Ezeket az ismeretterjesztő könyveket keresd az Első Ünnepi Könyvvásáron!

Ezeket az ismeretterjesztő könyveket keresd az Első Ünnepi Könyvvásáron!

.konyvesblog. | 2019. november 29. |

librikiado_euk_konyvesblog_banner_300x250px.jpg

Nemrég megnyílt az ország Első Ünnepi Könyvvására a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán, ahol nemcsak a legnépszerűbb sikerkönyveket lehet beszerezni, de számos izgalmas program is zajlik (részletek ITT). A napokban már írtunk róla, hogy szerintünk milyen szépirodalmi művekre érdemes beruházni a könyvvásáron, most pedig összegyűjtöttük azokat az ismeretterjesztő könyveket, amelyek szuper karácsonyi ajándékok lehenek. 

Az Első Ünnepi Könyvvásár programjai a hétvégén: 

  • November 29., 18 óra: A mérgezett nő – Beszélgetés Babarczy Eszterrel és Szentesi Évával
  • November 30., 11 óra: Családi gumiszoba – Zenés gyerek- és szülőfoglalkoztató
  • November 30., 17 óra: Zarah – Beszélgetés Náray Tamással
  • December 1., 11 óra: Az igazmondó glimpi – Kiss Eszter és Mészáros Blanka mesél a gyerekeknek
  • December 1., 17 óra: Bálint gazda, a százéves kertész

Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranyköve 

Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve - Szépség, egészség, termékenység és szexualitás a 19-20. század fordulóján

Park Kiadó, 2019, 380 oldal, 4490 HUF

 

A Lányok és asszonyok aranykönyve azt vizsgálja, hogyan tekintettek a nők testére a 19. század végén és a 20. század elején. A kötet az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma történetén és rendelési naplóin keresztül mutatja be, hogy mit tehettek vagy nem tehettek meg a nők a saját testükkel, és milyen szerepe volt a nők külsejének az életben való érvényesülésben. Szisztematikusan írja le, hogyan viszonyultak a korban a lányok, az anyák és asszonyok testéhez, miként vélekedtek a menstruációról, a szűzkultuszról, a szexualitásról, a szépségről vagy épp az egészségügyi problémákról. A könyv bemutatóján Szécsi Noémi azt mondtaa századforduló időszaka nagyon testközpontú kor volt, a nőket sokkal inkább értékelték a testük, a szépségük, a termékenységük alapján. A lányokat úgy nevelték, hogy tisztában legyenek a piaci értékükkel (pl. olyan szép vagy, hogy még hozomány nélkül is el fognak venni), a fiatal nőknek pedig minden tevékenysége (bálok, korcsolyázás) arról szólt, hogy el kell adniuk magukat. A kötet legérdekesebb témáiról ITT olvashattok. 

Barabási Albert-László: A képlet 

Barabási Albert-László: A képlet - A siker egyetemes törvényei

Fordította: Bujdosó István, Libri Könyvkiadó, 2018, 280 oldal, 3990 HUF

 

A siker egyetemes törvényeit, legfontosabb komponenseit foglalja össze Barabási Albert-László kötete, A képlet. A könyvről korábban ezt írtuk: „A magyar származású fizikust és hálózatkutatót mindig is érdekelte a társadalom szövete alatt meghúzódó matematika. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor csapatával a siker mögött álló mechanizmusokat kezdte el vizsgálni. A kíváncsiság hajtotta őket, hogy válaszokat találjanak arra, mitől lesz valaki sikeres, például min múlik, hogy melyik művész nyeri meg a tehetségkutatót, hogy egy munkahelyen kit léptetnek elő, mitől lesz egy könyv szenzáció vagy kinek az alkotásait állítják ki a világ leghíresebb galériájában. Bár elsőre talán meglepőnek tűnik, de a matematika segítségével sok ilyen, és ehhez hasonló kérdésre megtalálták a választ. A több éves munka eredményeként pedig megszülethetett a siker egyetemes törvényeit összefoglaló kötet, A képlet, amiben Barabási szórakoztató stílusban adta közre, hogy milyen eredményekre jutottak, azaz milyen általános törvényszerűségeket figyeltek meg a siker természetével kapcsolatban.” A képlet bemutatójáról szóló beszámolónk ITT érhető el. 

Bálint György, Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész 

Bálint György, Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Helikon Kiadó, 2019, 3999 HUF

 

Idén ünnepelte 100. születésnapját Bálint György, azaz Bálint gazda, Magyarország leghíresebb és legkedveltebb kertésze. Ebből az alkalomból jelent meg önéletrajza, a Bálint gazda, a százéves kertész, amelyet Bánó Andrással közösen írtak. A könyvben mesél arról, hogyan élte túl a munkaszolgálatot és a mauthauseni haláltábor borzalmait; milyen következményei voltak annak, hogy kuláknak nyilvánították; mit érzett, mikor közölték vele, nincs szükség a tízezrek kedvencévé vált Kedves Húgom! című kertészeti tanácsadó rovatára; és miként tette túl magát azon, hogy megszűnt a számára országos ismertséget hozó tévéműsor, az Ablak. A különleges kötetből ITT olvashatottok részletet, Bálint gazda életének történetéről pedig ITT írtunk részletesebben. 

Koltai Róbert: Az én kabarém 

Koltai Róbert: Az én kabarém

Jaffa Kiadó, 2019, 267 oldal, 3999 HUF

 

Az én kabarémban Koltai Róbert színes válogatást tár elénk híres jeleneteiből, ismert és kevésbé ismert történeteiből, paródiáiból, amelyek a kabarétörténelem egyik legmeghatározóbb figurájává tették – és amelyek most olvashatóak először kötetben. Sztorizgat a rögtönzésekről, eleven humorral idézi fel, hogyan tréfálták meg egymást a kollégákkal a színházi előadás alatt, a szünetben, a büfében vagy bárhol, ahol csak lehetett. A vicces elbeszélések között bár akad kínos és megható is, de kivétel nélkül szórakoztatóak. A kötet végigveszi Koltai fél évszázados karrierjének legsikeresebb alakításait is, Csocsótól Gyuszi bácsin és Ámbár tanár úron át a Simabőrű hangjáig. 

Jakupcsek Gabriella: Nagy levegő 

Jakupcsek Gabriella: Nagy levegő

Jaffa Kiadó, 2019, 304 oldal, 3999 HUF

 

"Szakmámat tekintve nem író vagyok, hanem beszélgető. Hogy ez most írásban jelenik meg, az egyszerűen csak egy műfaji vagy inkább technikai kérdés. De alapvetően egy beszélgető embernek tartom magam" - nyilatkozta a Könyvesblognak pár éve Jakupcsek Gabriella. Noha azóta több könyve is megjelent, a beszélgetést is rendületlenül folytatja, a nevét viselő műsorban pedig hétről hétre rengeteg ember megfordul, így sok-sok sorssal szembesül. Akad közöttük drámai, megdöbbentő, megható, szomorú, vidám, hihetetlen és torokszorító, de az összes sors közös jellemzője, hogy történik valami, ami megváltoztatja a főszereplő életét. Fordulóponthoz érkezik, vennie kell egy nagy levegőt, és döntenie kell. Jakupcsek Gabriella ezeket a helyzeteket állítja reflektorfénybe, hogy aztán segítsen levonni a következtetéseket.

Sal Endre: Mi, magyarok 

Sal Endre: Mi, magyarok

Libri Könyvkiadó, 2019, 207 oldal, 5499 HUF

 

Ötvenegy magyar életpályáját mutatja be a Mi, magyarok című kötet: ami a származásukon kívül közös bennük, hogy mind külföldön alkottak maradandót és érték el sikereiket. Akadnak közöttük színészek, sportolók vagy éppenséggel feltalálók is: van, akinek a Volkswagen Bogarat, másnak a színes televíziózást köszönhetjük, mégsem hallottuk a nevét, és akad olyan is, aki New York leghíresebb felhőkarcolóit tervezte, itthon mégis szinte ismeretlen. Érdemeik ellenére gyakran az utókor sincs tisztában származásukkal, Sal Endre viszont felkutatta és összegyűjtötte mindazt, amit tudható róluk, megelőzve ezzel, hogy a feledés homályába vesszenek hihetetlen, mégis tanulságos történeteik.

Tisza Kata: Most 

Tisza Kata: Most

Scolar Kiadó, 2019, 503 oldal, 4900 HUF

 

Fájóan aktuális Tisza Kata legújabb könyve, a Most - Túlélő leszel, nem áldozat ugyanis kifejezetten és elsősorban a bántalmazó kapcsolatban élőkhöz szól, nekik próbál segíteni, utat mutatni, és a testi-lelki-verbális erőszaktól szenvedőket igyekszik végigvezetni a felismeréstől a kimenekülésen-megmenekülésen át a gyógyulásig tartó hosszú úton. Tisza Kata egy korábbi könyve kapcsán nyilatkozta azt nekünk: "Hiszek abban, hogy a gyengeségeink rejtegetése sokkal gyengébbé tesz minket annál, mint amilyenek valójában vagyunk." Ám a Most című könyve sem kíván rejtegetni semmit, hanem egy olyan ördögi kör mozgatóit igyekszik feltárni, amelyből kiszállni nagyon nehéz, de egyáltalán nem lehetetlen.

Csányi Vilmos: Édes Janka - Élet egy szabad kutyával

Csányi Vilmos: Édes Janka - Élet egy szabad kutyával

Libri Könyvkiadó, 2019, 159 oldal, 2999 HUF

 

Bukfenc és Jeromos után Csányi Vilmos etológusprofesszor végre megírta harmadik kutyája, Janka történetét is, és az ő kalandjain keresztül az etológia kulisszái mögé vezeti az olvasót. Janka nem lehet teljesen ismeretlen a Könyves olvasói előtt, hiszen amikor néhány éve a magazin Tárgyalás rovatába Csányi Vilmos íróasztalát fotóztuk, Janka is jelen volt. A professzor akkor így jellemezte a képen is szereplő kutyáját: "Pumi-husky hibrid, nagyon érzelemkutya. Nekem mindig fiúkutyáim voltak. A lányok egészen mások, érzelmesek, udvarolni kell nekik, időnként hisztisek, de nagyon szeretetreméltóak. Néha úgy érzem, két nővel élek együtt..." A képért kattintsatok IDE!