Meghalt Eric Carle, A telhetetlen hernyócska szerzője

Meghalt Eric Carle, A telhetetlen hernyócska szerzője

Kilencvenegy éves korában elhunyt Eric Carle, a kortárs gyerekirodalom egyik legmeghatározóbb alakja, akinek olyan mesekönyveket köszönhetünk, mint A telhetetlen hernyócska vagy A kelekótya kaméleon.

ro | 2021. május 27. |

Az egész tulajdonképpen kis túlzással egy homárral kezdődött. A fiatal Eric Carle egy reklámhoz rajzolta a figurát, amit meglátott a gyerekkönyvszerző Bill Martin Jr., és megkérte, hogy dolgozzanak együtt. A közös munka eredménye a Brown Bear, Brown Bear, What Do You See? című mesekönyv lett, amely 1967-ben jelent meg, és azonnali siker lett. Innentől kezdve nem volt megállás, és Eric Carle ráállt arra a kreatív vágányra, amelyről aztán nem tért le soha életében.

Eric Carle 1929-ben Amerikában született, ám miután német származású édesanyját borzasztó honvágy gyötörte, csupán hatéves volt, amikor a családjával visszaköltöztek Németországba. A második világháborút Európában vészelte át, de mindig arról álmodozott, hogy visszatér az Egyesült Államokba. 1952-ben mindössze 40 dollárral a zsebében szállt partra New Yorkban, és grafikai munkákból tartotta fenn magát. Az igazi terepe azonban a gyerekirodalom volt: kollázsszerű, színes képei azonnal megragadják a tekintetet, és hamar azonnal felismerhető védjegyévé váltak.

Legnagyobb sikerkönyve, A telhetetlen hernyócska 1969-ben jelent meg, és az évek során 66 nyelvre fordították le, és több mint 50 millió példányt adtak el belőle. Neve olyan széles körben ismert lett, hogy még egy hernyóformájú pókot is elneveztek róla, ez az uroballus carlei.

Hosszú élete során Eric Carle több mint hetven könyvet illusztrált (ezek több mint 145 millió példányban keltek el), és illusztrátorok generációira volt hatással. A kanadai Jon Klassen insta-bejegyzésében például arról írt, hogy Carle-nak a textúrához, a dizájnhoz és a tipográfiához való hozzáállása nagyban hatott rá, és mindig csodálta Carle-t, hogy miközben nagyon kontrolláltan és szorosan megtervezetten dolgozott, mégis mindig rengeteg szín és energia áradt a képeiből.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jon Klassen (@jonklassen) által megosztott bejegyzés

Eric Carle május 23-án hunyt el, de a családja csak most hozta nyilvánosságra a halálhírét. 91 éves volt.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Amikor már szinte csak a Trónok harcáról tudott a fiával beszélni, a könyvillusztrátor Schmal Róza inkább elővette a kamaszkori rajzait és jegyzeteit, és írt egy fantasyt.

...
Gyerekirodalom

Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Piotr Socha természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyvei egészen az őskortól mutatják be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában.

...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

2021 legjobb könyvei
...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 10-1.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 20-11.

...
Nagy

2021 legjobb könyvei: 30-21.

Olvass!
...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

Szerzőink

...
Valuska László

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

...
fk

10+1 külföldi könyvújdonság, amire 2022-ben érdemes figyelni

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

A család egy nagy elbeszélés, fikció, ami alakít minket, állítja Gerlóczy Márton tavaly júniusban megjelent regényében, ami egy többkötetes projekt első része: Fikció - A katlan.