Részmunkaidős állását hagyta ott az írásért a friss Costa-nyertes
Hírek costa costa-díj

Részmunkaidős állását hagyta ott az írásért a friss Costa-nyertes

A hagyományoknak megfelelően öt kategóriában hirdettek győztest a Costa-díj döntnökei. Közülük kerül majd ki a Costa Év Könyve nyertese.

ro | 2022. január 05. |

Idén ötvenéves a Costa-díj, amelyet kizárólag az Egyesült Királyságban és Írországban élő szerző kaphat meg. Öt kategóriában osztják ki: első regény, regény, életrajz, költészet, gyerekirodalom.

Az első regény díját idén Caleb Azumah Nelson nyerte, aki részmunkaidős állását hagyta ott egy Apple-boltban, hogy megírhassa az Open Water című művét. 2019 nyarát zömmel a British Libraryben töltötte, ahol egész álló nap írta a könyvét. Az Open Water két fiatal fekete művész sorsát követi nyomon: egyikük táncos, másikuk fotós, akik egy londoni kocsmában ismerkednek meg, majd egymásba szeretnek. A zsűri megindítónak nevezte a könyvet, és külön kiemelte a maszkulinitás kortárs ábrázolását, amit a tagok egészen egyedülállónak találtak. Caleb Azumah Nelson könyvében azt az intimitást próbálta feltérképezni, ami két egymásba szerető ember között létesül, ám ami sokszor észrevétlen és dokumentálatlan marad; ő maga viszont azt mondta, hogy fotósként különösen vonzódik az élet apró momentumaihoz.

A legjobb regénynek járó díjat Claire Fuller kapta Unsettled Ground című regényéért, amely egy 51 éves ikerpárról szól, akiknek élete az anyjuk halálával fenekestül felfordul. Az életrajzi díjat John Prestonnak ítélték oda az 1991-ben elhunyt médiamágnásról, Robert Maxwellről szóló kötetéért (az ő lányát, Ghislaine Maxwellt ítélték el a napokban az Epstein-botrányban játszott szerepéért). A költészeti díjat egy egykori tanár, Hannah Lowe kapta The Kids című kötetéért, a gyerekirodalmi díjat pedig Manjeet Mann nyerte a The Crossing című könyvéért, amelyet a menekültválság ihletett.

A díjakkal fejenként 5 ezer font jár, a zsűri pedig majd az öt nyertes közül választja ki a 30 ezer fonttal járó Costa Év Könyve Díjat. Utóbbi nyertesét február elsején jelentik be.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy sötét love story nyerte a Costa Év Könyve Díját

A koronavírus-járvány miatt először eltűnt a süllyesztőben Monique Roffey hatodik regénye, a The Mermaid of Black Conch viszont a Costa Év Könyve Díjjal most abszolút a figyelem középpontjába került.

...
Hírek

Egy meglőtt édesanyáról szóló memoár nyert Costa-díjat

Összesen öt kategóriában hirdettek Costa-győztest, január végén pedig az is kiderül, hogy ki kapja a nagydíjat.

...
Hírek

Ismét egy életrajzi könyv vitte el a Costa Év Könyve Díját

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Hírek
...
Könyves Advent

Rozgonyi Saroltával egyetlen almából egy egész világ kerekedik ki

...
Hírek

Hegedüs Vera kapta 2022-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Zöld

A Föld nagymamája és az utolsó vadlovak a sarlatánok korában – A Zöld rovat ajánlata karácsonyra

...
Hírek

Színpadra állítják a Meseország mindenkié történeteit

...
Hírek

Vasárnapig látható a Nádas Péter drámájából készült online előadás

...
Könyves Advent

Stefánsson lírai prózában meséli el az emlékek és álmok határvidékén játszódó történetét

...
Hírek

Bookline top50: dr. Máté Gábor népszerűsége az év végén is töretlen

...
Könyves Advent

Negyven mesében bomlik ki a királylány-titok

...
Hírek

Nagyot zuhant a brit írók jövedelme