Pert indít az Alice Sebold író által tévesen azonosított és ártatlanul bebörtönzött férfi

Anthony Broadwater 16 évet ült ártatlanul börtönben, tévesen ugyanis őt vádolták Alice Sebold írónő megerőszakolásával. Tavaly viszont egy felülvizsgálat eredményeként felmentették a férfit, aki most beperelte New York államot.

ro | 2022. február 28. |

Anthony Broadwatert 1982-ben ítélték el Alice Sebold megerőszakolásáért, összesen 16 évet töltött börtönben. Sebold akkor a Syracuse Egyetem diákja volt, és az egyetemi kampusz közelében, egy alagútban támadták meg. Hónapokkal később az utcán pillantott meg egy fekete férfit, akit a támadójának vélt. Broadwatert letartóztatták, és bár a rendőrségen Sebold nem tudta azonosítani, vádat emeltek ellene. Később a tanúk padján viszont Sebold már a támadójaként azonosította a férfit, aki végig ártatlanságát bizonygatta.

Alice Sebold 1999-ben a Lucky című könyvében írta meg a megerőszakolásának és a bírósági tárgyalásnak a történetét: a regény egymillió példányban kelt el, és elindította a nő írói karrierjét. Broadwater nagyjából akkor szabadult, amikor megjelent a Lucky, az ügy miatt pedig szexuális erőszaktevőként regisztrálták.

Később viszont súlyos aggályok merültek fel a letartóztatása és a tárgyalás miatt, felülvizsgálat indult, ami tavaly a férfi felmentésével zárult. Sebold bocsánatot kért, a Luckyt egyelőre visszavonták a boltok polcairól. A fordulathoz nagymértékben hozzájárult, hogy filmet akartak forgatni a könyvből: az egyik producer az előkészítés során több ellentmondásra felfigyelt, majd egy magánnyomozót fogadott, hogy tisztázzák a kérdéseket, ez pedig utóbb az ügy jogi felülvizsgálatához vezetett. 

Az ártatlanul vádolt Broadwater most ötvenmillió dollárra perli New York államot. Az új kereset kitér rá, hogy a férfi mindvégig ártatlanságát hangoztatta – a nyomozástól kezdve a tárgyaláson és fellebbezésen át, végig a bebörtönzése alatt és a kiszabadulása után is, mind a mai napig.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bocsánatot kért az amerikai író, visszavonják a könyvét

Az amerikai Scribner visszahívja a könyvesboltokból Alice Sebold Lucky című életrajzi regényét, miután felmentették azt a férfit, akit az írónő korábban a megerőszakolójaként azonosított.

...
Hírek

Harper Lee egy ritka interjúban elmondta, szerinte hogyan születik az író 

Az Open Culture összegyűjtötte Lee tanácsait is kezdő írók számára.

...
Hírek

Vandálokat ítélt olvasásra egy virginiai bíróság

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.