David Attenborough könyvet ad ki a Föld jövőjéről

A világhírű természettudós felvázolta, hova vezet, ha úgy bánunk a bolygóval, ahogy eddig, és azt is, mi lenne a megoldás. Új könyve A Life on Our Planet címmel ősszel fog megjelenni.

Könyves Magazin | 2020. május 28. |

Az elképesztő sikerű A mi bolygónk sorozat után, David Attenborough új könyvet ad ki. Az A Life on Our Planet várhatóan ősszel jelenik meg, és azokról a károkról fog beszámolni, amelyeket mi emberek okoztunk a bolygónak, valamint arról, hogyan lehetne visszafordítani a most zajló negatív folyamatokat.

Forrás: Wikipédia

A 94 éves szerző szerint ez a könyv nem más, mint egy tanúvallomás, hiszen a több évtizedes pályafutása során ő végig dokumentálta a természeti világot, és első kézből figyelte, mi történik a környezetünkkel, a biodiverzitással.

Attenborugh éppen ezért rögzítette ebben a könyvben, hogy milyen károkat okoztunk a természetnek, és hogy milyen valós veszélyeket rejt, ha nem cselekszünk most azonnal. A termésszettudós szerint azonban mindennek ellenére ez egy reményteljes könyv, mert kínál számunka egy másfajta jövőt is, mint ami jelen pillanatban vár ránk. Megmutatja, hogy ha visszafordítjuk a folyamatokat, még megmenthetjük a bolygót. A változás a Föld minden lakójának az érdeke.

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett Attenborough A mi bolygónk sorozata - Könyves magazin

David Attenborugh, a világhírű természetfilmes már elmúlt kilencven is, de továbbra sem hagyta abba a munkát. A Netflix április elején mutatta be az Our Planet (A mi bolygónk) című új sorozatát, amely a Természetvédelmi Világalap (WWF) támogatásával készült.

Attenborugh arról is beszélt, hogy neki nagyon különleges élet adatott meg, és csak most tudja igazán értékelni, mennyire különleges. „Amikor fiatal voltam, azt hittem, kint vagyok a vadonban és tapasztalatokat gyűjtök az érintetlen természeti világról – de ez illúzió volt. A mostani idők tragédiája mindannyiunkat körbevesz, bár napról napra alig érzékelhető, fokozatosan veszítjük el a bolygó természeti területeit és azok biodiverzitását. Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak, és ebben a könyvben a tanúvallomásom szerepel, valamint a jövővel kapcsolatos vízióm – annak a története ez, hogyan követtük el a legnagyobb hibát. És ha most cselekszünk, hogyan tudjuk azt helyrehozni” – mondta.

Az A Life on Our Planet októberben fog megjelenni, egy időben a Netflix azonos témájú és című dokumentumfilmjével. A könyv kiadója szerint ez lesz David Attenborough mesterműve.

Forrás: The Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett Attenborough A mi bolygónk sorozata

...
Kritika

Greta Thunberg magányos klímasztrájkolóból hamar 2019 ikonjává vált

...
Hírek

Johanthan Franzen alaposan megkavarta a klímavédelmi állóvizet

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]