Bezárt a könyvtár, mit olvassak?

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt napokban sorra zártak be a könyvtárak, de a rendszeres könyvtárba járóknak sem kell csüggedniük, mert sok szolgáltatás online is elérhető.

.konyves. | 2020. március 20. |

A Könyvtári Intézet gondozásában még március elején indult útjára egy olyan honlap, amely egy felületre tereli mindazon program- és oktatási lehetőségeket, digitális tartalmakat, amelyek valamilyen módon a könyvtárakhoz köthetők. Valószínűleg akkor még a szervezők sem számoltak azzal, hamarosan milyen hasznos lehet majd sokaknak a konyvtarak.hu oldal, amelyen a digitális könyvtártól kezdve a gyerekkönyv-ajánlóig elég sokszínű a kínálat. Ezen az oldalon például az otthonról is elérhető adatbázisokat és gyűjtőoldalakat mutatják be, található köztük online böngészhető művészeti-kulturális gyűjtemény és web iskolai könyvtár is.

Az Országos Széchényi Könyvtár olvasótermei átmenetileg ugyancsak nem látogathatók, de beiratkozott olvasóik számára az előfizetett adatbázisaik egy része továbbra is elérhető. Az OSZK munkatársai gondoltak az iskolásokra is: a szerkesztők az elmúlt évek tematikus összeállításaiból válogattak, így találni bejegyzést a Himnuszról, a legrégibb magyar nyelvemlékekről, a Nyugatról vagy éppen Örkény Istvánról. Aki inkább a videós tartalmakat keresi, annak érdemes az OSZK youtube-csatornájára kattintania, ahol például a corvinákról tudhat meg egy csomó érdekességet.

A könyvtárak egyébként világszerte keresik a módját annak, hogy beiratkozott olvasóikat ne veszítsék el a karantén idején sem. A New York-i Közkönyvtár például lehetővé tette, hogy az olvasójeggyel rendelkező tagok egy applikáció segítségével szabadon válogathassanak a gyűjteményben fellelhető 300 ezer e-könyv közül: egy olvasó egyszerre csak három könyvet tölthet le, és a könyvtár dolgozói arra figyelmeztetnek, hogy a népszerű könyvekre várólista alakulhat ki.

Az Android Police pedig összeszedte azokat az alkalmazásokat, amelyek segítségével az olvasójeggyel rendelkezők ingyen válogathatnak a könyvtári könyvek között. (Ez elsősorban Amerikára érvényes, de érdemes végigpörgetni nekünk is.) A szerkesztők a Libby nevű applikációt tesztelték: ez lehetővé teszi, hogy nyelvek, zsánerek és egyéb kategóriák szerint válogasson az olvasó, a letöltött könyvet pedig nem muszáj a telefonján elolvasnia, hanem átteheti Kindle-re is, ha az kényelmesebb. A Libby lehetőséget ad hangoskönyvek letöltésére is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ajánljon neked olvasnivalót a Könyves Magazin!

Mit olvassak a karanténban? Még talán sosem voltunk ennyire közszolgálatiak, mindenesetre itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy tanácsot kérjetek tőlünk, ha egyszerűen elképzelésetek sincs arról, hogy mit olvassatok karantén idején.

...
Hírek

Ezekkel az oldalakkal könnyítheted meg az otthoni tanulást

A digitális oktatásra való átállásban a pedagógiai honlapok és alkalmazások is rengeteget jelenthetnek. Ezek közül szedtünk össze párat.

...
Hírek

Hallgasd meg Kondor Vilmos Budapest noir-ját!

Most ingyen le lehet tölteni a regényből készült hangoskönyvet. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából