Az anyák magyar megmentője szobrot kapott a londoni Queen Mary Egyetemen
sa

Az anyák magyar megmentője szobrot kapott a londoni Queen Mary Egyetemen

semmelweis_ignác szobor london zöld gárdos_péter jens_bjorneboe könyvek hírek mellé

Az egyetem és a londoni magyar nagykövetség közös szervezésében tartott szerda esti ceremónián Korbonits Márta, a Queen Mary endokrinológus professzora és Rosivall László akadémiai doktor, professor emeritus, a budapesti Semmelweis Egyetem tanára méltatta a 204 éve született Semmelweis Ignácot, az anyák megmentőjeként számon tartott magyar orvos életét és munkásságát, írja az MTI. Könyvek hírek mellé. 

Az orvostudományi karon tartott eseményen jelen volt Mark Rylance Oscar-díjas brit színész, aki részleteket olvasott fel az ő ötlete alapján született és címszereplésével Bristolban futó Dr. Semmelweis című színdarabból. A darab fő cselekménye az a sokszor keserves és jórészt hiábavaló küzdelem, amelyet a gyermekágyi láz okát és ellenszerét felismerő Semmelweis Ignác folytatott kora orvostársadalmával az általa kidolgozott életmentő fertőzés-megelőzési és higiéniai módszerek elfogadtatásáért.

A szobrot Colin Bailey professzor, a Queen Mary Egyetem elnöke és Kumin Ferenc londoni magyar nagykövet avatta fel. Semmelweis Ignácnak számos külföldi városban van szobra, köztük Tokióban, Krakkóban, Chicagóban és Bécsben, de a londoni Queen Mary Egyetem orvosi kara az első brit egyetemi orvostudományi intézet, ahol a tragikus sorsú magyar orvosnak szobrot állítottak.

Semmelweisről már a norvég irodalom kiemelkedő tehetségét, Jens Bjørneboe-t is megihlette, aki egy tekintélyellenes színművet írt a magyar orvosról.

JENS BJORNEBOE
Semmelweis
Ford. Patat Bence, Cser, 2022, 224 oldal
-

Cikkünkben azt írtuk a drámáról, hogy Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. Bjørneboe helyenként didaktikusan állítja párhuzamba az 1968-as és 1848-as lázadásokat a magyar orvos tudományos forradalmával, majd bukásával, ám hibái ellenére a Semmelweis pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.” A szövegbe itt beleolvashatsz:

A hatalmaskodók ellen is felszólal a Semmelweisről szóló norvég színdarab
A hatalmaskodók ellen is felszólal a Semmelweisről szóló norvég színdarab

Több mint ötven évvel a norvég kiadás után végre magyarul is olvasható a norvég irodalom különce, Jens Bjorneboe tekintélyellenes színműve, a Semmelweis. Olvass bele!

(Kép: Wikipedia)

Tovább olvasok

Semmelweis Ignácról szeretett volna filmet forgatni Gárdos Péter, de a pályázatát nem támogatta a Nemzeti Filmintézet. Az anyák megmentőjéről végül egy könyv született.

GÁRDOS PÉTER 
Semmelweis Ignác rövid boldogsága
Open Books, 2022, 400 oldal
-

Gárdos szerint Semmelweis életének alakulása szimbolikus értékű a mai Magyarországon is, és a 24.hu-nak azt nyilatkozta: „Semmelweis sorsának ma Magyarországon szerintem egyetlen érvényes megközelítése létezik: a nézőnek vagy olvasónak arra kellene választ kapnia, mennyire volt törvényszerű Semmelweis élete és halála. Adva van egy zseni a 19. században, akit kitagad a világ, akit lényegében elárul a magyar orvostársadalom túlnyomó többsége, és akinek a nevétől a halála után még a felesége is megszabadul. Mi történt itt? Ki a felelős azért, hogy egy ilyen tehetséges embert olyan brutálisan, részvét nélkül elpusztítsanak, agyonverjék egy Bécs melletti elmegyógyintézetben?”

A regényhez Gárdos forgatott egy kis előzetest: