Ferrante, Csányi, erdélyi lakoma – Itt vannak az Első Ünnepi Könyvvásár e heti programjai

Ferrante, Csányi, erdélyi lakoma – Itt vannak az Első Ünnepi Könyvvásár e heti programjai

.konyvesblog. | 2019. december 09. |

librikiado_euk_konyvesblog_banner_300x250px.jpg

Az utolsó hetéhez érkezett az Első Ünnepi Könyvvásár, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán tartanak, és ahol több mint 500 cím közül választhatjuk ki a tökéletes karácsonyi ajándékot. A napokban már írtunk róla, hogy milyen szépirodalmi, ismeretterjesztő és gyerekkönyveket érdemes beszerezni a vásáron. Most pedig azt is megmutatjuk, hogy ezen a héten, milyen izgalmas programokra lehet számítani. 

December 9., hétfő

18.00 Nápolyi regények – Idén jelent meg Elena Ferrante Nápolyi regények-sorozatának befejező része, Az elvesztett gyerek története, amelyben lezárul Lila és Elena hat évtizedes története. A könyvvásáron Lovas Rozi és Rezes Judit olvasnak fel a kötetekből. 

December 10., kedd

simon_marci_sz-30320_3.jpg

Fotók: Valuska Gábor

18.00 Rókák esküvője – „A rókák esküvője egy népszerű motívum a japán folklórban. Két jelentése is van. Az egyszerűbb, ami magyarul úgy hangzik, hogy “veri az ördög a feleségét”,  vagyis esik, bár süt a nap. Nekem a másik jelentése tetszett igazán: a mocsári, vízparti lidércfényeket nevezték a rókák esküvőjének. Ez valami olyasmit jelöl, ami mindig messze van, épp csak megpillantod, misztikus, elérhetetlen, titok.” – mondta Simon Márton, amikor a Rókák esküvője című kötetéről kérdeztük. Most Boros Leventével tartanak közös költészeti estet ugyanezzel a címmel. 

December 11., szerda

cserna.jpg

18.00 Erdélyi lakoma újratöltve – Kövi Pál, híres New York-i vendéglős a hetvenes években visszatért ifjúkorának helyszínére, Erdélybe, hogy összegyűjtse a régi magyar, székely, román, szász, zsidó, örmény, szombatos stb. recepteket. A szakácskönyvet azután megtöltötte irodalmi-gasztronómiai esszékkel, a kor erdélyi íróit kérte föl szerzőknek. A kötet kapcsán Cserna-Szabó András és Ugron Zsolna beszélget. 

December 12., csütörtök

18.00 Amikor a mama lelegelte a papa haját – beszélgetés Karafiáth Orsolyával legújabb, önéletrajzi ihletésű könyvéről, amelynek történetei a felnövés folyamatáról szólnak és a Szirén világát írják tovább, csak kissé személyesebb hangnemben. 

December 13., péntek

szabo_t_anna-0010_pp_1.jpg

18.30 Kolozsváros – A Kolozsváros harminc szerző írásait tartalmazza, versek, novellák, regényrészletek sorakoznak egymás mellett, az összekötő kapocs értelemszerűen a helyszín, Kolozsvár. Erről a kötetről fog beszélgetni Szabó T. Anna és Szőcs Géza. 

December 14., szombat

17.00 Édes Janka – Bukfenc és Jeromos után Csányi Vilmos etológusprofesszor végre megírta harmadik kutyája, Janka történetét is, és az ő kalandjain keresztül az etológia kulisszái mögé vezeti az olvasót. Az új könyvről és Jankáról maga Csányi Vilmos fog mesélni szombaton. 

December 15., vasárnap

11.00 A Grincs, aki el akarta lopni a karácsonyt –  „A mesevilág legnagyobb trollja kétségkívül a Grincs, aki utálja a karácsonyt, és úgy gondolja, hogy ha már neki nem okoz örömet, akkor ne okozzon másnak sem. Elhatározza, hogy ellopja a karácsonyt, ám annál nagyobb lesz a meglepetése, amikor rájön, hogy Kikfalva lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek." - írtuk korábban Dr. Seuss kultikus könyvéről. A Grincsből Kiss Eszter tart felolvasószínházat a gyerekeknek. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.