Ritka Tyrannosaurus rex-csontváz lett egy magángyűjtőé Zürichben
sa

Ritka Tyrannosaurus rex-csontváz lett egy magángyűjtőé Zürichben

A csontváz kedden kelt el a zürichi Koller aukciósház árverésén 5,5 millió svájci frankért (kétmilliárd forint), írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

Az aukciósház szóvivője nem árulta el a győztes licitáló - egy magángyűjtő - nevét, de közölte, hogy az őshüllő csontváza Európában marad.

A Tyrannosaurus rex-csontvázak különleges érdeklődésre tartanak számot, mivel sokáig úgy tartották, hogy a legnagyobb ragadozók voltak a Föld történetében. Habár időközben sokkal nagyobb ragadozók maradványait is feltárták régészek, a Tyrannosaurus rex hírneve nem szenvedett csorbát. Eddig mindössze három ilyen őshüllő csontváza került árverésre.

Megtalálták az első dinoszauruszokat, amiket közvetlenül az aszteroida ölt meg
Megtalálták az első dinoszauruszokat, amiket közvetlenül az aszteroida ölt meg

Sir David Attenborough narrálja a műsort, ami az amerikai Észak-Dakota államban, Tanisban talált leletekről szól. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

A Trinity (Szentháromság) nevű csontváz a nevét onnan kapta, hogy három állat maradványaiból állították össze, amelyeket 2008 és 2013 között találtak fel az amerikai Montana és Wyoming államokban. Mindemellett a 11,6 méter hosszú és 3,9 méter magas csontváznak csak mintegy fele áll eredeti csontokból. Az aukciósház szerint ez viszonylag jó arány.

-

Az egyik legismertebb dinoszauruszfaj több mint 65 millió éve élt egy olyan térségben, amely ma az Egyesült Államok területén található.

Dinoszauruszokhoz ragasztották magukat az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái
Dinoszauruszokhoz ragasztották magukat az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái

Vajon ezek az akciók az első lépések az ökoterrorizmus felé? Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

Legutóbb Abu-Dzabiban kelt el árverésen Tyrannosaurus rex-csontváz. A Stan nevet viselő fosszíliáért 31 millió dollárt (10,5 milliárd forint) fizetett az emírségek. Annak a csontváznak a különlegessége abban állt, hogy mintegy 70 százaléka eredeti volt és ugyanattól az állattól származott. Az őshüllőt néhány éven belül tervezik kiállítani Abu-Dzabi egyik múzeumában.

Ha a dinoszauruszokkal kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekre vagy kíváncsi, ezt a könyvet ajánljuk:

Steve Brusatte: A dinoszauruszok tündöklése és bukása

STEVE BRUSATTE
A dinoszauruszok tündöklése és bukása - Egy letűnt világ újraírt története
Ford. Főzy István, Vasvári Tamás, Park, 2021, 336 oldal
-

A fiatal amerikai paleontológus, Steve Brusatte, szakterületének kiemelkedő egyénisége ebben a könyvében izgalmasan és olvasmányosan meséli el a dinoszuruszok meglepő és új megvilágításba helyezett történetét. Föleleveníti a dinoszauruszok fejlődésének csúcspontjait, amikor sok száz fajuk létezett, majd megjelentek a mai madarak ősei, a szárnyakat viselő, tollas dinoszauruszok. Aztán amikor egy óriási meteorit csapódott be a Földbe, és majdnem az összes dinoszauruszt elpusztította - bekövetkezett a földtörténet egyik legnagyobb szabású tömeges kihalása. Brusatte beszámol néhány rendkívüli felfedezésről is, amelyet kollégáival együtt tett, például az ősi, ember nagyságú tyrannoszauriákról és a tollas raptorokról. Ezek alapjaiban változtatták meg a dinoszauruszokról való tudásunkat. A könyvbe itt beleolvashatsz:

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak
Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

A fiatal amerikai paleontológus, Steve Brusatte, szakterületének kiemelkedő egyénisége ebben a könyvében izgalmasan és olvasmányosan meséli el a dinoszauruszok meglepő és új megvilágításba helyezett történetét. Olvass bele!

Tovább olvasok