Ismét egy életrajzi könyv vitte el a Costa Év Könyve Díját

.konyvesblog. | 2020. január 29. |

A Costa egészen különleges irodalmi díj, hiszen a január eleji díjosztás után a nyertes könyvek ismét megmérettetnek, és a kategóriagyőztesek közül a hónap végén kiválasztják a Costa Év Könyve Díjat. Utóbbit ismét egy életrajzi kötet nyerte el, egészen pontosan Jack Fairweather egykori haditudósító The Volunteer című könyve, amely Witold Pileckiről szól. A varsói ellenállás tagja azzal szerzett magának hírnevet, hogy a felderítő munka érdekében önként vállalta az auschwitzi rabságot. Célja volt emellett az is, hogy egy ellenállási mozgalmat indítson a rabok között.

Fairweather a díjat Pilecki két gyerekének ajánlotta: ők még iskolások voltak, amikor a kommunizmus idején az állam ellenségének bélyegezték és kivégezték az apjukat, a rákövetkező ötven évben pedig fogalmuk sem volt arról, hogy mit vitt véghez az édesapjuk Auschwitzban. Az egyik zsűritag szerint Fairweather könyve egyfajta thrillerként olvastatja magát, egyáltalán nem tűnik életrajznak, miközben írója ügyelt arra is, nehogy túldramatizáljon bizonyos részeket. Hozzátette: Fairweather egy olyan történetet mesélt el, amelyről korábban egyiküknek sem volt tudomása, holott igazán megérdemli a figyelmet - egy rendkívüli könyv.

A Costa Év Könyve Díjjal (melyet tavaly szintén egy életrajzi könyv kapott) 30 ezer font jár, a kategóriagyőztesek korábban egyenként 5 ezer font díjazásban részesültek.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.