Meghalt Eric Carle, A telhetetlen hernyócska szerzője

Meghalt Eric Carle, A telhetetlen hernyócska szerzője

Kilencvenegy éves korában elhunyt Eric Carle, a kortárs gyerekirodalom egyik legmeghatározóbb alakja, akinek olyan mesekönyveket köszönhetünk, mint A telhetetlen hernyócska vagy A kelekótya kaméleon.

ro | 2021. május 27. |

Az egész tulajdonképpen kis túlzással egy homárral kezdődött. A fiatal Eric Carle egy reklámhoz rajzolta a figurát, amit meglátott a gyerekkönyvszerző Bill Martin Jr., és megkérte, hogy dolgozzanak együtt. A közös munka eredménye a Brown Bear, Brown Bear, What Do You See? című mesekönyv lett, amely 1967-ben jelent meg, és azonnali siker lett. Innentől kezdve nem volt megállás, és Eric Carle ráállt arra a kreatív vágányra, amelyről aztán nem tért le soha életében.

Eric Carle 1929-ben Amerikában született, ám miután német származású édesanyját borzasztó honvágy gyötörte, csupán hatéves volt, amikor a családjával visszaköltöztek Németországba. A második világháborút Európában vészelte át, de mindig arról álmodozott, hogy visszatér az Egyesült Államokba. 1952-ben mindössze 40 dollárral a zsebében szállt partra New Yorkban, és grafikai munkákból tartotta fenn magát. Az igazi terepe azonban a gyerekirodalom volt: kollázsszerű, színes képei azonnal megragadják a tekintetet, és hamar azonnal felismerhető védjegyévé váltak.

Legnagyobb sikerkönyve, A telhetetlen hernyócska 1969-ben jelent meg, és az évek során 66 nyelvre fordították le, és több mint 50 millió példányt adtak el belőle. Neve olyan széles körben ismert lett, hogy még egy hernyóformájú pókot is elneveztek róla, ez az uroballus carlei.

Hosszú élete során Eric Carle több mint hetven könyvet illusztrált (ezek több mint 145 millió példányban keltek el), és illusztrátorok generációira volt hatással. A kanadai Jon Klassen insta-bejegyzésében például arról írt, hogy Carle-nak a textúrához, a dizájnhoz és a tipográfiához való hozzáállása nagyban hatott rá, és mindig csodálta Carle-t, hogy miközben nagyon kontrolláltan és szorosan megtervezetten dolgozott, mégis mindig rengeteg szín és energia áradt a képeiből.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jon Klassen (@jonklassen) által megosztott bejegyzés

Eric Carle május 23-án hunyt el, de a családja csak most hozta nyilvánosságra a halálhírét. 91 éves volt.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Ezt a fantasyt add a gyereknek, ha szerinted még korai a Trónok harca

Amikor már szinte csak a Trónok harcáról tudott a fiával beszélni, a könyvillusztrátor Schmal Róza inkább elővette a kamaszkori rajzait és jegyzeteit, és írt egy fantasyt.

...
Gyerekirodalom

Óriási méhek és életre kelő fák Piotr Socha látványos köteteiben

Piotr Socha természettudományos témát feldolgozó, albumszerű könyvei egészen az őskortól mutatják be, milyenek voltak a méhek, hogyan néztek ki az ősfák, és korszakról korszakra milyen szerepet töltöttek be az ökoszisztémában, illetve a kultúrában.

...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

EGYPERCES NOVELLÁK EGY SZOBÁBÓL
...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Dániel András: A fikusz meg ő

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Lackfi János: Mi lenne, ha?

...
Nagy

Egyperces novellák egy szobából
Szabó T. Anna: Árnyékszínház

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.