Bezárt a könyvtár, mit olvassak?

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt napokban sorra zártak be a könyvtárak, de a rendszeres könyvtárba járóknak sem kell csüggedniük, mert sok szolgáltatás online is elérhető.

.konyves. | 2020. március 20. |

A Könyvtári Intézet gondozásában még március elején indult útjára egy olyan honlap, amely egy felületre tereli mindazon program- és oktatási lehetőségeket, digitális tartalmakat, amelyek valamilyen módon a könyvtárakhoz köthetők. Valószínűleg akkor még a szervezők sem számoltak azzal, hamarosan milyen hasznos lehet majd sokaknak a konyvtarak.hu oldal, amelyen a digitális könyvtártól kezdve a gyerekkönyv-ajánlóig elég sokszínű a kínálat. Ezen az oldalon például az otthonról is elérhető adatbázisokat és gyűjtőoldalakat mutatják be, található köztük online böngészhető művészeti-kulturális gyűjtemény és web iskolai könyvtár is.

Az Országos Széchényi Könyvtár olvasótermei átmenetileg ugyancsak nem látogathatók, de beiratkozott olvasóik számára az előfizetett adatbázisaik egy része továbbra is elérhető. Az OSZK munkatársai gondoltak az iskolásokra is: a szerkesztők az elmúlt évek tematikus összeállításaiból válogattak, így találni bejegyzést a Himnuszról, a legrégibb magyar nyelvemlékekről, a Nyugatról vagy éppen Örkény Istvánról. Aki inkább a videós tartalmakat keresi, annak érdemes az OSZK youtube-csatornájára kattintania, ahol például a corvinákról tudhat meg egy csomó érdekességet.

A könyvtárak egyébként világszerte keresik a módját annak, hogy beiratkozott olvasóikat ne veszítsék el a karantén idején sem. A New York-i Közkönyvtár például lehetővé tette, hogy az olvasójeggyel rendelkező tagok egy applikáció segítségével szabadon válogathassanak a gyűjteményben fellelhető 300 ezer e-könyv közül: egy olvasó egyszerre csak három könyvet tölthet le, és a könyvtár dolgozói arra figyelmeztetnek, hogy a népszerű könyvekre várólista alakulhat ki.

Az Android Police pedig összeszedte azokat az alkalmazásokat, amelyek segítségével az olvasójeggyel rendelkezők ingyen válogathatnak a könyvtári könyvek között. (Ez elsősorban Amerikára érvényes, de érdemes végigpörgetni nekünk is.) A szerkesztők a Libby nevű applikációt tesztelték: ez lehetővé teszi, hogy nyelvek, zsánerek és egyéb kategóriák szerint válogasson az olvasó, a letöltött könyvet pedig nem muszáj a telefonján elolvasnia, hanem átteheti Kindle-re is, ha az kényelmesebb. A Libby lehetőséget ad hangoskönyvek letöltésére is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ajánljon neked olvasnivalót a Könyves Magazin!

Mit olvassak a karanténban? Még talán sosem voltunk ennyire közszolgálatiak, mindenesetre itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy tanácsot kérjetek tőlünk, ha egyszerűen elképzelésetek sincs arról, hogy mit olvassatok karantén idején.

...
Hírek

Ezekkel az oldalakkal könnyítheted meg az otthoni tanulást

A digitális oktatásra való átállásban a pedagógiai honlapok és alkalmazások is rengeteget jelenthetnek. Ezek közül szedtünk össze párat.

...
Hírek

Hallgasd meg Kondor Vilmos Budapest noir-ját!

Most ingyen le lehet tölteni a regényből készült hangoskönyvet. 

Hírek
...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Hírek

Komikusból hadvezér, Chaplinből Churchill – újabb Zelenszkij biográfia jelent meg

...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága