Amikor a kukák világgá mennek és az erdő, ahová nem léphet be a szomorúság - 5 zöld gyerekkönyv karácsonyra
ld

Amikor a kukák világgá mennek és az erdő, ahová nem léphet be a szomorúság - 5 zöld gyerekkönyv karácsonyra

A legzöldebb karácsonyi ajándékötlet természetesen az, ha nem adunk tárgyi ajándékot, fölösleges kacatokat egymásnak. Ám alighanem létezik egy korosztály, akikkel talán még a legradikálisabb zöld karácsonyozók is hajlandók kivételt tenni: a gyerekek számára nem igazán létezik karácsony ajándékok nélkül és egy felnőtt sem szeretne csalódást okozni a hozzá közelálló gyerekeknek. Hogyan ajándékozhatjuk meg őket zöld szemlélettel? Legkönnyebben könyveken keresztül - ehhez adunk néhány ötletet. Összeállításunkban vannak új mesék a környezetvédelemről, magyar és külföldi klasszikusok, amelyek mind a természet és ember viszonyának megértését segíthetik. 

Amikor a kukák világgá mentek

Ez a szerző(k) helye
Amikor a kukák világgá mentek 
Móra Könyvkiadó, 2020, 122 oldal
-

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológia szerzői azt örökítik meg, ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket.

A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. 

A könyv megjelenésekor a Szívünk rajta programban a hónap könyve is lett, recenziónkban pedig azt írtuk róla, hogy a benne található mesék valószínűleg még sokáig aktuálisak lesznek. A kötetben 24 kortárs magyar szerző és 13 illusztrátor inspirálja az olvasót – nemcsak arra, hogy jobban óvja a környezetét, de arra is, hogy nyitott szemmel járjon ezentúl és meglássa azt is, ami nyilvánvaló

 

A zöld antológia meséi még sokáig aktuálisak lesznek
A zöld antológia meséi még sokáig aktuálisak lesznek

A Szívünk rajta programban júniusban az Amikor a kukák világgá mentek című meseantológia lett a hónap könyve. A kötetben összesen 24 szerző és 13 illusztrátor inspirálja az olvasót – nemcsak arra, hogy jobban óvja a környezetét, de arra is, hogy nyitott szemmel járjon ezentúl és meglássa azt is, ami nyilvánvaló. Addig, amíg nyilvánvaló.

Tovább olvasok

Zanzibári mesék 

George W. Bateman Edward Steere
Zanzibári mesék

Ford. Dr. Bujtor László, Digi-Book, 2022, 242 oldal

-

Húsevő nyúl, beszélő állatok, Szimba, az oroszlán - mintha csak egy Disney-film elevenedne meg George W. Bateman és Edward Steere könyvének lapjain. Ám a hasonlóság nem véletlen, ugyanis a Disney filmstúdió számos filmjének ötletét ebből a könyvből merítette (a legismertebb ezek közül az Oroszlánkirály). A garantált siker és töretlen népszerűség ellenére eddig mégsem jelent meg magyar nyelven ez a nagyszerű kötet, melynek első kiadása 1870-ben Angliában, majd 1901-ben az USA-ban látott napvilágot és 10 tanzániai mesét tartalmaz, amit Batemannek és Steere-nek Zanzibár-szigetén meséltek, ahol szájról-szájra adták azokat a generációk.

Ahogy Zanzibár partjainál a levegő édes az egzotikus fűszerek egymásba bonyolódó, kavargó illatától, úgy hoz ez a mesegyűjtemény páratlan kulturális találkozást fekete afrikai, arab és keleti, bizony olykor még japán(!) meseelemekkel, amelyekben dzsinnek beszélgetnek oroszlánokkal, lopótök-emberkék segítenek be a gazdaságba, majmok tereferélnek cápákkal olyan eredeti és semmihez sem hasonlítható kavalkádban, amelyet valóban csak Zanzibárnál, a nagy kultúrák kereszteződésében várhatunk.

A kötetben bőséges szószedet segíti a csagga, nigériai, tanzániai, zulu és kiszuahéli kifejezések eredetének megértését, miközben az egzotikus tájakon barangolva együtt izgulhatunk Szungura, a ravasz nyúl és társainak kalandjain. A történeteket Vaspöri Cintia rajzai és grafikái teszik vizuális élménnyé. 

Dornbach Mária: Az égig érő mesefa

Dornbach Mária
Az égig érő mesefa
Noran Libro, 2020, 127 oldal
-

A rövid, csattanós állatmesék fontos szerepet töltenek be életünkben: alkalmasak morális kérdések megvitatására és erkölcsi igazságok belátására, valamint segítenek a félelmek és szorongások oldásában és a konfliktusok kezelésében, méghozzá úgy, hogy hirtelen belátásokhoz, gyors felismerésekhez vezetnek. Gyerekek és felnőttek egyaránt találhatnak bennük olyan motívumokat és helyzeteket, amelyek ismerősek a mindennapokból.

Dornbach Mária évtizedek óta gyűjti és fordítja a spanyol nyelvterületről származó meséket, amelyek végre egy kötetben is megtalálhatók. A szerző újrameséli a régi történeteket, amelyekből kiderül, hogy minden állat és varázslatos hős tanít nekünk valamit, ami gazdagíthatja személyiségünket - olvasható Boldizsár Ildikó ajánlásában. 

Lázár Ervin: A négyszögletű Kerek Erdő

Lázár Ervin
A négyszögletű Kerek Erdő
Móra, 2022, 164 oldal
-

Téged is gyakran meglátogat a Szomorúság? Akkor irány a Négyszögletű Kerek Erdő, ott nincs hatalma! Egy napon becsönget majd hozzád Mikkamakka, és elvezet a tisztáshoz, ahol már sok különc, elvarázsolt barátja lelt új otthonra. Ha úgy tartja kedvük, költői versenyt rendeznek. Együtt találják meg a gyógymódot Szörnyeteg Lajos álmosságára vagy Bruckner Szigfrid kilyukadt szemfogára. Amikor pedig a gonosz Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon betiltja a bukfencezést, majd a pomogácsokkal riogatja az erdőlakókat, közös erővel túljárnak az eszén.

Lázár Ervin klasszikussá vált mesegyűjteménye 1985-ben jelent meg először a Móra Könyvkiadónál Réber László rajzaival. A Négyszögletű Kerek Erdő azóta generációk kedvence lett könnyed, mégis filozofikus humora és szerethető figurái miatt. 

Fekete István: Vuk

Fekete István
Vuk
Móra, 2022, 177 oldal
-

Ki máshoz is fordulhatnánk útbaigazításért, amikor a természetvédelem és az ember viszonya a természethez újra az egyik legmeghatározóbb kérdéssé válik, ha nem Fekete Istvánhoz?

Hová tűnt Fekete István országa?
Hová tűnt Fekete István országa?

Ki máshoz is fordulhatnánk útbaigazításért, amikor a természet és az ember viszonya a természethez újra az egyik legmeghatározóbb kérdéssé válik, ha nem Fekete Istvánhoz? 

Tovább olvasok

Vuk családjának életét kioltotta a simabőrű. A rakoncátlan rókakölyköt nagybátyja, az öreg Karak veszi védelmébe. Megtanítja vadászni, megismerteti vele az erdő rejtelmeit, s óva inti a rá leselkedő veszélyektől. Vuk bebizonyítja, hogy leleményessége, ravaszsága révén bármikor képes túljárni a simabőrű és hű kutyái eszén. Fekete István népszerű regényét, amely a felnőtté válás izgalmas története, az írói életművet megjelentető sorozat köteteként adta ki idén újra a Móra.