszfiú szellemi érettségével rendelkező férfi megnyilvánulásai ezek,

akiben kellemes borzongást kelt, ha ő lehet az érdeklődés központjában, még ha az negatív is. A bombasztikus állításokkal levezeti szellemi agresszióját a vele szemben ellenséges elemekkel (színházcsinálók, írók, egyéb libsik) szemben, miközben növeli saját ismertségi tőkéjét és megtölti a sajtó felületeit. Ő is jól szórakozik, a magunkfajta is lefoglalja magát.”

Szécsi Noémi szerint Demeter és a jelenlegi kultúrpolitika sokat tehet azzal a kortárs magyar irodalomért, „ha továbbra is ilyen bődületesen ostoba, olykor ijesztő megnyilvánulásokat tesz, mert akkor nagy eséllyel figyelmet generálhat Európán belül a magyar alkotók iránt”.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Demeter Szilárd szerint mi még mindig csak eljátsszuk az írót

A kortárs magyar irodalom jelentős része mintha-irodalom - írta a Mandineren megjelent vitairatában Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, válaszul azokra a heves reakciókra, amelyek korábbi, a kortárs irodalom nagy részének kikukázásáról szóló kijelentésére érkeztek.

...
Hírek

Demeter Szilárd a magyar irodalom 80%-át kikukázná

Interjút készített a Telex Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójával, aki többek közt arról beszélt, hogy a magyar irodalom 80%-át kikukázná, hogy gyűlöli a színházat, és hogy a magyar filmeket sem szereti.

...
Hírek

"Nem irányíthatja a magyar kultúrát, aki vállaltan lenézi azt" - reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

Számos kortárs író, köztük Péterfy Gergely, Závada Péter, Závada Pál és Erdős Virág is tiltakozását fejezte ki Demeter Szilárd kijelentései ellen, miután a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgazója azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a magyar irodalom 80%-át kukázná.

KÖNYVES ADVENT
...
Könyves Advent

Ezzel a 10 karácsonyi gyerekkönyvvel hangolódjatok az ünnepekre!

...
Könyves Advent

10 világirodalmi újdonság, amivel nem lőhetsz mellé karácsonykor

...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

Hírek
...
20/21

20/21

...
Hírek

Einstein, Ottlik és Fekete István kézírását őrző ritkaságok kerülnek kalapács alá

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli mesegyűjtemény lett a hónap könyve

...
Hírek

Ted Hughes műveit fordította németre a leendő miniszter

...
Szórakozás

Van, amivel George R.R. Martint is meg lehet lepni

...
Hírek

Meghalt Urbánszki László

...
Hírek

Parti Nagy Lajos kapta az első Bertók László Költészeti Díjat

...
Hírek

A Harry Potter szereplői visszatérnek Roxfortba

...
Hírek

Meghalt Kóbor János

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Pintér Béla színházat csinált Dózsa Lászlóból és a NER működéséből

A Marshal Fifty-Six Gálvölgyi Jánossal, Rezes Judittal és Szabó Kimmel Tamással megszünteti a határt a színház és az életünk között.

...
Szórakozás

Székely Kriszta 8 évesen egy Offenbachban játszott, most rendezett egyet

Több mint 25 év után tűzte ismét műsorra a Magyar Állami Operaház Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. Székely Kriszta rendezővel a próbafolyamat kihívásairól, a kettős szereposztás különlegességéről, és saját Offenbach-kötődéseiről is beszélgettünk.

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.