A Heartstopper írója dühös és szomorú, amiért Magyarországon 12 milliós bírságot szabtak ki a képregénye miatt

Alice Oseman a közösségi oldalán osztotta meg, hogyan érez, miután a kötete miatt Magyarországon nagy összegű bírságot szabtak ki. A Líra egyik boltjában a szerző Heartstopper - Fülig beléd zúgtam (Szívdobbanás) című képregényét, amelyben két fiú egymásba szeret, az ifjúsági könyvek között, illetve fólia nélkül helyezték el, emiatt a cég a a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta.

Simon Eszter | 2023. július 20. |
Alice Oseman
Heartstopper 1. - Szívdobbanás - Fülig beléd zúgtam 1.
Ford. Riesenberger Mónika, Könyvmolyképző, 2022, 263 oldal
-

A képregénysorozat már azelőtt szenzációvá vált, hogy a Netflix adaptációt készített volna belőle. A Daily Mail tavalyi becslése szerint csak az Egyesült Királyságban havonta körülbelül 1 millió font értékben kelt el a Heartstopper, amivel a szerző megelőzte David Walliamst (őt a magyar olvasók például A gengszternagyi című könyve miatt ismerhetik), a Jack Reacher íróját, Lee Childot, sőt J. K Rowlingot is.

A Heartstopper-sorozat egy meleg gimnazista fiú, Charlie Spring és a menő rögbijátékos, Nick Nelson kapcsolatát meséli el. A fiúkat egy nap egymás mellé ültetik az iskolában, hamar összebarátkoznak, ám Charlie lassan ráébred, hogy szerelmes a padtársába. Annak ellenére, hogy Alice Oseman képregénysorozata pozitív hatással volt az LMBTQ+ fiatalokra, a Heartstopper továbbra is vita tárgya számos országban. 

Magyarországon legutóbb a Lírára szabtak ki 12 millió forintos bírságot, amiért a gyerekkönyvek között helyezte el a kötetet:

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

Tovább olvasok

Ahogy mi is írtunk róla, Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója szerint a 2021-ben elfogadott gyermekvédelminek nevezett jogszabály (ami leginkább az olyan könyvek forgalmazását szabályozza, amelyben LMBTQ-karakterek szerepelnek) általánosan fogalmaz, ezért a cég a hatóság gyakorlatából próbál következtetni. Nyáry Krisztián a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy az esetből bírósági ügy lesz. „Mivel ez egy bírságról szóló határozat, nem lehet fellebbezni, csak támadni. Hogy milyen módon, azt ügyvédeink fogják felmérni. Minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt fel fogunk használni.”

Alice Oseman Instagram-sztoriban osztotta meg a véleményét a Lírát ért büntetésről. „Nagyon elszomorít és dühít, ami történik. Azok a fiatalok is megérdemlik, hogy jelen legyenek az irodalomban, akik mások. Szeretetet küldök mindenkinek, aki harcol és támogatja a melegekről szóló könyveket” – írta. A szerző kijelentését Magyarországon is méltatták, valaki a Twitteren azt írta: „Ha Alice Oseman arról posztol, hogy mi történik most az LMBTQ+ könyvekkel Magyarországon, az azt jelenti, hogy a hangunk végre Magyarországon kívül is hallatszik.”

-

Az LMBTQ+ témájú könyvek forgalmazását nemcsak Magyarországon nehezítik meg. Az Amerikai Könyvtárszövetség elmondása szerint 2022-ben az Egyesült Államok iskoláiban és könyvtáraiban is megkísérelték az LMBTQ+ könyvek betiltását, majd márciusban néhány floridai iskolában is betiltották a Heartstoppert, valamint a szerző korábbi, Radio Silence című regényét is. „A rasszizmus, a homofóbia és a transzfóbia a gyerekek iránti aggodalom álcája alatt virágzik. Ez nemcsak az Egyesült Államok problémája. Pontosan ugyanez történik az Egyesült Királyságban is” – állítja Alice Oseman.

Forrás: The Pink News, Reuters

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

...
Hírek

12 milliós bírságot kapott a Líra egy melegszerelmet ábrázoló tiniképregény miatt

 Az intézkedés okaként “a gyermekek védelmére” hivatkoztak.

...
Hírek

Fólia Nélkül címmel indult honlap a homofóbtörvény miatt befóliázott könyveknek

Múlt héten kavart nagy vihart a könyvek befóliázása, melynek híre a nemzetközi sajtóba is eljutott. Az eljárásra érkezett válaszként elindult a Szeifert Natália író által létrehozott Fólia Nélkül weboldal.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.

Hírek
...
Hírek

Itt az kamera, ami képek helyett verset ír

...
Nagy

Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

...
Nagy

5 áprilisban megjelent regény, amit érdemes elolvasni

...
Alkotótárs

Kiderült, ki lett a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj 10 döntőse

...
Hírek

Introvertált vagy? Mutatjuk a neked való könyvklubot

...
Így döntöttek ők

Nyáry Luca: Adèle Párizsba készül

...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?