Részmunkaidős állását hagyta ott az írásért a friss Costa-nyertes
Hírek costa costa-díj

Részmunkaidős állását hagyta ott az írásért a friss Costa-nyertes

A hagyományoknak megfelelően öt kategóriában hirdettek győztest a Costa-díj döntnökei. Közülük kerül majd ki a Costa Év Könyve nyertese.

ro | 2022. január 05. |

Idén ötvenéves a Costa-díj, amelyet kizárólag az Egyesült Királyságban és Írországban élő szerző kaphat meg. Öt kategóriában osztják ki: első regény, regény, életrajz, költészet, gyerekirodalom.

Az első regény díját idén Caleb Azumah Nelson nyerte, aki részmunkaidős állását hagyta ott egy Apple-boltban, hogy megírhassa az Open Water című művét. 2019 nyarát zömmel a British Libraryben töltötte, ahol egész álló nap írta a könyvét. Az Open Water két fiatal fekete művész sorsát követi nyomon: egyikük táncos, másikuk fotós, akik egy londoni kocsmában ismerkednek meg, majd egymásba szeretnek. A zsűri megindítónak nevezte a könyvet, és külön kiemelte a maszkulinitás kortárs ábrázolását, amit a tagok egészen egyedülállónak találtak. Caleb Azumah Nelson könyvében azt az intimitást próbálta feltérképezni, ami két egymásba szerető ember között létesül, ám ami sokszor észrevétlen és dokumentálatlan marad; ő maga viszont azt mondta, hogy fotósként különösen vonzódik az élet apró momentumaihoz.

A legjobb regénynek járó díjat Claire Fuller kapta Unsettled Ground című regényéért, amely egy 51 éves ikerpárról szól, akiknek élete az anyjuk halálával fenekestül felfordul. Az életrajzi díjat John Prestonnak ítélték oda az 1991-ben elhunyt médiamágnásról, Robert Maxwellről szóló kötetéért (az ő lányát, Ghislaine Maxwellt ítélték el a napokban az Epstein-botrányban játszott szerepéért). A költészeti díjat egy egykori tanár, Hannah Lowe kapta The Kids című kötetéért, a gyerekirodalmi díjat pedig Manjeet Mann nyerte a The Crossing című könyvéért, amelyet a menekültválság ihletett.

A díjakkal fejenként 5 ezer font jár, a zsűri pedig majd az öt nyertes közül választja ki a 30 ezer fonttal járó Costa Év Könyve Díjat. Utóbbi nyertesét február elsején jelentik be.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Egy sötét love story nyerte a Costa Év Könyve Díját

A koronavírus-járvány miatt először eltűnt a süllyesztőben Monique Roffey hatodik regénye, a The Mermaid of Black Conch viszont a Costa Év Könyve Díjjal most abszolút a figyelem középpontjába került.

...
Hírek

Egy meglőtt édesanyáról szóló memoár nyert Costa-díjat

Összesen öt kategóriában hirdettek Costa-győztest, január végén pedig az is kiderül, hogy ki kapja a nagydíjat.

...
Hírek

Ismét egy életrajzi könyv vitte el a Costa Év Könyve Díját

Olvass!
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

Jennifer Clement könyve, az Elveszett lányok országa látlelet egy olyan társadalomról, amelyben a nő gyakran nem több használati tárgynál. Birtokba vehető. Kihasználható. Eldobható. Clement regényéből Imádság az elraboltakért címmel készült adaptáció, ami a Netflixen látható.

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

Az Auschwitzba deportált 230 ezer gyerek és kamasz közül mindössze 700-an élték túl a tábort. A holokauszt gyerekáldozataira és túlélőire emlékezik az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm.

...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

Hírek
...
Podcast

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

...
Hírek

100 éves lenne Göncz Árpád, egykori otthonából emlékhely lesz

...
Hírek

Ferenc pápa Bruck Edithet fogadta a Vatikánban

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Nézz bele a Briliáns barátnőm harmadik évadába!