Meghalt Eric Carle, A telhetetlen hernyócska szerzője

Meghalt Eric Carle, A telhetetlen hernyócska szerzője

Kilencvenegy éves korában elhunyt Eric Carle, a kortárs gyerekirodalom egyik legmeghatározóbb alakja, akinek olyan mesekönyveket köszönhetünk, mint A telhetetlen hernyócska vagy A kelekótya kaméleon.

ro | 2021. május 27. |

Az egész tulajdonképpen kis túlzással egy homárral kezdődött. A fiatal Eric Carle egy reklámhoz rajzolta a figurát, amit meglátott a gyerekkönyvszerző Bill Martin Jr., és megkérte, hogy dolgozzanak együtt. A közös munka eredménye a Brown Bear, Brown Bear, What Do You See? című mesekönyv lett, amely 1967-ben jelent meg, és azonnali siker lett. Innentől kezdve nem volt megállás, és Eric Carle ráállt arra a kreatív vágányra, amelyről aztán nem tért le soha életében.

Eric Carle 1929-ben Amerikában született, ám miután német származású édesanyját borzasztó honvágy gyötörte, csupán hatéves volt, amikor a családjával visszaköltöztek Németországba. A második világháborút Európában vészelte át, de mindig arról álmodozott, hogy visszatér az Egyesült Államokba. 1952-ben mindössze 40 dollárral a zsebében szállt partra New Yorkban, és grafikai munkákból tartotta fenn magát. Az igazi terepe azonban a gyerekirodalom volt: kollázsszerű, színes képei azonnal megragadják a tekintetet, és hamar azonnal felismerhető védjegyévé váltak.

Legnagyobb sikerkönyve, A telhetetlen hernyócska 1969-ben jelent meg, és az évek során 66 nyelvre fordították le, és több mint 50 millió példányt adtak el belőle. Neve olyan széles körben ismert lett, hogy még egy hernyóformájú pókot is elneveztek róla, ez az uroballus carlei.

Hosszú élete során Eric Carle több mint hetven könyvet illusztrált (ezek több mint 145 millió példányban keltek el), és illusztrátorok generációira volt hatással. A kanadai Jon Klassen insta-bejegyzésében például arról írt, hogy Carle-nak a textúrához, a dizájnhoz és a tipográfiához való hozzáállása nagyban hatott rá, és mindig csodálta Carle-t, hogy miközben nagyon kontrolláltan és szorosan megtervezetten dolgozott, mégis mindig rengeteg szín és energia áradt a képeiből.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jon Klassen (@jonklassen) által megosztott bejegyzés

Eric Carle május 23-án hunyt el, de a családja csak most hozta nyilvánosságra a halálhírét. 91 éves volt.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Amikor már szinte csak a Trónok harcáról tudott a fiával beszélni, a könyvillusztrátor Schmal Róza inkább elővette a kamaszkori rajzait és jegyzeteit, és írt egy fantasyt.

...
Gyerekirodalom

Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Piotr Socha természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyvei egészen az őskortól mutatják be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában.

...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Tisza Kata új könyve az élet második felének dilemmáihoz ad útmutatást

Az Egyedül a gyászról, az öregedésről, a túlélésről és a megbékélésről szól. Olvass bele! 

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

...
Kolozsi Orsolya

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

A hét könyve
Kritika
A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat
...
Nagy

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon.