A gyerekek is szoronganak attól, amitől a felnőttek - ezeket a mindfulness könyveket ajánljuk
ld

A gyerekek is szoronganak attól, amitől a felnőttek - ezeket a mindfulness könyveket ajánljuk

Ugrásszerűen megnőtt a mindfulness témákkal, mentális egészséggel foglalkozó könyvek száma az amerikai könyvpiacon ebben az évben. A növekedést nem csupán a szorongó szülők generálják: egy jelentés szerint több mint 850 000 17 év alatti gyermek mondja azt, hogy szereti a személyes fejlődéssel, önbecsüléssel és mentális egészséggel foglalkozó könyveket. Összegyűjtöttünk néhányat az elmúlt évek magyar megjelenései közül, amelyek kifejezetten a 10 éven aluli korosztálynak szólnak.

 

A Guardian cikke szerint a gyerekeknek szóló mindfulness könyvek piaca "elszabadult". Az iparágban a 10 év alattiaknak szóló, érzelmekkel foglalkozó könyvek eladásai a keresletnek köszönhetően csaknem 40%-kal nőttek az USA-ban.

Idén eddig 18%-kal több gyermekkönyv jelent meg mentális egészséggel és szorongással foglalkozó műfajban, mint 2021-ben.

Az, hogy a kamaszokat eddig is érdekelték ezek a témák, nem újdonság, a mostani jelenség azért érdekes, mert már az egészen kicsi, akár kétéves gyerekeknek szóló mindfulness könyvekre is egyértelműen növekszik a kereslet. Nemcsak a szülők, maguk a gyerekek is több olyan olvasnivalót igényelnek, amelyek segíthetnek nekik megérteni az érzelmeiket. Az egyik amerikai kiadó például arról számolt be, hogy a 10 év alatti gyerekeknek szóló, érzelmekkel és mentális egészséggel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó könyveik eladásai tavaly óta 40%-kal nőttek.

A ‘szorongás’ lett a gyerekek szerint az év szava 2021-ben
A ‘szorongás’ lett a gyerekek szerint az év szava 2021-ben

A kutatás kimutatta azt is, mennyire fontos szerepe van a tanároknak abban, hogy a gyerekek képesek legyenek megfogalmazni az érzéseiket.

Tovább olvasok

Kate Manning, a kiadó marketing- és reklámigazgatója szerint a megnövekedett népszerűség oka a közelmúlt felnőtteket szorongató történéseinek lecsapódásai a gyerekekben: a Covid, az éghajlatváltozás, a megélhetési költségek növekedése és a háború a gyerekekben is szorongást váltanak ki. Manning rámutatott egy jelentésre is, amely szerint a világjárvány még a legfiatalabb gyermekek szociális és érzelmi szükségleteit is negatívan érintette. 

Egy másik amerikai kiadó statisztikái szerint idén eddig 18%-kal több gyermekkönyv jelent meg a mentális egészség és szorongás témájában, mint 2021-ben, és 76%-kal több, mint 2019-ben, a világjárvány előtt.

Ha pedig a Közép-Európai kontextusra vetünk egy pillantást - mivel itthon is sok hasonló kiadványt dobtak piacra az elmúlt években -, a Covid, a háború és a megélhetési gondok mellett az is felmerülhet, hogy az elmúlt évszázadok és évtizedek tekintélyelvűbb vagy érzelmeket tabusítóbb szülői háttérből érkezve másfajta, érzelmeket nem elvitató, hanem feldolgozásukat segítő szemlélettel szeretnének gyereket nevelni, ám ehhez sokszor nem tudnak milyen mintához nyúlni magukban. Így ezek a típusú gyerekkönyvek nekik is segíthetnek megküzdeni az újfajta szülőség és a gyerekek elszabaduló érzelmei között fennálló tehetetlenséggel. 

A növekedést a Guardian cikke alapján azonban nem csupán a szorongó szülők generálják: a Nielsen Understanding the Children's Book Consumer című jelentése szerint több mint 850 000 17 év alatti gyermek mondja azt, hogy szereti a személyes fejlődéssel, önbecsüléssel és mentális egészséggel foglalkozó könyveket. Összegyűjtöttünk néhányat az elmúlt évek magyar megjelenései közül, amelyek kifejezetten a 10 éven aluli korosztálynak szólnak. 

 

Aurélie Chien Chow Chine: Gaston érzelmei

Aurélie Chien Chow Chine
Gaston érzelmei - Szomorú vagyok

Ford. Izsó Zita, Scolar Kiadó, 2022, 24 oldal

-

Gaston, a végtelenül szerethető kis unikornis történetei az érzelmeink feltárásában és kezelésében nyújtanak segítséget. A sorozat köteteit Aurélie Chien Chow Chine grafikus és óvodai relaxációs terapeuta írta és rajzolta. Gaston, mint minden más unikornis, néha dühös, olykor szomorú, egyszer féltékeny, boldog, vagy éppen fél valamitől. Sörényének színe aszerint változik, hogy milyen hangulatban van. Gaston a könyvben elmeséli, mitől hatalmasodnak el rajta az egyes érzések, és megmutatja, milyen gyakorlatokat használ önmaga megnyugtatására, amikor az érzelmek eluralkodnak rajta. A gyakorlatok elvégzése után újra visszatér szivárványos jókedve.

A Scolar Kiadó ezen könyvsorozata azoknak a szülőknek készült, akik tudatosan választják meg, milyen mesekönyvet adnak gyermekük kezébe. Olvasás közben szülő és gyermek együtt játszhatja el, milyen az, amikor ugyanúgy éreznek, mint a kis Gaston, és együtt próbálhatják ki az egyszerű mindfulness gyakorlatokat. A mókás, de annál hatásosabb technikákból nemcsak a gyermek, de a szülő is tanulni tud. Ezeket a módszereket a gyermekek egész életük során hasznosítani tudják majd, és segíteni fognak nekik a lelki fejlődésükben, problémáik, konfliktusaik és érzelmeik kezelésében. A könyvek kialakítása, illusztrációi, a betűtípus, a játékos tipográfia, a rövid, de annál kedvesebb és tanulságosabb történetek, a játékos gyakorlatleírás miatt a Gaston-sorozatot az egészen kicsik vagy a kezdő olvasok is szeretni fogják.

 

Salinger Richárd: Erdei jógakaland

Salinger Richárd
Erdei jógakaland
Bookline, 2021, 42 oldal
-

Az Erdei jógakaland története Jógaországba repíti a gyerekeket, ahol különleges kalandok várnak rájuk. Izgalmas világba csöppennek, ahol az érzelmek fejlesztésével és a játékos mozgással átélhetik a jóga örömteli hatásait. Így válik a képeskönyv olvasása igazi mesés élménnyé, amelyet a gyerekek a szülőkkel és a barátokkal közösen élhetnek át.

 

Niels Van Hove: Hogyan győztem le a szekálómat?

Niels Van Hove
Hogyan győztem le a szekálómat?
Kulcslyuk Kiadó, 2020, 36 oldal
-

A kortárs zaklatás egyre kiterjedtebb jelenség szerte a világon, így Magyarországon is. Nagyok sok gyermek szenved szóbeli, érzelmi, fizikai vagy online bántalmazástól, kiközösítéstől - és az esetek jelentős részében magukra maradnak a problémájukkal, nem kérnek/kapnak segítséget. Pedig ilyenkor az a legfontosabb, hogy beszélni tudjanak a történtekről egy olyan felnőttel, akiben megbíznak, a szülő és pedagógus pedig észrevegye rajtuk a megfélemlítésről, bántalmazásról árulkodó jeleket. Ez a könyv segít beszélgetni a gyerekkel erről a nehéz témáról. Bár a történet megoldása természetesen nem alkalmazható minden helyzetben, hiszen a különböző esetek más-más hozzáállást és eszközöket igényelhetnek, a lényeg az, hogy a gyerek jelezze, ha baj van, a szülő és a pedagógus pedig közösen keresse a cselekvés legjobb módjait.

Alice kedves és vidám kislány, mégis valami rossz történik vele. Az iskolában szekálni kezdi valaki, akiről addig azt hitte, hogy a barátja. Alice egyre szomorúbb és magányosabb lesz, megrendül az önbizalma, már nem is akar kimozdulni otthonról. Végül elmondja az anyukájának, mi bántja, és közösen kitalálják, hogyan védje meg magát a szekálójától. Miután ez sikerül, Alice újra szeretetreméltónak, erősnek és magabiztosnak érzi magát, így visszatér a barátai közé. Történetével pedig másoknak is segít abban, hogy hasonló helyzetben ki tudjanak állni magukért, ahogy ő is tette.