A külföldön élő magyar gyerekeknek még nem született könyv – eddig
sa

A külföldön élő magyar gyerekeknek még nem született könyv – eddig

Raskó Gabi
Hoztok nekünk túrórudit? - Külföldön élő magyar gyerekek igaz története
Ill. Grela Alexandra, Zazie, 2023, 168 oldal
-
  • Mit éreznek azok a magyar gyerekek, akik külföldre költöznek?
  • Hogyan telnek a napjaik?
  • Milyen élmények érik őket és milyen nehézségekkel kell megküzdeniük?
  • Hogyan tartják a kapcsolatot Magyarországgal, a magyar barátokkal, rokonokkal?
  • Mit szeretnek Magyarországon és mit változtatnának meg, ha tehetnék?

A Hoztok nekünk túrórudit? hét Európában (Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban, Finnországban és az Egyesült Királyságban) és hét Európán kívül (az Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában, Japánban, Indonéziában, Dél-Afrikában, Ausztráliában, valamint Mexikóban és Brazíliában) élő magyar család igaz történetét mutatja be.

Szerepelnek a könyvben olyan gyerekek, akik Magyarországon születtek és olyanok is, akik külföldön. Van család, ahol mindkét szülő magyar, és van, ahol csak az egyik. A családok egy része úgy gondolja, hogy egyszer hazatér Magyarországra, egy másik része nem tervezi, hogy visszaköltözik, és van olyan család is, amely már visszajött.

Ami közös a könyvben szereplő gyerekekben: mindannyian beszélnek magyarul.

Minden család története egy fejezet és szinte mindegyik fejezetben a család valamelyik gyermeke a mesélő, akitől hallhatjuk az ő történetüket. Vannak köztük egészen kicsi gyerekek, bölcsisek vagy ovisok, helyettük a szüleik mesélnek a könyvben, de vannak általános iskolások és gimnazisták is, akik a saját gondolataikat osztják meg. A kötetben szerepel a szerző saját gyerekkori története a nyolcvanas évekből (Mexikó és Brazília), valamint saját gyerekeinek mostani külföldi története is (Bali szigete, Indonézia). 

A Hoztok nekünk túrórudit? családi könyv, a szerző és a kiadó szándéka szerint

a legjobb, ha a gyerekek és szüleik együtt olvassák.

A könyvben szereplő legkisebb gyerek féléves, a legnagyobb már egyetemista. Egyes történetek a legkisebbek számára is teljesen érthetőek, mások a nagyobb gyerekek számára ideálisak. Önálló olvasásra 10 éves kortól ajánlott. A kötetet kiegészíti Szabó Vivien, Svédországban élő pszichológus írása, melyben gyerekeknek és szülőknek ad megküzdési tippeket a külföldre költözés kapcsán. 

Raskó Gabi (szerző)

1980-ban született Budapesten. 1984-85-ig Mexikóban, 1987-89-ig Brazíliában élt szüleivel és testvérével, ezt követően visszaköltöztek Magyarországra. Felnőttként jogi diplomát szerzett és médiajogászként dolgozott, majd társával, Tímár Ritával együtt megalapította a ZAZIE BOOKS Kiadót. Az UNICEF Magyarország önkénteseként iskolásoknak tartott foglalkozásokat, amelyek során a világ különböző részein élő gyerekek helyzetéről és a gyerekek jogairól beszélgetett velük. 2022-ben férjével és két fiukkal Indonéziába, Balira költöztek, de évente több hónapot továbbra is Magyarországon töltenek. Ez az első könyve, melynek fő célja segítséget nyújtani a külföldre költöző magyar családoknak, olyan gyerekek történeteinek megosztásával, akik már végigmentek ezen az úton. 

Grela Alexandra (illusztrátor)

1974-ben született Świętochłowicében (Szilézia, Lengyelország). 1985-86-ig Afrikában, Líbiában élt szüleivel és testvérével, később az akadémiai évek során és azt követően tíz évig lakott Krakkóban, majd másfél évig Németországban. Tizennyolc éve költöztek a férje szülővárosába, Debrecenbe, ahol a fia és a lánya is születtek. A Krakkói Képzőművészeti Akadémián festészetet tanult, az illusztrációval csak később, már Magyarországon kezdett el foglalkozni.