Az Így neveld a sárkányodat térképmániás szerzője írói tippeket ad és kreativitásra buzdít
ro

Az Így neveld a sárkányodat térképmániás szerzője írói tippeket ad és kreativitásra buzdít

Cressida Cowell volt a Hay Festival egyik felszólalója még májusban, viszont már videón is visszanézhető a beszéde. Cowell arról híres, hogy ő írta és rajzolta az Így neveld a sárkányodat könyvsorozatot, és Nagy-Britanniában két éven keresztül ő volt a Waterstones Children’s Laureate, ami névleg egy díj, valójában úgy lehetne leírni a vele járó feladatkört, mintha valaki gyerekirodalmi nagykövetként tevékenykedne az olvasás népszerűsítéséért.

Cressida Cowell
Így neveld a sárkányodat
Ford.: Dudik Annamária Éva, DAS könyvek, 2014, 253 oldal
-

Cowellnek tehát van elég tapasztalata ezen a téren, és a felszólalása elején meg is mutatta azt a 10 pontból álló listát, amihez szerinte egy gyereknek joga van - például joga van ahhoz, hogy az olvasás öröméért olvasson, hogy új könyvekhez jusson hozzá a könyvtárakban és iskolákban, hogy saját könyve legyen, hogy magára ismerjen a könyvekben, és hogy hetente legalább 15 percen keresztül kreatív lehessen. Az író szerint a későbbi siker egyik kulcsa épp a legelső pont - azaz, hogy

a gyerek örömmel olvasson,

a trükk viszont szerinte éppen az, hogyan lehet rávenni a gyerekeket az örömolvasásra.

Cressida Cowell részt vett egy nagy könyvtárkampányban is, amelynek során sok iskolába ellátogatott. Ez már csak azért is fontos, mert elmondása szerint minden nyolcadik brit általános iskolában nincs könyvtár - listája egyik pontja pedig épp az volt, hogy a gyerekek képzett szakemberektől (jellemzően a könyvtárosoktól) kaphassanak tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mit olvassanak. Habár személy szerint nagyon is hisz a lehetetlenben, de - teszi fel a kérdést - hogyan lehet örömolvasókat nevelni, ha valakinek a szülei anyagi okokból nem tudnak könyveket venni, ráadásul közel s távol könyvtár sem működik.

Cowell beszédének fő témája ugyanakkor nem ez volt, hanem a kreativitás. Felidézte, hogy már 8-9 évesen nagyon szeretett írni és rajzolni, viszont nagyon csúnya volt a kézírása és pocsék a helyesírása. Ha visszamehetne az időben, azt mondaná a gyerekkori önmagának, hogy az írásnak nem ez a lényege, hanem hogy gondolatokat vessen papírra, és azt tanácsolja mindenkinek, ne hagyja, hogy az írás mechanikája meggátolja magában a folyamatban - azaz az írásban. Megmutatta azt a gyerekkori füzetét, amelyet az egyik tanárától kapott: a füzetbe szabadon írhatott és rajzolhatott, és állítja, hogy valahol itt kezdődött az egész Így neveld a sárkányodat, az első ötleteket ide lehet visszavezetni.

"Adjatok időt és teret nekik, hogy játsszanak"

- javasolta Cressida Cowell.

Tippeket is adott az íráshoz, ezek egyike, hogy az embernek legyen egy olyan füzete, amelybe lejegyzi az ötleteit. Ez lehet egy forgatókönyv, egy dalszöveg, egy képregény kiinduló ötlete, bármi. Persze az íráshoz szükség van térre is - Cowell mutatott egy képet arról a kert végi házikóról, ahol ő írta a sárkányos sorozatát: nincs benne tévé, nincs bevezetve az internet, viszont tele van képekkel, és azokkal a jegyzetfüzetekkel, amelyekbe az ötleteit, például az Így neveld a sárkányodat első skicceit rajzolta.

Szó esett a könyveiben található térképekról is - azt mondja, valós helyek fantáziatérképeit rajzolja meg ezekben. Gyerekkorában például minden nyarat egy skóciai lakatlan szigeten töltött - egy olyan helyen, ahonnan nem lehetett kapcsolatba lépni a külvilággal, a testvéreivel ugyanakkor hihetetlen élményként őrzik emlékezetükben azt az időszakot. Ez volt amúgy az a sziget, ahol a Britannia elfoglalására induló vikingek először megálltak, illetve az utolsó állomásuk, amikor távoztak. A szigethez persze rengeteg vikingtörténet kapcsolódott, és mivel a vikingek hittek a sárkányokban, sok volt a sárkányos mendemonda is, ráadásul a szigeten van egy domb, ami egy kővé dermedt alvó sárkányra hasonlít. Cowell szerint az írás olyan, mintha az ember egy igazán nagy hazugságot készülne elmondani. Íróként minél inkább kiszínezi, részletezi, az olvasó számára annál valóságosabb lesz.

Cressida Cowell
Hajdan varázslói
Ford.: Dudik Annamária Éva, DIGITANART STUDIÓ, 2018, 389 oldal
-

Cowell mesélt a Hajdan varázslói című sorozatáról is, amelyben a varázslók állnak szemben a harcosokkal. Ez a történet az író szerint valahol az empátiáról szól, amelyet szintén a varázserők közé sorolt. Elmondta azt is, hogy bár nagyon szereti a filmeket, fontos különbség, hogy olvasás közben az események a fejünkben történnek, és nem készen kapjuk őket. Az író-illusztrátor idézte Einsteint, aki egyszer azt mondta, ha azt akarjuk, hogy a gyerekünk okos legyen, meséljünk neki –

ha azt akarjuk, hogy még okosabb legyen, meséljünk még többet.

A történetek körülvesznek bennünket, vallja, ő maga pedig rengeteg kutatást végez a történeteihez - a könyveiben szereplő lényeket például sokszor különleges rovarok inspirálják. A térképeket azért is tartja remek kiindulópontnak a történetíráshoz, mert a kitalált valóságosnak érződik tőle. Cowell beszélt a szeptemberben megjelenő új könyvéről is (Which Way to Anywhere), amelynek magja már az Így neveld a sárkányodat előtt megvolt, és amelyben a térképek nagyon is központi szerepet játszanak majd. 

A teljes videó ITT nézhető végig.