Bill Gates ezeket a könyveket ajánlja idén nyárra!

.konyvesblog. | 2017. május 23. |

Bill Gates nagy könyvmoly, rendszeresen ír és beszél arról, hogy éppen mit olvas, és nagyon szereti a kedvenc-listákat is. Tavaly főként sci-fit és sok-sok tudományos művet ajánlott a nyárra, idén pedig a TIME magazin cikkében írt arról, hogy szerinte mivel nem foghatunk mellé a nyaralásunk alatt – talán nem túl meglepő, hogy megint főleg a tényirodalmi könyvek közül válogatott.

Íme, Gates ötös listája:

Jimmy Carter: Teljes élet-Visszatekintés 90 évesen

Jimmy Carter Teljes élet - Visszatekintés 90 évesen

Fordította: Etédi Péter, Partvonal, 2016, 320 oldal, 3990 HUF

 

Bár az amerikai exelnök már több mint kéttucatnyi könyvet írt, mégis maradt még olyan története, melyet eddig nem osztott meg a nyilvánossággal. Gates-t főleg az nyűgözte le, ahogyan Carter fiatal évei – egy olyan vidéki házban nőtt fel, ahol nem volt folyóvíz vagy elektromosság – hogyan alakították a személyiségét, és útját a Fehér Házba.

Yuval Noah Harari: Homo Deus

Gates nyári listáján már Harari előző könyve, a Sapiens is szerepelt, és azt írja, hogy a folytatás ugyanolyan olvasmányos és gondolatébresztő. Utóbbi kötet egyik legfőbb állítása, hogy azok az elvek, melyek meghatározóak voltak társadalmaink kialakításában, jelentős változáson mennek át a 21. században, ez pedig hatással lesz arra az életre, melyet jelenleg ismerünk. Harari mindkét könyvét itthon az Animus adja ki, a Homo Deus néhány hete jelent meg magyarul, ITT bele is tudtok olvasni.

Maylis de Kerangal: The Heart

Bár Gates szerint ezt a könyvet az olvasók a fikciós művek polcán találják meg, de szerinte ahogyan Maylis de Kerangal a gyászt körülírja, az a költészethez áll közelebb. A kötet egy szívátültetés történetét meséli el: egy balesetben súlyosan megsérült fiúnak esélye sincs felépülni, a szülei pedig transzplantációra ajánlják fel a szerveit. Gates szerint ugyanakkor a cselekmény csak másodlagos a szereplőkhöz és a nyelvezethez képest. A könyvet a felesége ajánlotta Gates-nek, aki már tovább is ajánlotta a kötetet egy olyan barátjának, aki hozzá hasonlóan főleg non-fictionöket olvas.

Trevor Noah: Born a Crime

Gates régóta a The Daily Show rajongója, amiatt is nagyon bírta a házigazda Trevor Noah életrajzát. Holott utóbbi egyáltalán nem egy rózsaszín tündérmese: Noah még az apartheid idején született Johannesburgban, egy dél-afrikai anya és egy svájci apa gyermekeként, abban az időben, amikor a vegyes párkapcsolatokat még börtönbüntetéssel sújtották. Gyerek- és fiatalkora tele volt tragikus pillanatokkal, megható története ugyanakkor sokszor varázsol mosolyt is az ember arcára.

J.D. Vance: Hillbilly Elegy

Ez a könyv is leginkább egy felemelkedés-történetként értelmezhető: Vance-t a nagyszülei nevelték, miután apja elhagyta a családot, anyja pedig kevés érdeklődést mutatott a gyereknevelés iránt. A kaotikus háttér és a rossz anyagi körülmények ellenére a fiú végül a Yale jogi karán kötött ki. Gates szerint a könyv igazi varázsát nem is maga a sztori adja, hanem az a bátorság, mellyel Vance elmeséli a saját élettörténetét. Vance amúgy az egyetem után egy kockázatitőke-kezelő cégnél helyezkedett el, majd a CNN-nél lett kommentátor, könyvéből pedig Ron Howard akar filmet forgatni.

Bill Gates hosszabb interjút is adott a TIME-nak az olvasási szokásairól, mutatjuk a legérdekesebbek kijelentéseit:

  • egyik kedvenc könyve Stephen Pinkertől a The Better Angels of Our Nature, amit gyakran ajánl másoknak is
  • nagyon megbízik a felesége értékítéletében, Melinda Gates ajánlotta neki A Rosie projektet is (itthon a Libri adta ki)
  • arra a kérdésre, melyik könyvek változtatták meg az életét, az alábbi választ adta:

- Pinker fent már említett könyve – megváltoztatta, ahogyan a világról gondolkodik
- John Brooks Business Adventures című kötete, melyet sok éve Warren Buffett adott neki kölcsön (erről Gates már többször is beszélt, bestseller is lett a könyv egyből, mi ITT írtunk róla) – a Xerox Xerox Xerox Xerox című esszének Gates szerint meg kellene nyernie a legokosabb fejezetcímért járó díjat, a tartalma viszont még annál is jobb, sokat merített belőle a Microsoft vezetőjeként
- Scott Fitzgerald A nagy Gatsbyje az a regény, melyet a legtöbbször újraolvasott

  • soha nem hazudta egy könyvről, hogy elolvasta, miközben nem is – szerinte nála sokkal nagyobb problémát jelent, hogy képtelen félbehagyni egy könyvet, még ha nem is tetszik neki – ez végül azzal jár, hogy a nem-szeretem könyvvel sokkal több időt tölt, amint azokkal, melyeket szeret
  • Gates még mindig a papíralapú könyvekre szavaz, és szeret a lapszélre jegyzetelni – megvan az a szerinte rossz szokása, hogy éjszaka sokáig fennmarad, ha egy könyv nagyon tetszik neki
  • szerinte az olvasás szeretete hozzájárult a sikeréhez – hálás a szüleinek, amiért olvasásra buzdították – az olvasás felkelti a világ iránti kíváncsiságát, ez pedig segített neki abban, hogy előrelépjen a munkájában és az alapítványi tevékenységében