Bezárt a könyvtár, mit olvassak?

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt napokban sorra zártak be a könyvtárak, de a rendszeres könyvtárba járóknak sem kell csüggedniük, mert sok szolgáltatás online is elérhető.

.konyves. | 2020. március 20. |

A Könyvtári Intézet gondozásában még március elején indult útjára egy olyan honlap, amely egy felületre tereli mindazon program- és oktatási lehetőségeket, digitális tartalmakat, amelyek valamilyen módon a könyvtárakhoz köthetők. Valószínűleg akkor még a szervezők sem számoltak azzal, hamarosan milyen hasznos lehet majd sokaknak a konyvtarak.hu oldal, amelyen a digitális könyvtártól kezdve a gyerekkönyv-ajánlóig elég sokszínű a kínálat. Ezen az oldalon például az otthonról is elérhető adatbázisokat és gyűjtőoldalakat mutatják be, található köztük online böngészhető művészeti-kulturális gyűjtemény és web iskolai könyvtár is.

Az Országos Széchényi Könyvtár olvasótermei átmenetileg ugyancsak nem látogathatók, de beiratkozott olvasóik számára az előfizetett adatbázisaik egy része továbbra is elérhető. Az OSZK munkatársai gondoltak az iskolásokra is: a szerkesztők az elmúlt évek tematikus összeállításaiból válogattak, így találni bejegyzést a Himnuszról, a legrégibb magyar nyelvemlékekről, a Nyugatról vagy éppen Örkény Istvánról. Aki inkább a videós tartalmakat keresi, annak érdemes az OSZK youtube-csatornájára kattintania, ahol például a corvinákról tudhat meg egy csomó érdekességet.

A könyvtárak egyébként világszerte keresik a módját annak, hogy beiratkozott olvasóikat ne veszítsék el a karantén idején sem. A New York-i Közkönyvtár például lehetővé tette, hogy az olvasójeggyel rendelkező tagok egy applikáció segítségével szabadon válogathassanak a gyűjteményben fellelhető 300 ezer e-könyv közül: egy olvasó egyszerre csak három könyvet tölthet le, és a könyvtár dolgozói arra figyelmeztetnek, hogy a népszerű könyvekre várólista alakulhat ki.

Az Android Police pedig összeszedte azokat az alkalmazásokat, amelyek segítségével az olvasójeggyel rendelkezők ingyen válogathatnak a könyvtári könyvek között. (Ez elsősorban Amerikára érvényes, de érdemes végigpörgetni nekünk is.) A szerkesztők a Libby nevű applikációt tesztelték: ez lehetővé teszi, hogy nyelvek, zsánerek és egyéb kategóriák szerint válogasson az olvasó, a letöltött könyvet pedig nem muszáj a telefonján elolvasnia, hanem átteheti Kindle-re is, ha az kényelmesebb. A Libby lehetőséget ad hangoskönyvek letöltésére is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ajánljon neked olvasnivalót a Könyves Magazin!

Mit olvassak a karanténban? Még talán sosem voltunk ennyire közszolgálatiak, mindenesetre itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy tanácsot kérjetek tőlünk, ha egyszerűen elképzelésetek sincs arról, hogy mit olvassatok karantén idején.

...
Hírek

Ezekkel az oldalakkal könnyítheted meg az otthoni tanulást

A digitális oktatásra való átállásban a pedagógiai honlapok és alkalmazások is rengeteget jelenthetnek. Ezek közül szedtünk össze párat.

...
Hírek

Hallgasd meg Kondor Vilmos Budapest noir-ját!

Most ingyen le lehet tölteni a regényből készült hangoskönyvet. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas és Sarr esete a német PC-vel

...
Nagy

Ezt az 5 könyvet olvasd el, ha tetszik A Bridgerton család!

...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

...
Szórakozás

Tudósok, ügynökök, fekete és fehér lemezek – Margózik a Könyves IV.

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

...
Beleolvasó

Kukorelly Endre új könyvében semmi teteje semminek ‒ Olvass bele!

...
Szórakozás

Cannes-ban mutatják be a legszebb francia szöveg új adaptációját