Pert indít az Alice Sebold író által tévesen azonosított és ártatlanul bebörtönzött férfi

Anthony Broadwater 16 évet ült ártatlanul börtönben, tévesen ugyanis őt vádolták Alice Sebold írónő megerőszakolásával. Tavaly viszont egy felülvizsgálat eredményeként felmentették a férfit, aki most beperelte New York államot.

ro | 2022. február 28. |

Anthony Broadwatert 1982-ben ítélték el Alice Sebold megerőszakolásáért, összesen 16 évet töltött börtönben. Sebold akkor a Syracuse Egyetem diákja volt, és az egyetemi kampusz közelében, egy alagútban támadták meg. Hónapokkal később az utcán pillantott meg egy fekete férfit, akit a támadójának vélt. Broadwatert letartóztatták, és bár a rendőrségen Sebold nem tudta azonosítani, vádat emeltek ellene. Később a tanúk padján viszont Sebold már a támadójaként azonosította a férfit, aki végig ártatlanságát bizonygatta.

Alice Sebold 1999-ben a Lucky című könyvében írta meg a megerőszakolásának és a bírósági tárgyalásnak a történetét: a regény egymillió példányban kelt el, és elindította a nő írói karrierjét. Broadwater nagyjából akkor szabadult, amikor megjelent a Lucky, az ügy miatt pedig szexuális erőszaktevőként regisztrálták.

Később viszont súlyos aggályok merültek fel a letartóztatása és a tárgyalás miatt, felülvizsgálat indult, ami tavaly a férfi felmentésével zárult. Sebold bocsánatot kért, a Luckyt egyelőre visszavonták a boltok polcairól. A fordulathoz nagymértékben hozzájárult, hogy filmet akartak forgatni a könyvből: az egyik producer az előkészítés során több ellentmondásra felfigyelt, majd egy magánnyomozót fogadott, hogy tisztázzák a kérdéseket, ez pedig utóbb az ügy jogi felülvizsgálatához vezetett. 

Az ártatlanul vádolt Broadwater most ötvenmillió dollárra perli New York államot. Az új kereset kitér rá, hogy a férfi mindvégig ártatlanságát hangoztatta – a nyomozástól kezdve a tárgyaláson és fellebbezésen át, végig a bebörtönzése alatt és a kiszabadulása után is, mind a mai napig.

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Bocsánatot kért az amerikai író, visszavonják a könyvét

Az amerikai Scribner visszahívja a könyvesboltokból Alice Sebold Lucky című életrajzi regényét, miután felmentették azt a férfit, akit az írónő korábban a megerőszakolójaként azonosított.

...
Hírek

Harper Lee egy ritka interjúban elmondta, szerinte hogyan születik az író 

Az Open Culture összegyűjtötte Lee tanácsait is kezdő írók számára.

...
Hírek

Vandálokat ítélt olvasásra egy virginiai bíróság

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia.