Ezeket a gyerekkönyveket keresd az Első Ünnepi Könyvvásáron!

Ezeket a gyerekkönyveket keresd az Első Ünnepi Könyvvásáron!

.konyvesblog. | 2019. december 06. |

librikiado_euk_konyvesblog_banner_300x250px.jpg

Egyre közeledik a karácsony, az ajándékötletekért azonban nem kell messzire menni, hiszen javában dübörög az Első Ünnepi Könyvvásár a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán, ahol nemcsak a legnépszerűbb sikerkönyveket lehet beszerezni, de számos izgalmas program is zajlik (részletek ITT). Az utóbbi hetekben már írtunk róla, hogy szerintünk milyen szépirodalmi művekre és milyen ismeretterjesztő könyvekre érdemes beruházni a könyvvásáron, most pedig összegyűjtöttük a legizgalmasabb gyerekkönyveket is. 

Varró Dániel: A szomjas troll 

Varró Dániel: A szomjas troll, ill: Maros Krisztina

Jelenkor Kiadó, 2018, 136 oldal, 3999 HUF

 

Varró Dániel A szomjas trollban visszanyúlt kedvenc olvasmányaihoz (melyekben túltengett a kaland, a vér és az ármány), és megszelídítette, gyerekbaráttá tette azokat (ahogy tette aztán később a Csütörtök, a kisördöggel is). Valószínűleg ez az a könyv, aminél a szülők sem bánják, ha sokadszorra kell felolvasniuk, főleg, mivel a negyedik mese egy kalandválasztós történet, amelyet, ha jól csavarunk, azaz jól választjuk meg, merre haladjon tovább a cselekmény menete, akkor mindig tud újat mutatni. Korábban ezt írtuk a könyvről: "Varró bár alapvetően nem bolygatta meg a mesék és a legendák világát, rímeivel, szófordulataival, a hétköznapi szókészletünk mesésítésével mégis teljesen elemelte a figuráit, ettől pedig az egész történet friss lett és eleven". A könyvet Maros Krisztina illusztrálta.

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje

M. Kácsor Zoltán: A boszorkány seprűje, ill.: Horváth Ildi

Kolibri, 2019, 84 oldal, 2699 HUF

 

Hideg téli estéken nyakig merülhetünk a klasszikus mesék világában, amelyet sárkányok, boszorkányok, királyfik és királylányok meg kalózok népesítenek be. M. Kácsor Zoltán újragondolta a már jól ismert történeteket, és a megszokottól eltérő, vicces helyzetekben mutatja be ezeket a szereplőket. Korábban azt írtuk róla, hogy a kötet esti meseként, együttolvasásra, vagy akár az önálló olvasás próbálgatására is kifejezetten alkalmas. A meséket Horváth Ildi illusztrálta.

Dr. Seuss: Kalapos Macska visszatér 

Dr. Seuss: Kalapos Macska visszatér

Fordította: Szabó T. Anna, KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ, 2019, 64 oldal, 2499 HUF

 

Ha kapásból fel kellene sorolni a Dr. Seuss-univerzum ikonikus alakjait, akkor a Kalapos Macska az elsők között szerepelne. Ebben a kötetben ráadásul nem egyedül tér vissza, hanem egy rakás meglepetésvendéget hoz magával, és talán az is kiderül, hogy ki vagy mi bújik meg a híres, piros-fehér csíkos kalap alatt. Ha egyébként ragaszkodnánk a karácsonyi tematikához, akkor vitán felül a Grincs lenne a legjobb választás Tandori Dezső fordításában. Korábban ezt írtuk róla: "A mesevilág legnagyobb trollja kétségkívül a Grincs, aki utálja a karácsonyt, és úgy gondolja, hogy ha már neki nem okoz örömet, akkor ne okozzon másnak sem. Elhatározza, hogy ellopja a karácsonyt, ám annál nagyobb lesz a meglepetése, amikor rájön, hogy Kikfalva lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek."

A karácsony nagy könyve (ill. Tony Ross)

A karácsony nagy könyve - 24 ünnepváró mese, ill.: Tony Ross

Fordította: Kós Krisztina, KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ, 2019, 207 oldal, 4999 HUF

 

Tony Rosst itthon leginkább David Walliams állandó alkotótársaként ismerjük, hiszen olyan könyveket illusztrált, mint a Gengszter nagyi vagy A világ legrosszabb gyerekei, de Tony Ross például a szerzője a magyarul is megjelent Kis királylány-sorozatnak is. A karácsony nagy könyve című kötetben olyan klasszikusok történeteit illusztrálta, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Hans Christian Andersen, a Grimm testvérek vagy Louisa May Alcott. A kötet 24 történetet tartalmaz, így aki beosztó, az az adventi időszakban minden nap egy-egy léleksimogató mesével készülhet az ünnepre.

Farkasházi Réka: Életmesék

Farkasházi Réka: Életmesék - CD melléklettel, ill.: Szimonidesz Hajnalka

Helikon Kiadó, 2019, 104 oldal, 4999 HUF

 

Két éve Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint Boldizsár Ildikó kollaborációjának köszönhetően jelent meg az Igazi karácsony című mesekötet, amely CD-vel és hangjátékkal alapozott meg az ünnepnek. Már azt a kötetet is Szimonidesz Hajnalka illusztrálta, ez a kreatív együttműködés pedig megmaradt az Életmesék esetében is. A friss kötet visszanyúl a mesélés ősi és bensőséges hagyományához, amikor a szülő a család mikrokozmoszának eseményeit szövi mesébe, hogy ezáltal érthetővé és tanulságossá tegye gyermeke számára a sok új élményt vagy akár a "felnőttesebb" dolgokat is

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi 

Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

Fordította: Szabó T. Anna, KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT, 2019, 122 oldal, 2299 HUF

 

Matt Haig Karácsony-trilógiájából (A fiú, akit Karácsonynak hívtak; A lány, aki megmenti a Karácsonyt, Karácsony apó és a csokitojás) a gyerekek mindent megtudhatnak az év egyik legszebb ünnepéről. Olyan kérdésekre is választ kapnak , mint hogy vajon a télapó is volt-e kisfiú, miért nem öregszik, vagy, hogy miként tud beosonni a házakba. Ebből a sorozatból ismerkedhetnek meg Az Igazmondó Glimpivel is, aki az egyik legnépszerűbb szereplője a könyveknek. Szegény folyton bajba kerül, mert egyszerűen képtelen hazudni. A legújabb részben azonban jobbra fordul a sorsa, hiszen végre otthonra talál. A magyar gyerekek Szabó T. Anna fordításában vehetik kézbe történetét,  amely az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól.

Kicsi Gesztenye Klub: Az első karácsony 

Kicsi Gesztenye Klub: Az első karácsony

KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT, 2019, 40 oldal, 1990 HUF

 

A Kicsi Gesztenye Klub ismereterjesztő meséinek és zenés műsorának a YouTube csatornáin 152.000 feliratkozója van, amelyek összmegtekintés száma a 100 milliót is túlszárnyalja. A Minimaxon „bérelt helye” van a sorozatnak a top 5-ben. A Facebookon 48.000-en követik aktívan a Klub életét, illetve a rajzfilmeket Magyarország határain túl még további 9 országban sugározzák. Az animációs mesesorozat és a zenés produkció most könyvben is megjelent. A 3-6 éveseknek szóló lapozó két meséje a karácsony körül forog. A Kicsi Gesztenye Klub tagjai együtt készülnek az ünnepekre, és élvezik a téli időjárás adta örömöket. Hóembert építenek, korcsolyáznak, és megvizsgálják, miből van a jégcsap meg a jégvirág. 

Bajzáth Mária: Az állatok karácsonya 

Bajzáth Mária: Az állatok karácsonya

KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ KFT, 2019, 10 oldal, 1299 HUF

 

Bajzáth Márta nyolcéves fiával, Ivánnal együtt írta ezt a karácsonyi mesét, amely a kis Jézus születéséről szól, és amely az állathangok utánzására épül. Ez a történet ugyanis a betlehemi állatok nézőpontjából meséli el, hogy mi történt azon az éjszakán, amikor a jászolban megszületett a Jézuska. A könyv – amelyet Láng Annamária illusztrált – a legkisebbekek számára is segít játékosan elmesélni a karácsony lényegét és ezáltal az egész család számára meghittebbé teheti a közös ünnepvárást. 

Mauri Kunnas: Mikulás tizenkét ajándéka 

Mauri Kunnas: Mikulás tizenkét ajándéka

Fordította: Kovács Ottilia, KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ, 2019, 42 oldal, 2999 HUF

 

A hagyomány szerint a Mikulás az, aki mindenkinek ajándékot visz decemberben. De vajon ki ad ajándékot magának a Mikulásnak? Mauri Kunnas klasszikus mesekönyvében az ajándékvárás helyett az ajándékozás öröme lesz a legfontosabb. Vili, a kis manógyerek nagyon szeretné megajándékozni a Mikulást. Mivel épp tizenkét nap van hátra karácsonyig, úgy dönt, minden egyes napra új meglepetést talál ki. Bár ezek a meglepetések aztán nem egészen úgy sülnek el, ahogyan tervezte, ajándékai nem csupán a Mikulást, hanem az egész falut jó kedvre derítik.

Minden ami Marvel

Minden ami Marvel

Fordította: Sepsi László, KOLIBRI GYEREKKÖNYVKIADÓ, 2019, 320 oldal, 9999 HUF

 

Minden ami Marvel tényekkel és egyéb izgalmas információkkal mutatja be a Marvel-univerzumot, a negyvenes és ötvenes évek első nagy Marvel-hőseitől, gonosztevőitől, cowboysztárjaitól és képregényszereplőitől a hatvanas évek ikonikus szuperhősein és -gonoszain át napjainkig, miközben bepillantást enged a karakterek szuperereje, az általuk használt technológia és a főhadiszállásaik titkaiba. A különleges kötet egyfajta kalauz a Marvel-képregények Multiverzumához, szó esik benne szinte mindenről, amit a karakterekről, helyszínekről, jármávekről, fegyverekről  vagy épp varázstárgyakról tudni érdemes.