Sárkányos, balatoni, pöttyös - A legújabb gyerekkönyvek közül válogattunk!
ro

Sárkányos, balatoni, pöttyös - A legújabb gyerekkönyvek közül válogattunk!

Javában tart a 94. Ünnepi Könyvhét (Margócsy István megnyitó beszédét ITT olvashatjátok), és a frissen megjelent könyvek közül ajánlottunk már verseskötetet, nonfictiont, történelmi témájú könyveket, magyar regényeket és elbeszéléseket, most pedig a gyerekkönyvek közül válogattunk. A rendkívül színes és gazdag kínálatból most csak tíz kötetet választottunk ki (az elérhető, izgalmasabbnál izgalmasabb könyvek száma persze sokkal nagyobb), és a listában a kisebbektől haladunk a nagyobbaknak szóló kötetek felé.

Hervé Tullet: Oh! Pötty hangok

Hervé Tullet: Oh! Pötty hangok
Ford.: Hotya Hajnalka, Vivandra, 2023, 72 oldal
-

A kisgyerekes családok ismerősként üdvözölhetik Hervé Tullet Pötty könyvét, amelynek elkészült a "hangos változata" is. Ahhoz viszont, hogy a könyv valóban meg is szólaljon, elengedhetetlen az olvasó, aki kezét a pacákra bökve szórakoztathatja magát (vagy éppen másokat), és kalandozhat a színek, a pöttyök és a hangok birodalmában.

Kiss Lehel: Meglessük a pandát

-

Kiss Lehel és Kürti Andrea lapozója (amely a Gutengerg Kiadó gondozásában jelent meg) olyan állatokkal ismerteti meg a gyerekeket, amelyek száma napról-napra kevesebb, és könnyen megtörténhet, hogy rövid idő múlva már csak szép emlék marad, hogy ők is itt jártak a földön. A kötet lapjain felbukkan például a panda, az elefánt vagy épp a kék bálna, csupa olyan állat, amelyeket izgalmas meglesni a képzeletbeli bozótosokban, hajók fedélzetéről, kopár dombhátakról.

Alács Anna: Képeslap El Idilióból

Alács Anna: Képeslap El Idilióból
Csimota, 2023, 60 oldal
-

Gallo, a kiskakas napjai egyhangúan telnek egy tojásgyárban. Egyetlen barátja a távoli országokról mesélő kismadár, aki látogatásaival megszínesíti a napjait. Ám egy őszi délután hiába várja többé a kismadarat, nem lesz, aki felvidítsa őt a szürke hétköznapokban. A bánatos kiskakas élete azonban egy csapásra megváltozik, miután egy rejtélyes képeslapot kap, és útra kel. Mi történik, ha a szürke hétköznapok egyszer csak minket is szürkére színeznek? Megéri a régi megszokottat az ismeretlen újra cserélni? Vajon ugyanazt jelenti otthon lenni és a helyünkön lenni?

M. Kácsor Zoltán: A sárkányok fővárosa

M. Kácsor Zoltán: A sárkányok fővárosa
Ford.: Horváth Ildi, Lampion Könyvek, 2023, 296 oldal
-

Tűzfészket, a sárkányok fővárosát olyan veszély fenyegeti, amilyennel a lakóinak évszázadok óta nem kellett szembenézniük. A vaskalapos Háromig Számolok csak úgy mentheti meg az otthonát, ha elfogadja, hogy az élet nem mindig fekete-fehér. Vajon egy rókaképű sárkány, egy különc tűzdzsinn és egy önmagával örökösen vitatkozó háromfejű fenevad segítségével szembeszállhat az ismeretlen ellenséggel? És vajon ki mer a sárkányokkal ujjat húzni? M. Kácsor Zoltán legújabb mesekönyvéből ez is kiderül.

Joanna Concejo: T mint tenger

-

A Könyvhétre időzítve jelent meg a Csirimojó Kiadó gondozásában és Vas Viktória fordításában a lengyel Joanna Concejo képeskönyve, a T mint tenger. Hőséről - nevének kezdőbetűjén kívül - keveset tudunk: az biztos, hogy sokat tartózkodik a parton, és azt kívánja, bár olyan lenne, mint a tenger. Kék szeme van, néha szomorú, és rengeteg kérdés foglalkoztatja. Joanna Concejo poétikus képeskönyve egyszerre szól a tengerről és a partján ábrándozó fiúról, emellett fájdalomról, örömről és reményről is mesél.

Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön

Wéber Anikó: Anna Tükörképföldön
Ill.: Horváth Ildi, Pagony, 2023, 208 oldal
-

Anna csendes kislány. Legszívesebben az ablakban üldögél, és álmodozik. Délutánonként a parkban sétál apával, beszélget a fákkal, figyeli a madarakat és a téli álomra igyekvő süniket. Amikor az apukája elveszti a munkáját, és felbomlik a családi harmónia, elhatározza, hogy megoldja a problémákat, ha törik, ha szakad. Ehhez azonban el kell látogatnia Tükörképföldre, ahol minden ugyanolyan, mégis kicsit más... Aki ott jár, hirtelen jobban megérti a körülötte élők bánatát, és megtalálja az utat hozzájuk. Wéber Anikó legújabb mesekönyve a Pagony Zseblámpás Könyvek sorozatában jelent meg.

Zalka Csenge Virág: Nagyvárosi népmesék

Zalka Csenge Virág: Nagyvárosi népmesék
Ill.: Orosz Annabella, Móra, 2023, 108 oldal
-

Zalka Csenge Virág legújabb kötete olyan népmeséket tartalmaz, amelyek a városi gyerekek számára felismerhető, mindennapi dolgokhoz kötődnek: a játszóterekhez, a parkok fáihoz, vagy épp a szobrok fején gubbasztó madarakhoz. A szerző több kontinens mesekincséből válogatta ezeket a történeteket, amelynek olvasói friss szemmel csodálkozhatnak rá megszokott környezetükre. Számukra a ginkófa már nemcsak dísznövény, hanem tündér is, és ha egymást szimatoló kutyákat vesznek észre, bizonyára eszükbe jut, hogy mint mindenről, erről is van egy mese.

Király Anikó: A balatoni sellő

Király Anikó: A balatoni sellő
Manó Könyvek, 2023, 384 oldal
-

A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához. Király Anikó legújabb kötete a Szép Magyar Könyv-díjas Új Kedvencek-sorozat részeként jelent meg.

Fiala Borcsa: Lepkebáb

Fiala Borcsa: Lepkebáb
Kolibri, 2023, 290 oldal
-

Liza világa kerek és biztonságos. Aztán kiderül, hogy mégsem annyira tökéletes, mint hitte, de hát legkésőbb kamaszkorában mindenki rájön erre. Arra viszont nem számított, hogy egy szokványos délutánon megnyílik alatta a padló, elnyeli a sötétség, és kezdetét veszi végtelennek tűnő, világokon, veszélyeken, kemény próbatételeken keresztül vezető útja. A megpróbáltatások során súlyos kérdésekben kénytelen dönteni: élet, halál, becsület, felelősség. Egy különös házban bepillanthat a lehetséges jövőjébe, és egy szigeten megtalálja a szerelem is. De Liza haza akar térni. Mindenáron.

Marisha Rasi-Koskinen: A Nap sötét oldala

Marisha Rasi-Koskinen: A Nap sötét oldala
Ford.: Bába Laura, Cerkabella, 2023, 402 oldal
-

A tizenhat éves Emília egész életében Bánya városában lakott a nagyapjával. Az udvaruk végében álló öreg fészert Emília születése és anyja halála óta lakatra zárva tartják. Mikor az ajtó végre kinyílik, a lány egy fénykép pontosságú rajzot talál odabent. A kép őt magát ábrázolja… Emíliát örvény ragadja el, amely a város rémisztő titkainak közelébe és a saját múltjába sodorja. Ahogy alámerül a bánya sötét vizében, élete örökre megváltozik. Marisha Rasi-Koskinen Tamperében élő, többszörös irodalmi díjas finn író és pszichológus. Első ifjúsági regényét, A Nap sötét oldalát 2019-ben hazája legrangosabb ifjúsági irodalmi elismerésével, a Finlandia Junior-díjjal jutalmazták.