Árverésre kerül William Faulkner Nobel-díja

.konyvesblog. | 2013. március 29. |

Kalapács alá kerül William Faulkner Nobel-díjas amerikai író (1897-1962) Nobel-díja, több levele és képeslapja, valamint egy eddig ismeretlen novellája júniusban New Yorkban.

Az árverést szervező Sotheby's aukciósház szerint elérheti a kétmillió dollárt is az irodalmi ereklyék eladásából származó bevétel. A 20. század egyik legnagyobb hatású amerikai írójának hagyatékából a család rendez árverést.

Fél millió dollárt remélnek egyedül a Nobel-érem, a Nobel-oklevél és a díjátadón mondott köszönőbeszéd piszkozatának egy tételben való eladásától. A Sotheby's szerint a köszönőbeszéd tervezete, amelyet a manhattani Algonquin szálloda fejléces levélpapírjára írt a déli Mississippi államban élő és alkotó szerző a norvégiai Oslóba tartva 1949-ben, csak kis mértékben különbözik a díjátadón elhangzott beszédtől. Az aukciósház történetében valószínűleg ez az első, árverésre bocsátott Nobel-érem.

A június 11-i aukción kalapács alá kerül az író egy eddig nem ismert elbeszélése is, a 12-oldalas The Trapper's Story (A tőrvető története), amelyre 30 és 50 ezer dollár közötti áron remélnek vevőt találni.

Az eladásra kínált Faulkner-relikviák között van az író 16 személyes levele és 10 képeslapja, amelyeken az 1920-as években Párizsban szerzett első benyomásairól számol be családjának. Az írásokra 350 ezer dollárért remélnek vevőt találni.

A kelendő tételek közé sorolják a becsüsök Faulkner 25 dedikált kék bőrkötésű kötetét is, amelyet lányának, Jillnek adott karácsonyi ajándékként. Az árverésre bocsátott relikviák egy része nemrég került elő a család virginiai birtokán.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.