Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett Attenborough A mi bolygónk sorozata

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett Attenborough A mi bolygónk sorozata

Forgách Kinga | 2019. május 09. |

attenborough.jpg

David Attenborugh, a világhírű természetfilmes már elmúlt kilencven is, de továbbra sem hagyta abba a munkát. A Netflix április elején mutatta be az Our Planet (A mi bolygónk) című új sorozatát, amely a Természetvédelmi Világalap (WWF) támogatásával készült. A sorozat elképesztően gyönyörűen és érdekesen mutatja be a Föld élővilágát, de arra is rámutat, hogy a klímaváltozásnak, illetve az ember egyéb természetbe való beavatkozásainak milyen súlyos következményei vannak, és mit kéne tenni ahhoz, hogy helyreállhasson a bolygó egyensúlya. Mutatunk négy könyvet, amit érdemes elolvasnod, ha tetszett az Our Planet

Alastair Fothergill – Keith Scholey: A mi bolygónk 

Alastair Fothergill – Keith Scholey: A mi bolygónk

Fordította: Dr. Molnár Csaba, Libri Könyvkiadó, 2019, 320 oldal, 8900 HUF

 

A mi bolygónk című kötet nemcsak a címében kapcsolódik a sorozathoz, hanem abban is, hogy az előszavát maga David Attenborough írta. A könyv – csakúgy mint a sorozat – lenyűgöző fotókkal, közérthetően és olvasmányosan mutatja be a Föld élővilágát és azt, hogyan védhetjük meg a környezetünket. Megismerhetjük belőle a sarkvidék elszigetelt állatvilágát, az óceán rejtélyes mélységeit, a messzeségbe nyúló afrikai füves pusztákat vagy a változatos dél-amerikai őserdőket is. A kötet ugyanazt az üzenetet sugallja, mint az Our Planet: az emberi faj felelősséggel tartozik a természetért és itt az ideje, hogy szembenézzünk azzal, hogy a bolygó fennmaradása a mi kezünkben van. 

David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei - Állatkerti gyűjtőutak 

David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei - Állatkerti gyűjtőutak

Fordította: Makovecz Benjamin, Park Könyvkiadó, 2019, 360 oldal, 4950 HUF

 

A David Attenborough-rajongóknak jó hír, hogy egy másik fontos könyvét is újra kézbe lehet venni.  Az angol természettudós és dokumentumfilmes annak idején a BBC Állatkerti gyűjtőutak című sorozata által vált világhírűvé. A fiatal tudóst még 1954-ben bízták meg azzal, hogy gyűjtsön különleges állatokat a Londoni Állatkert számára, és minderről készítsen filmeket is. Ez a kötet három utazásának történetét meséli el: Guyanában óriáshangyászok, Indonéziában komodói sárkányok, Paraguayban tatuk után kutatott. Közben persze jó sok izgalmas kalandban is része volt, például pirájákkal, dühös kúszósülökkel és szökésre mindig kész pekarikkal is találkozott az útja során. 

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv 

Morten A. Strøksnes: Tengerkönyv - Sós történet barátságról, kalandról és a felszín alatt nyüzsgő életről

Fordította: Szöllősi Adrienne, Jelenkor Kiadó, 2018, 365 oldal, 2999 HUF

 

Tengerkönyv elsősorban a sorozat azon részeihez kapcsolható, amely a sekély tengereinkről és az óceánok élővilágáról szól. A norvég származású Morten A. Strøksnes ugyan nem természettudós, hanem elsősorban újságíró és fotós, ennek ellenére számos olyan meglepő információt beemelt a könyvébe, amelyet a többség nem tud a tengerekről. A Tengerkönyv valódi óda a sós vízhez, a hullámokhoz és a benne lakó élőlényekhez és erős környezetvédelmi üzenete is van: sok-sok érvet hoz fel amellett, hogy miért szolgálná az érdekünket, ha vigyáznánk a tengerekre. A memoár és a regény határán álló könyv teljesen megváltoztatja az ember perspektíváját a világról, ráébreszt, hogy nem a szárazföld és nem az ember áll a bolygó életének középpontjában. 

Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata 

Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata

Fordította: Malyáta Eszter,Park Könyvkiadó, 2018, 217 oldal, 3490 HUF

 

A természet rejtett hálózata abban hasonlít Attenborough sorozatához, hogy összefüggésében mutatja be a természetet és ezáltal rámutat arra, hogy a tápláléklánc megbomlása milyen súlyos következményekhez, láncreakciókhoz vezethet. Peter Wohlleben, A fák titkos élete című sikerkönyv szerzője érdekes és különös példánkon keresztül illusztrálja, milyen összjáték zajlik a növények és az állatok között, és mi történik, ha ez a finoman kiegyensúlyozott rendszer megbillen. A számunkra nem annyira evidens kapcsolatok feltárásával rávilágít a felelősségünkre is.