Részmunkaidős állását hagyta ott az írásért a friss Costa-nyertes
Hírek costa costa-díj

Részmunkaidős állását hagyta ott az írásért a friss Costa-nyertes

A hagyományoknak megfelelően öt kategóriában hirdettek győztest a Costa-díj döntnökei. Közülük kerül majd ki a Costa Év Könyve nyertese.

ro | 2022. január 05. |

Idén ötvenéves a Costa-díj, amelyet kizárólag az Egyesült Királyságban és Írországban élő szerző kaphat meg. Öt kategóriában osztják ki: első regény, regény, életrajz, költészet, gyerekirodalom.

Az első regény díját idén Caleb Azumah Nelson nyerte, aki részmunkaidős állását hagyta ott egy Apple-boltban, hogy megírhassa az Open Water című művét. 2019 nyarát zömmel a British Libraryben töltötte, ahol egész álló nap írta a könyvét. Az Open Water két fiatal fekete művész sorsát követi nyomon: egyikük táncos, másikuk fotós, akik egy londoni kocsmában ismerkednek meg, majd egymásba szeretnek. A zsűri megindítónak nevezte a könyvet, és külön kiemelte a maszkulinitás kortárs ábrázolását, amit a tagok egészen egyedülállónak találtak. Caleb Azumah Nelson könyvében azt az intimitást próbálta feltérképezni, ami két egymásba szerető ember között létesül, ám ami sokszor észrevétlen és dokumentálatlan marad; ő maga viszont azt mondta, hogy fotósként különösen vonzódik az élet apró momentumaihoz.

A legjobb regénynek járó díjat Claire Fuller kapta Unsettled Ground című regényéért, amely egy 51 éves ikerpárról szól, akiknek élete az anyjuk halálával fenekestül felfordul. Az életrajzi díjat John Prestonnak ítélték oda az 1991-ben elhunyt médiamágnásról, Robert Maxwellről szóló kötetéért (az ő lányát, Ghislaine Maxwellt ítélték el a napokban az Epstein-botrányban játszott szerepéért). A költészeti díjat egy egykori tanár, Hannah Lowe kapta The Kids című kötetéért, a gyerekirodalmi díjat pedig Manjeet Mann nyerte a The Crossing című könyvéért, amelyet a menekültválság ihletett.

A díjakkal fejenként 5 ezer font jár, a zsűri pedig majd az öt nyertes közül választja ki a 30 ezer fonttal járó Costa Év Könyve Díjat. Utóbbi nyertesét február elsején jelentik be.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy sötét love story nyerte a Costa Év Könyve Díját

A koronavírus-járvány miatt először eltűnt a süllyesztőben Monique Roffey hatodik regénye, a The Mermaid of Black Conch viszont a Costa Év Könyve Díjjal most abszolút a figyelem középpontjába került.

...
Hírek

Egy meglőtt édesanyáról szóló memoár nyert Costa-díjat

Összesen öt kategóriában hirdettek Costa-győztest, január végén pedig az is kiderül, hogy ki kapja a nagydíjat.

...
Hírek

Ismét egy életrajzi könyv vitte el a Costa Év Könyve Díját

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

Hírek
...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Hírek

Könyvesblokk: A Szürke Embertől F. Scott Fitzgerald második könyvéig

...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

...
Zöld

David Attenborough: Szép lassan egyre inkább elfordultam a húsevéstől

...
Hírek

Októbertől látogatható lesz Charles Dickens kísértetjárta háza

...
Hírek

Úgy használják kódnak az ukránok a magyart, ahogy az amerikaiak a navahót a világháborúban

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága